Volg ons team op reis

Wij bieden u veel meer dan een gewone boeking site! Wij reizen geregeld naar verschillende delen van Zuidelijk Afrika om zo zelf op de hoogte te blijven van veranderingen, nieuwe accommodaties, dag toeren, activiteiten, bezienswaardigheden etc. Gezamenlijk legt onze team gemiddeld tussen de 15,000 en 25,000 km per jaar af! 

Ons ry vêr en ontdek graag nuwe plekke!

Behalve onze uitgebreide kennis en passie als geboren en getogen Zuid-Afrikanen  bieden wij u een zeer compleet pakket inclusief verscholen kosten. De door ons aangeboden accommodaties zijn persoonlijk door ons bezocht en vervoer word aangeboden via erkende autoverhuur bedrijven met een regio breed netwerk of erkende lokale professionele gidsen. Hieronder treft u sommige van de reizen van de afgelopen 3 jaar!

na een goede start van 2023 is het zaak om de laatste puntjes op de i te zetten. Wij beginnen dit jaar met meerdere reizen hoofdzakelijk om de nog openstaande delen na Covid en een paar leuke nieuwe ontwikkelingen te gaan onderzoeken. Volg ons tijdens de reis ook op Facebook!

Met de eerste reis van 2022 in mei en juni willen wij de laatste nog na Covid 19 onbekende deel gaan verkennen en zeker maken dat wat wij aanbieden ook echt goed is en aan de verwachtingen gaat voldoen. Meer weten of een eigen route die u wilt maken? Vraag gerust advies!

Het gaat weer beginnen!! Vanaf 16 September reizen wij door Zuid-Afrika en Namibië om alles na te lopen en controleren of als u straks op reis wilt gaan alles in orde is en of wat wij aanbieden ook voldoet aan verwachtingen! Meer weten of een eigen route die u wilt maken? Vraag gerust advies!

Route Eka Simon

 Reisschema Eka Simon

De hoofddoel van onze reis was om weer de belangrijkste routes en plaatsen in kaart te brengen en controleren op hoe zij het Covid 19 pandemie hebben overleeft. Er zijn eerder in dit jaar enkele korte familie reizen naar Zuid-Afrika gemaakt waardoor wij van sommige delen van Zuid-Afrika al duidelijk in kaart gebracht waren. Onze eerste klanten na het uitbreken van de pandemie vertrekken november dit jaar en voor reizen in 2022 lijkt het vooruitzichten goed vanaf maart.

20210927 140741
 De wereld van de Welwitschia mirabilis op de C39 tussen Springbokwasser en Bergsig

20210930 120506
Lekker blyplek

20211001 113325
Familie struisvogel in Etosha

20210930 170342
Etosha

20210928 163842
Olifanten volgen te voet! (de safari jeep stond dichtbij)

20211009 124514
I
ndrukwekkende landschap van Augrabies

 20211012 064711
Golden Gate National Park

20211011 150141

20211016 104952
Kruger Park

Utforsk Afrika & Lekkerbly - Net voor de wereld afgesloten werd door Covid 19 hebben wij met onze Noorse collega's nog even genoten van een paar heerlijke dagen in de prachtigste Kaap van de wereld! 

Koser med våre kolleger fra Utforsk Afrika!

20200216 142639

vlnr - Simon, Lizette, El-Ria, Cecilie, Finn, Erica en Anja.

Om onze samenwerking te vieren hebben wij met onze Noorse collega's een hele dag in de wijngebied van Stellenbosch en Franschhoek gespendeerd. Als afsluiting hebben wij een prachtige picnic gehad bij Bosch en Dal. Koser med våre kolleger fra Utforsk Afrika!

20200216 113818

Ook olijfolie proeven is leuk!

20200219 133441

Mijn reis terug naar ons kantoor in Pretoria door de schitterende Karoo!

20200219 143137

 

Team Lekkerbly reisplan 2019

Volg ons ook op Facebook. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activiteiten.

Reis verslag van Selwyn

 Route Selwyn

Dag 1

Net als altijd begint onze reis op Schiphol. Wij vliegen met de KLM dag vlucht naar Johannesburg waar we ’s avonds laat aankomen. Voor het gemak overnachten wij in een hotel op de vliegveld om gereed te zijn ons voor de vroege vlucht de volgende ochtend naar Kaapstad.

Lekkerbly reis Selwyn 1

Dag 2

Voor vertrek de volgende ochtend eerst even lekker bij de bekende ontbijtrestaurantketen de Wimpy een overheerlijk ontbijt gehaald.  In Kaapstad na het ophalen van onze huurauto zijn wij eerst wat boodschappen gaan doen. De West Coast National Park was daarna maar een vrij korte rit uit de steeds drukker wordende Kaapstad maar wel de moeite waard. Wat een heerlijke rust en prachtige uitzichten. In onze leuke huisje (een cottage) konden wij na een leuke reis even heerlijk bijkomen en uitrusten.

