Personen: 3 | Periode: Februari 2019 |

Wij, mijn vrouw Elien en onze dochter Isabelle (28) hebben een schitterende reis gemaakt van Kaapstad naar Port Elizabeth.

Wij, mijn vrouw Elien en onze dochter Isabelle (28) hebben een schitterende reis gemaakt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wij hadden bij Lekkerbly aangegeven dat wij overal 2 aparte kamers wilden hebben. Dit was door Lekkerbly perfect geregeld.

De guesthouses die door hen waren vastgelegd waren stuk voor stuk schitterend.

Op maandag 4 februari vertrokken wij om 10.30 uur vanaf Schiphol. Na een vlucht van 11 uur kwamen wij 's avonds aan in Kaapstad. De transfer was van te voren geregeld en de taxi stond al op ons te wachten. In de 20 minuten durende rit naar het guesthouse werd ons al het nodige verteld door de alleraardigste taxichauffeur.
Kaapstad
De volgende morgen (dinsdag) werd de huurauto afgeleverd (een Nissan Xtrail). Een perfecte auto voor ons.
Tegelijkertijd werden wij opgehaald door dezelfde taxichauffeur voor een excursie in een van de vele townships. In township Langa hebben wij ruim 2 uur gelopen olv een gids die in het township geboren was. Heel indrukwekkend om te zien hoe men de kansarmen toch een beter leven probeert te geven. Van niets maken ze allemaal spulletjes voor de verkoop. Wij hebben daar dan ook natuurlijk aan sponsoring gedaan. Helaas voelde onze dochter zich niet goed door een steeds vervelender wordende keelontsteking en heeft de township excursie overgeslagen.
's Middags in de huurauto naar de Tafelberg. Omhoog met de kabelbaan. Gelukkig was het helder weer en hebben wij schitterende foto's kunnen maken van de omgeving en de geweldige vergezichten. Teruggekomen in het guesthouse even opgefrist en met de taxi naar het Waterfront, de uitgaanswijk in Kaapstad, aan de haven gelegen. Daar heerlijk gegeten. Restaurants zijn in Zuid-Afrika overigens heel goed betaalbaar. Voor een voorgerecht, hoofdgerecht en een fles wijn waren wij in goede restaurants nooit meer kwijt dan ca 75 euro.
Natuurlijk mocht Kaap de Goede Hoop ook niet ontbreken in onze reis. Dat was het doel voor de volgende dag. 
Voordat we daar aan begonnen eerst naar de dokter voor de keelontsteking van onze dochter waarna we naar Kaap de Goede Hoop vertrokken. Daar moet je toch echt een hele dag voor uittrekken, maar dat is ook zeker de moeite waard. Het links rijden went trouwens snel, alhoewel het wel even flink zweten was in de ochtendspits door Kaapstad heen.
Op de terugweg reden we langs Boulders beach, waar een grote pinguïns kolonie zich bevindt. Wat is dat toch een leuk gezicht om die beestjes te zien schuifelen.
's avonds hebben wij een paar honderd meter van ons guesthouse af heerlijk gegeten bij Millers Thumb. Dat is een echte aanrader. Achteraf was dit het beste visrestaurant waar wij gegeten hebben. Wel met de auto want een paar honderd meter klimmend afleggen na een heerlijk diner gaat niet zo makkelijk.
Na heerlijk geslapen te hebben en een goed ontbijt vertrokken wij naar onze volgende bestemming (donderdag), te weten Stellenbosch.
Het plaatsje Stellenbosch heeft een heel leuk centrumpje. Het guesthouse lag 10 minuten rijden van dit stadje af en is een voormalig wijnhuis in een landelijke omgeving. Taxi’s zijn niet duur dus ´s avonds een taxi naar het stadje genomen. 
Na een nacht heerlijk geslapen te hebben en na een goed ontbijt rondgetoerd in de omgeving waar je veel wijnhuizen met proeverijen kan vinden. Leuk om al die Hollandse namen tegen te komen van wijnhuizen en waar we in Nederland regelmatig een flesje wijn van open trekken.
Bij wijnhuis "Rust en Vrede" hebben wij een wijnproeverij gedaan en 5 verschillende wijnen geproefd. Vervolgens bij wijnhuis "Hartenberg" een picknick gedaan. Dat is zo ontzettend leuk. Ieder kreeg een kistje met heerlijke warme en koude etenswaren. Flesje wijn erbij en genieten maar.
De volgende dag (zaterdag) hebben wij een groot gedeelte van de Tuinenroute (route 62) gereden naar Oudshoorn. Een route van 450 km sterk gelijkend aan de route 66 in Amerika. Lange kaarsrechte wegen en een schitterend landschap.
In Oudshoorn verbleven wij in een hotel, gelegen bij een struisvogelfarm. De ruime kamers lagen verspreid over het landgoed. Hier konden wij ´s avonds ook dineren. 
Voor de volgende dag (zondag) hadden wij een bezoek aan de farm op het programma staan. Wij hadden een gids die goed Engels sprak. Hij kon onze Nederlandse taal redelijk goed verstaan. Wij ook zijn Afrikaans, tenminste als hij niet zo snel zou praten. Hij ging verder in het Afrikaans en dat vond hij leuk en wij ook. Hij vertelde ons veel over de fokkerij. Het was een bijzonder leuke rondleiding en we leerden veel over de dagelijkse gang van zaken op zo´n farm. Werkelijk een heel aparte ervaring.
Daarna nog in het stadje Oudshoorn geluncht en even rondgelopen. In het stadje viel weinig te beleven. Dus terug naar het hotel en de rest van de middag lekker relaxen.
Na het ontbijt zijn wij de volgende dag (maandag) naar Knysna gereden een stadje aan de kust, gelegen aan een lagune.
Werkelijk schitterende uitzichten over zee en het zien breken van de golven tegen de rotsen van de stijl oplopende kust was een schitterend gezicht. De ene foto nog mooier dan de andere.
Het einde van onze reis kwam in zicht. Maar toch ook wel eigenlijk het hoogtepunt. 3 dagen naar Addo Elephant park. Hier kan je de Big Five spotten. Toen we aankwamen bij het park werden we goed gecontroleerd. We hadden twee huisjes in het kamp. Hier was ook een winkel en een restaurant aanwezig, waar we overigens heel goed gegeten hebben.
Het park zijn wij met eigen auto ingereden, hetgeen goed te doen was. Helaas hebben wij niet al de dieren van de Big Five gezien. Bij het restaurant kon je aangeven waar je dieren had gezien, zodat je mogelijk daar zelf ook die dieren kon spotten. Beetje geluk moet je wel hebben. 
Al met al hebben wij veel dieren gezien en daar hebben wij reuze van genoten.
De laatste nacht hebben wij nog in een guesthouse geslapen 10 minuten rijden buiten het park. Helaas was de weg naar het guesthouse daar naar toe niet best en maakte ik mij echt zorgen of we dit zonder lekke banden zouden overleven. Gelukkig ging het allemaal goed.
In de loop van de middag vertrokken wij naar Port Elizabeth, waar wij weer huiswaarts zouden keren via een tussenstop in Johannesburg.

We kunnen terugkijken op een fantastische vakantie in Zuid-Afrika. De eerste keer maar zeker niet de laatste keer. Een heel geslaagde vakantie waar Lekkerbly een belangrijke bijdrage aan geleverd heeft door fantastische guesthouses voor ons vast te leggen. Bedankt daarvoor!!!

Elien, Isabelle en Peter van Berkel