Lekkerbly reis Selwyn 2

Dag 3

Vandaag konden we gelukkig even wat langer slapen. Ontbijt en op naar Paternoster om een bezoek te brengen aan een accommodatie. Vanuit daar reden wij door naar Franschhoek met een om weg via de Bainskloof pas. Ook hier hadden wij een afspraak.
Vanuit daar reden wij door naar Stellenbosch waar wij de avond zouden overnachten.

Lekkerbly reis Selwyn 3

Dag 4

Na een mooie dag door de wijn gebied te hebben gereden en een goede nachty rust gingen wij door naar Kaapstad. Ook hier hadden wij een aantal afspraken staan. Na alle afspraken was er ook nog tijd om het één en ander van Kaapstad zelf te zien. Onze overnachting was in Camps Bay.

Lekkerbly reis Selwyn 4

Dag 5

Redelijk vroeg op om door te rijden naar de luchthaven van Kaapstad. De vlucht ging naar Durban en vanuit daar reden wij door naar St lucia. Hier aangekomen was het al wat later en konden we inchecken en even lekker uit eten.

Dag 6

Veel afspraken in St Lucia staan op de planning. Na het ontbijt was het dan ook direct op pad om alle afspraken door te lopen want in de middag was er een boottocht geregeld. Gelukkig waren we optijd klaar en konden wij ook nog een bezoek brengen een de oceaan.
Wij werden netjes op tijd opgehaald en bij de boot aangekomen kregen wij wat uitleg om vervolgens het meer op te gaan. Veel gezien van nijlpaarden tot krokodillen. Later in de avond uit eten om weer vroeg op bed te gaan.

Lekkerbly reis Selwyn 5

Dag 7

Het was maar een kort stukje rijden naar onze volgende bestemming Hluhluwe-Imfolozi dus we konden rustig aan doen. Wat boodschappen halen en het was tijd om weg te gaan uit het groen St Lucia. Aangekomen bij Hluhluwe-Imfolozi begon vrijwel direct de game drive (Safari). In de avond konden we geniten van een buffet en bij de toetje gingen ze ook nog dansen en zingen.

Lekkerbly reis Selwyn 6

Dag 8

Een hele nieuwe park staat op de planning vandaag. Wij rden dan ook van Hluhluwe-Imfolozi naar Ithala. Het park zelf is wat kleiner dan andere parken maar totaal anders qua vegetatie en omgeving. Om er te komen rij je door een slaperige dorpje om daarna met een soort berg pas naar beneden te rijden. Wij hebben hier nog wat ronde gereden en hadden een hele bijzondere ontmoeting met wat olifanten. In de avond kunnen eten bij het restaurant en daarna lekker het vuurtje aan.

Dag 9

Van Zuid-Afrika naar Eswatini (Swaziland). Wij verblijven vannacht bij een luxe lodge in een park in Swaziland. Om 16:00 moesten wij op een afgesproken plek zijn en wij werden hier dan ook keurig opgehaald. Even een stukje achter die persoon aanrijden om vervolgens je auto te parken bij een oude landhuis. Hier werden alle formaliteiten gedaan en stapte we op de game drive (safari) voertuig. Het avontuur begon direct met het spotten van wild terwijl wij richting de lodge reden. Een hele bijzondere ontmoeting met wat neushoorns zat er vandaag ook bij. Na een mooie game drive (safari) kwamen wij aan bij de lodge waar al het personeel stond te wachten. Even opfrissen met een koel doekje en we werden naar onze open steen huisje gebracht. Omdat deze huisje helemaal geen ramen hebben heb je echt het gevoel dat je midden in het natuur zit maar dan wel met alle luxe dat je kan wensen.  
In de late middag gingen wij weer op een game drive (Safari) en voor het diner kwamen wij terug. Het diner was buiten onder de sterrenhemel bij een groot kampvuur. Ook hier werd er gezongen en gedanst en mochten wij ook meedoen.

Lekkerbly reis Selwyn 7

Dag 10

De volgende ochtend was het vroeg op. We werden wakker gemaakt met koffie en thee bij het huisje zelf. Daarna was het verzamelen om op een game walk (wandel safari) te gaan. Ook nu werden wij beloont door een mooie ontmoeting met een paar neushoorns. Na het ontbijt was het tijd om weg te gaan en door te rijden naar Zuid-Afrika. Vandaag staat het wereld beroemde Kruger park op de agenda. Even boodschappen doen voordat we het park in gingen en na 15 minuten werden wij al beloont met wat leeuwen. In de avond lekker braaien (bbq) om vroeg er in te duiken want het was wederom vroeg op.

Dag 11

het was nog donker toen de wekker om 04:00 ging. Wij werden keurig opgehaald om ook deze ochtend een game walk (wandel safari) te gaan doen. Eerste stukje rijden daar te voet door het Kruger park en al snel kwamen wij hyena's tegen die ergens onder weg naar toe waren. Na een 15 minuten elkaar aan staren gingen ze op weg en liepen wij ook weer verder. Toen de zon echt door kwam liepen wij weer terug naar onze safari voertuig en reden wij terug naar het kamp. Wij moesten beste een stuk rijden door het Kruger park om bij de volgende kamp te komen. Ook deze avond sloten wij af met een braai en een schitterende uitzicht. Het was wel heel erg warm die nacht.

Lekkerbly reis Selwyn 8

Dag 12

Vandaag laten wij het Kruger park achter ons en reden wij door naar een privé park en lodge voorzien van alle luxe dat je maar kon wensen. Hier aangekomen was het ook wel duidelijk waarom privé parken zoveel kosten. Alles was tot aan de puntjes aan toe geregeld maar helaas was er één ding dat niet mee zat en dat was dat het keihard ging regenen. Het was heerlijk om even af te koelen en ook alle dieren hadden de verkoeling nodig. Toen het zwaarste van de storm over was gingen wij op een game drive (safari) en kwamen al snel veel dieren tegen. Olifanten die op nog geen halve meter van de safari voertuig stonden en vechtende neushoorns kregen wij te zien. Na een hele koude maar vooral natte rit was het tijd om op te warmen en bij te komen. In de avond zit je samen met verschillende nationaliteiten aan tafel te dineren.

Lekkerbly reis Selwyn 9

Dag 13

Het herhaalt zich weer maar het was weer heel vroeg op voor een game drive (safari). Bij terug komst konden wij gaan ontbijten en was het helaas weer tijd om te vertrekken. Het was maar een korte stuk om te rijden dus we konden rustig aan doen. Op de planning stond ook weer een privé park en lodge maar dan minder grootschalig. Om 14:00 werden wij verwacht en ook hier was alles tot aan de puntjes aan toe geregeld. Bij aankomst even kunnen praten met de Nederlandse eigenaren om vervolgens weer op een game drive (safari) te gaan. In de avond met de eigenaren gegeten en weer vroeg op bed.

Dag 14

Ook vandaag vroeg op! In de vroege ochtend gingen wij weer op een game drive (safari) en na jaren lang zoeken was het dan ook eindelijk zover dat wij een zwarte neushoorn met jong konden zien. Al die ochtenden vroeg op staan was dan ook meer dan de moeite waard. Na het ontbijt was het tijd om door te rijden naar het panorama gebied en qua weer zag het er niet goed uit. Gelukkig viel het mee toen we aankwamen en konden wij zelf de drie rondvales nog zien. Ook andere bezienswaardigheden hebben wij bezocht en na een mooie rit was het tijd om naar Pilgrimsrest te gaan. Deze oude mijn dorpje in nog niks veranderd ten opzichte van vroeger en het voelt dan ook alsof je terug in de tijd gaat. Ook de overnachting waar we verbleven was nog niet veranderd.

Lekkerbly reis Selwyn 11

Dag 15

Op naar Johannesburg luchthaven. Het zit er op en we reden dan ook terug richting Pretoria. Lunch met de dames van onze kantoor in Zuid-Afrika, even wat shoppen bij Menlyn Mall en op naar de luchthaven om de auto in te leveren.

Lekkerbly reis Selwyn 12

 

Reis verslag van Anja en Lizette

Route Anja

Dag 1 en dag 2

Vandaag heb ik, Anja, gevlogen vanaf Amsterdam naar Johannesburg. Bij aankomst in Johannesburg heb ik Lizette ontmoet en samen zijn wij naar Kaapstad gevlogen. Daar heb ik een Toyota RAV SUV opgehaald en zijn wij naar Bloubergstrand gereden en ingecheckt bij onze accommodatie. Deze auto is zeer geschikt voor de reis die wij gaan maken door verschillende parken van Zuid-Afrika.

Lekkerbly reis Anja 5

Dag 3

Deze dag stond in het teken van accommodaties bezoeken in Kaapstad en omgeving en in de vroege avond hebben wij Cathy (onze gids in Kaapstad) ontmoet en heerlijk gegeten bij Die Kombuis restaurant – een Maleise restaurant in Die Bo-Kaap, een wijk in Kaapstad. 

Lekkerbly reis Anja 13

Dag 4

Vandaag zijn wij richting de Westkust van Zuid-Afrika gereden. Vanaf Bloubergstrand richting de Westkust National Park. Een prachtige park met veel natuur en vogels. Deze park is heel goed te bezoeken vanaf Kaapstad. Daarna zijn wij naar het vissersdorpje Paternoster gereden voor lunch en naar accommodaties te kijken. 

Lekkerbly reis Anja 1

Dag 5

Vandaag verlaten wij Kaapstad en gaan wij via Stellenbosch en Franschhoek naar Hermanus. In Stellenbosch en Franschhoek bezoeken wij verschillende accommodaties en geniet van deze prachtige omgeving waaronder de Franschhoek Pas. Helaas was hier een paar weken geleden een felle brand maar gelukkig is niet alles verbrand. 

Lekkerbly reis Anja 11

Dag 6

Vanmorgen hebben verschillende accommodaties in Hermanus bezocht en vanmiddag samen met de eigenaren van The Whale on Main B&B een Hop on Hop off bus trip gemaakt door Hermanus. Het was zeer interessant. Er was een gids op de bus die ons veel uitleg gaf over de Township bij Hermanus. 

Lekkerbly reis Anja 2

Dag 7

Vandaag rijden wij via Wellington, Ceres en Prince Alfred Hamlet naar de Cederbergen. Onderweg rijden wij door verschillende bergpassen waaronder Bain’s Kloof Pas, Michell’s Pas en Blinkberg Pas. Aan het eind van de dag komen wij aan bij onze bestemming Mount Ceder. Prachtig gelegen en in de avond een mooie heldere sterren hemel. 

Lekkerbly reis Anja 4

Dag 8

Vanaf vandaag voor de komende 5 overnachtingen gaan wij overnachten in parken van South African National Parks en onze eerste is in de Tankwa National Park. Via de Katbakkies Pas rijden wij naar de Groot Karoo en Tankwa National Park. Onze overnachting heeft een hele mooie uitzicht over een deel van het park. Helaas de dag afgesloten met een lekke band. 

Lekkerbly reis Anja 3

Dag 9

Na het ontbijt zijn wij naar Middelpos gereden om een nieuwe band op te halen. Weer een schitterende pas, de Gannaga Pas vanuit de Tankwa National Park richting Middelpos. Daar zijn wij vriendelijk ontvangen en met een nieuw band zijn wij verder gereden naar onze volgende bestemming, Karoo National Park. 

Lekkerbly reis Anja 6

Dag 10

Gisteren middag laat aangekomen bij Karoo National Park en vanmorgen hadden wij geen tijd om door een deel van het park te kunnen rijden maar toch even genoten van een heerlijke ontbijt met uitzicht! In deze park is ontbijt inbegrepen in de accommodatie. Vandaag moeten wij ongeveer 500km afleggen naar onze volgende bestemming. 

Lekkerbly reis Anja 7

Dag 11

Wij hebben vandaag veel kilometers gemaakt en ook nog tijd over gehad om een bezoek te brengen aan Magersfontein (+/- 35 km vanaf Kimberley). Magersfontein is een plaats waar er gevochten was tussen de Engelsen en de Boeren in 1899. Er is een museum en vanaf een “koppie” is een mooie uitzicht over de omgeving. Daarna zijn wij naar Mokala National Park gereden voor onze overnachting in Lilydale Rest Camp. 

Lekkerbly reis Anja 8

Dag 12

Vanmorgen vroeg zijn wij naar Kimberley gereden om accommodaties te bezoeken en daarna doorgereden naar Golden Gate National Park. Er zijn verschillende overnachtingen in het park en wij hebben in Glen Reenen Rest Camp voor de volgende twee dagen een overnachting. Golden Gate is een mooie park met veel bijzondere rotsformaties. 

Lekkerbly reis Anja 9

Dag 13

Vanmorgen hebben wij een bezoek gebracht aan de Basuto Cultural Village in de Golden Gate National Park en in de middag zijn wij naar Clarens gereden. Een klein maar leuk en gezellig dorpje met veel restaurants en winkeltjes. 

Lekkerbly reis Anja 12

Dag 14

Vandaag onze laatste bestemming – Marakele National Park. Wij zijn vanmorgen vroeg vertrokken omdat wij El-Ria in Pretoria op hebben gehaald om samen met ons te delen in deze laatste dag/avond van onze reis. Opnieuw weer een prachtige park met accommodatie aan het water en een Visarend die ons begroet in de vroege avond.  

Dag 15

Vanmorgen nog even genieten van het park met een rit naar een prachtige uitzicht punt in het park. Daarna de twee dames, Lizette en El-Ria terug brengen naar Pretoria en ik terug vliegen naar Nederland.

Lekkerbly reis Anja 10

Team Lekkerbly reisplan 2018

In etappes van 13 februari t/m 13 maart!

Volg ons ook op Facebook. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activteiten.

Zuidelijk Afrika 2018

Dag  1

De reis begint zoals gewoonlijk op Schiphol. Ik (Selwyn) vliegt vandaag dan ook weer met de dag vlucht naar Johannesburg. Aangekomen in Johannesburg werdt ik opgewacht door mijn shuttle om naar de accommodatie te gaan.

Lekkerbly 2018 18

Dag 2

Vroeg de volgende ochtend werd ik terug gebracht naar de luchthaven om daar mijn auto op te halen. Het ophalen van de auto ging vlot en alles was goed geregeld. De rit ging vandaag naar Marakele Nationale Park maar voordat ik daar naar toe ging had ik een ontbijt afspraak met ons kantoor in Zuid-Afrika. Hier haalde ik direct ook kaartenboeken op voor Namibië. Na het ontbijt werd er nog even inkopen gedaan aangezien er die avond zelf moest worden gekookt. Aangekomen bij het park reed ik direct door naar het uitkijk punt om vervolgens naar mijn tent te gaan. In de avond was het genieten van de zonsondergang met een heerlijke braai.

Lekkerbly 2018 20

Dag 3

Ik werd vroeg wakker gemaakt door de aapjes die op de tent zaten. Het was maar een kort stukje naar Pilanesberg National Park wat mijn volgende bestemming was.
Na alle formaliteiten kon de safari door het park beginnen. Al snel zag ik olifanten, neushoorns en andere bokken. Na een flinke hoosbui en een pitstop bij een winkeltje in het park ging de rit dieper het park in om uiteindelijk bij een water poel uit te komen met nijlpaarden. In de avond kon je heerlijk buiten zitten en dineren bij het restaurant.

Lekkerbly 2018 16

Dag 4

Een rij dag staat vandaag voor de boeg. Met een afstand van +/- 530 kilometer was het dan ook vroeg opstaan. Het eerste gedeelte van de rit bestond uit vele wegwerkzaamheden wat natuurlijk vrij normaal is voor Zuid-Afrika. Na Lichtenburg werd de weg rustig en kon ik dan ook vlot doorrijden. Er was zelfs tijd om een foto te maken van een stille snelweg.
Aangekomen in Kuruman besloot ik nog wat verder te rijden naar de Wonderwerk Caves.

Lekkerbly 2018 15

Dag 5

De rit gaat vandaag naar één van de mooiste parken in Zuid-Afrika, Kgalagadi National Park. Ook vandaag weer een flinke afstand om te overbruggen maar wat is het landschap toch mooi! In Upington even boodschappen gedaan en in Askham getankt. Omdat ik vroeg weg was gegaan kwam ik op tijd aan in het park en na alle grens formaliteiten en park formaliteiten kon ik dan ook eindelijk het park in gaan. Eerst heb ik de auto uitgeladen bij de accommodatie om vervolgens nog zelf door het park te gaan rijden. In de avond kon er weer worden gebraaid en na het eten was het tijd voor een nacht game drive. Omdat je zo laat nog door het park rijdt kom je totaal verschillende dieren tegen dan wat je overdag of in het schemer niet zou zien. Zeker een aanrader om een keer te doen.

Lekkerbly 2018 14

Dag 6

Ook vandaag verblijf ik in deze bijzondere park. Tot aan 14:00 uur kon ik zelf door het park rijden opzoek naar dieren. Ik heb heel veel soorten vogels gezien en ook zelfs een hyena gespot. Rond 14:00 uur werd ik opgehaald bij een parkeer plaats om vanuit daar naar !Xaus lodge te gaan. Deze luxe lodge ligt diep in het park en je bent dan ook weg van de bewoonde wereld. Na een rit van ongeveer een uur achter op een safari voertuig kwam de lodge dan ook eindelijk in zicht. Gelegen aan een zoutpan hebben deze huisjes een zeer bijzonder uitzicht. We werden opgevangen door de manager en kregen een uitleg wat wij konden verwachten en wat we zouden gaan doen. Nadat ik even kon bijkomen gingen we op een sundowner safari en ook met deze rit werden wij beloont met bijzondere dieren.
In de avond werd er een diner geserveerd onder de sterrenhemel.

 Lekkerbly 2018 19

Dag 7

Na een heerlijke nacht slapen in deze bijzondere lodge werd er thee met koek geserveerd om vervolgens vroeg in de ochtend op pad te gaan met een gids. Het doel was om lopend door het Kgalagadi Nationale Park opzoek te gaan naar alle grote en kleine dieren. Ook van alle bijzondere planten kreeg je uitleg. Toen we terug kwamen bij de lodge konden wij ontbijt bestellen. Na het ontbijt was het tijd om uit te checken maar voordat ik echt weer weg ging konden we nog even snel bij de Bushmen langs om te kijken hoe hun levensstijl er vroeger uitzag.
Na deze ontmoeting ging de rit weer terug naar de auto om vervolgens zelf weer door het park richting Namibië te rijden. Aangekomen bij de grens moesten er natuurlijk grens formaliteiten worden gedaan om zo de grens over te gaan. De volgende lodge lag niet heel ver van het hek en ik was hier dan ook op tijd. Even opfrissen om vervolgens weer met een safari op pad te gaan op zoek naar de woestijn leeuwen. Na een klein uurtje rijden hadden wij dan ook geluk en vonden we twee mannetjes met een aantal vrouwtjes en ook nog wat welpen. Na een tijdje kijken gingen we weer terug naar de lodge maar eerst stopten we om te genieten van het natuur met een heerlijk drankje.
In de avond werd er diner geserveerd en na een lange dag was het tijd om vroeg te gaan slapen.

Lekkerbly 2018 12

Lekkerbly 2018 11

Dag 8

Na een warme nacht was het wederom vroeg opstaan om door te rijden richting Marienthal via Keetmanshoop. Ik koos ervoor om via Keetmanshoop te rijden omdat er onderweg een aantal dingen waren die ik nog niet had gezien. Bij de lodge aangekomen bleek al snel dat ik een lekke band had en deze heb ik dan ook vervangen met de reserve band. Om er voor te zorgen dat ik een nieuwe band bij me zou hebben reed ik direct weer terug naar Marienthal waar ze de oude band konden repareren. Toen ik weer terug was bij de lodge ging ik een kijkje nemen bij de tamme cheeta's.
In de avond werd het diner geserveerd terwijl de Afrikaanse zon onderging.

Lekkerbly 2018 10

Dag 9

De hoofdstad van Namibië staat op het programma de aankomende dagen. Na een korte rit kwam deze stad dan ook in beeld. Hier had ik een aantal afspraken en in de avond verbleef ik in een hotel met een schitterende uitzicht. Moe van de reis besloot ik om maar vroeg te gaan slapen.

Dag 10

Fris en fruitig wakker geworden na een lange nacht rust. Vandaag ook weer wat afspraken op het programma en ook ging ik de auto omruilen voor een auto met tent op dak. Mijn reis gaat verder met tent op dak. Lekkerbly had in gedachten om te starten met het aanbieden van tent op dak echter komen wij tot de conclusie dat wij dit niet gaan doen.

 

Dag 11

Windhoek liet ik deze dag achter mij om richting Sossusvlei te gaan. Ik koos ervoor om via de Spreetshoogte pass te rijden. Het uitzicht dat je krijgt net voordat je deze pas af rijdt is erg bijzonder en dan ook zeker de moeite waard om te zien. In de middag natuurlijk tanken en in Solitaire de wereld bekende appeltaart te eten om vervolgens richting Sossusvlei te rijden. Hier had ik een kampeerplek voor de avond.

Lekkerbly 2018 8

Dag 12

Vroeg opstaan om in de rij te staan voor het hek van Sossusvlei. Toen het hek open ging reed ik direct door naar Deadvalley. Omdat ik een 4x4 had en ook veel ervaringen heb koos ik ervoor om zelf het laatste deel naar de vallei te rijden door het losse zand. Vele toeristen komen hier vast te zitten dus wij raden dan ook altijd aan om de auto op het parkeerplaats te laten staan en het laatste deel met de 4x4 taxi te doen.
Omdat het zo vroeg was kwam ik op tijd aan om mooie foto´s te kunnen maken. Ik kon hier niet te lang blijven aangezien ik die dag nog door moest rijden naar Swakopmund. Net voordat ik het park weer uitreed heb ik nog gekeken bij de Sesriem canyon.
Na een mooie rit kwam ik dan ook aan in Swakopmund. Ik ging direct naar mijn accommodatie en in de avond ging ik in één van de leuke restaurantjes uiteten.

Lekkerbly 2018 7

Dag 13

Vroeg opstaan vandaag omdat er een activiteit gepland staat in Walvisbay. Deze ochtend ging ik dan ook kajakken tussen de zeehonden. In Walvisbay werden ik opgewacht door onze gids om naar pelican point te gaan. De zeehonden kwamen erg dichtbij en het was dan ook erg bijzonder om ze zo te zien. Na deze leuke excursie was het tijd om in Swakopmund te lunchen en naar de maanlandschap te gaan. In de avond weer heerlijk uit eten. De volgende dag was wederom vroeg opstaan.

Lekkerbly 2018 6

Dag 14

Een bijzondere rit staat voor vandaag ingepland. Vanaf Swakopmund naar Palmwag via de Skeleton Coast is de bedoeling. Deze mooie route is een feest om te rijden en je komt onderweg ook genoeg tegen om te zien. Ik kwam net optijd aan in Palmwag om nog mee te gaan met een sundowner safari. Na zonsondergang kwam ik terug en was het tijd om de tent op te zetten, te koken en te genieten van de sterrenhemel.

Lekkerbly 2018 5

Dag 15

Na een goede nachtrust ging de weg vandaag naar het uiterste noorden van Namibië. Epupa watervallen stond op het programma om te bezoeken. De wegen er naar toe waren goed en ook dit was een bijzondere route. Tussendoor heb ik nog een bezoek gebracht aan een himba living museum. De lodge waar ik naar toe ging lag dichtbij deze mooie watervallen en mijn kampeer plek had ook een schitterende uitzicht.

Lekkerbly 2018 21

 

lekkerbly reis 2018

Dag 16

Met de rivier op de achtergrond wakker worden, ontbijten en weer op pad gaan. Voordat ik verder reed snel nog naar de uitkijk punt gaan om te kijken naar deze bijzondere waterval. Omdat het zo heeft geregend was die in vloed. Een korte rit naar de volgende bestemming ook gelegen aan deze rivier. Hier aangekomen heb ik besloten om weer de peddels op te pakken en een stuk te gaan raften. Na een uurtje op de rivier kwam ik weer aan bij de lodge.
In de avond werd er een heerlijk diner geserveerd en kon ik even bijkletsen met de manager en andere medewerkers.

Lekkerbly 2018 4

Dag 17

Vandaag bezoek ik Etosha Nationale park. Een bijzondere park met veel dieren. Ik verbleef in het westen van deze park en na de hek formaliteiten kon ik dan ook beginnen aan mijn safari richten het kamp. Aangekomen bij het kamp werd ik naar mijn huisje gebracht. Helaas was er geen mogelijkheid om een safari te boeken die dag dus het was even tijd om met de beperkte wifi het thuisfront te berichten. Dolomite heeft een schitterende uitzicht en in de avond kan je genieten van een mooie zonsondergang.

Lekkerbly 2018 3

Dag 18

Vandaag begint dan ook een volle dag safari. Direct uit het kamp zag ik al veel dieren. Bij één van de watergaten zag ik ook hyena's. Ik was net op tijd om ze te zien aangezien ze klaar waren met drinken en weer op pad gingen. De wegen waren goed van west naar oost en rond de middaguur kwam ik dan ook aan in het volgende kamp (Okaukuejo). Hier heb ik even geluncht om weer het park in te rijden waar ik nog een leeuw heb gezien en natuurlijk vele andere dieren. Ook hier waren er vele vogels te zien. Op de terugweg naar het kamp begon het met regenen en aangezien ik die avond in de tent zou slapen besloot ik om maar voor de zekerheid een huisje te boeken. Dit was dan ook een goede keuze geweest aangezien het in de nacht flink los ging.

Lekkerbly 2018 2

Dag 19

Na een heerlijk koele nacht vanwege de regen besloot ik vroeg op te staan om nog dieren te gaan spotten. Ook deze ochtend kwam ik hyena's tegen. Nadat ik het park uit ben gereden ging de rit naar het Waterberg gebied. Voor de lunch gestopt bij een krokodillen boerderij. Laat in de middag kwam ik aan bij de lodge waar ik mijn collega's Anja en El-Ria heb ontmoet. Wij hebben die middag nog samen een sundowner gedaan en in de avond samen gedineerd.

Lekkerbly 2018 1

Dag 20

De volgende ochtend was het tijd om afscheid te nemen aangezien hun reis net begon en ik weer naar huis ging.
Ik heb de auto ingeleverd in Windhoek en werd met een shuttle naar de luchthaven gebracht. Mijn vlucht ging via Johannesburg naar Amsterdam waar ik de volgende ochtend aankwam.

Volg ons ook op Facebook. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activteiten.

 

Hier onder het verslag van Anja en El-Ria

Dag 1 en dag 2

Vandaag heb ik, Anja, gevlogen vanaf Amsterdam naar Johannesburg. Ik overnacht op de luchthaven van Johannesburg (OR Tambo) en de volgende morgen ben ik doorgevlogen naar Windhoek. Daar heb ik een Renault Duster SUV opgehaald en ingecheckt bij het hotel. Deze auto is zeer geschikt voor het rijden in Namibië en Botswana.

Lekkerbly 2018 32

Dag 3

In de morgen heb ik een paar accommodaties bezocht die wij vaak gebruiken en ook nieuwe accommodaties voor de toekomst. In de middag heb ik El-Ria (van onze bookings kantoor in Pretoria) opgehaald voor onze reis door een klein deel van Namibië en een route door Botswana. 

Dag 4

Vandaag begon onze reis. Onze eerste overnachting was in de Waterberg gebied. In de middag heeft Selwyn zich bij ons aangesloten. Samen hebben wij een sundowner game drive gemaakt en hebben wij veel dieren kunnen zien. Onze gids heeft het prima gedaan!

Lekkerbly 2018 31

Dag 5

Onderweg naar de Etosha National Park hebben wij eerst nog een paar accommodaties bezocht en daarna de park ingereden. Een heel bijzondere park! Het was nog vroeg in het seizoen met weinig bezoekers. Wij konden rustig door een deel van het park rijden en hebben veel dieren gespot. Onze overnachting (Halali) was halverwege de park.

Lekkerbly 2018 30

Dag 6

Vandaag hadden wij een lange rit en zijn wij vroeg gaan rijden om nog even te kunnen genieten van het park. Weer veel gezien onder andere leeuwen die net een ontbijt aan het eten waren. Daarna het park uit richting Rundu. Een lange weg om te rijden maar heel goed te doen. Laat in de middag zijn wij aangekomen bij onze accommodatie met een prachtige uitzicht op de Kavango Rivier met Angola aan de overkant. Het is regenseizoen en in de late middag kwam er heel wat water uit de hemel vallen!

Lekkerbly 2018 29

Dag 7

Het was fijn om hier wakker te worden met een heerlijke zonnetje die ons verwelkomt op het terras van de accommodatie! Wij hebben heerlijk genoten van het ontbijt en daarna vertrokken om accommodaties in het dorpje Rundu te bezoeken en dan door te rijden naar Bagani onze volgende bestemming. Hier hebben wij in de middag een boottocht op de Kavango Rivier gemaakt met eerst een zicht op de Popa watervallen en daarna genieten van alle vogelleven rondom het rivier.

Lekkerbly 2018 28

Dag 8

Vanaf onze accommodatie zijn wij door het Caprivi Strook gereden naar Mudumu National Park. Daar hebben wij twee accommodaties bezocht. Voorbij Katima Mulilo was onze volgende accommodatie die wij alleen met een boot konden bereiken. Varende over de Zambezi rivier naar onze accommodatie was geweldig! Deze accommodatie was nieuw en heel bijzonder. 

Lekkerbly 2018 27

Dag 9

Na het ontbijt zijn wij weer met de boot terug gebracht naar onze auto. Na zo een 100 kilometer rijden kwamen wij aan bij de grens Namibië/Botswana. De grens formaliteiten ging vlot en snel konden wij doorrijden naar Kasane. In Kasane hebben wij een paar accommodaties bezocht en aan het eind van de middag kwamen wij aan bij onze accommodatie. Deze mooie lodge heeft een schitterende uitzicht op het rivier!

Lekkerbly 2018 26

Dag 10

Vandaag bleef de auto staan en konden wij genieten van een mooie dag excursie in de Chobe National Park. Wij werden om 09:00 opgehaald en zijn met een “game drive” door het Chobe National Park gereden. Veel dieren gezien! Lunch werd aangeboden bij Chobe Safari Lodge en daarna hebben wij een boottocht op de Zambezi Rivier gemaakt. Veel dieren maar ook veel vogels gezien.

Lekkerbly 2018 25

Dag 11

Vanaf Kasane ging de reis verder richting Nata en Gweta. In Nata hebben wij twee accommodaties bezocht en daarna zijn we door gereden naar Gweta. Onderweg hebben wij olifanten langs de weg gezien. Heel bijzonder.

Lekkerbly 2018 24

Dag 12

Vanmorgen vroeg zijn wij met een gids naar de Ntwetwe Pannen gereden. Er stond veel water in de pan en op de weg die wij moesten rijden. Het was soms wel even spannend maar wij hadden een hele goede chauffeur en bijrijder. Na ongeveer 2 ½ uur waren wij aangekomen bij de stokstaartjes. Het was een leuke ervaring om ze van zo dichtbij te mogen zien. Vanwege al het water in de pan hebben wij via een omweg terug gereden en was het een lange dag maar wij hebben genoten!

Lekkerbly 2018 23

Dag 13

Vandaag moeten wij maar 200 kilometer rijden richting Maun. Daar aangekomen hebben wij accommodaties bezocht en toen naar de luchthaven van Maun gereden. Vanuit Maun hebben wij een “scenic flight” over de Okavango Delta gemaakt van +/- 45 minuten. De Okavango Delta was mooi groen en er waren vele dieren te zien vanaf de lucht. Wij vlogen op ongeveer 500 meter hoogte. 

Lekkerbly 2018 22

Dag 14

Onze reis zit er bijna op. Vandaag staat er 600 kilometers op de planning. Vanaf Maun richting de grens van Namibië en we eindigen in Gobabis. Onderweg nog accommodaties bezocht en tegen 17:00 aangekomen bij onze bestemming. 

Lekkerbly 2018 21

Dag 15

Vanmorgen iets later het ontbijt gegeten en heerlijk genoten van de Kalahari sfeer. Van de accommodatie mochten wij wat langer blijven voordat wij naar de luchthaven van Windhoek vertrokken. Laat in de middag zijn wij allebei naar huis gevlogen. El-Ria naar Johannesburg en Anja naar Amsterdam.

Lekkerbly 2018 20

Volg ons ook op Facebook. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activteiten.

Team Lekkerbly reisplan 2017

In etappes van 19 april t/m 27 mei!

Volg ons ook op Facebook. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activteiten.

 2016map

 

Dag 1

Vandaag vliegt Selwyn Met KLM direct naar Johannesburg om vervolgens op de luchthaven te overnachten. Vroeg vertrekken van huis aangezien het op Schiphol erg druk zou worden.

Lekkerbly Sahara

Dag 2

De volgende dag was het vroeg ontbijten omdat Selwyn de auto moest ophalen en een hele stuk moest rijden richting Botswana. Vandaag stond dus vele kilometers op het programma en ook moest er een grens over worden gegaan. Aangekomen bij de grens verliep alles zeer snel, de grens overgangen worden dan ook met de jaar beter alleen zullen wij dit altijd in de gaten houden. Na de grens over te zijn gegaan was het nog maar een klein stukje naar het hotel. De wegen er naar toe waren destijds zeer slecht maar gelukkig zijn deze nu helemaal goed.

Lekkerbly Botswana

Dag 3

Ook vandaag werd er vroeg op gestaan en moest en vele kilometers worden gereden. Deze stuk van de etappe was nieuw voor Selwyn en gelukkig waren de wegen erg goed. Onderweg was het landschap vrij wisselend maar ook naast de weg was het soms wel vrij druk met dieren en mensen. Na een hele lang rit kwam Maun in het vizier en kon Selwyn door rijden naar Tsima Bush Camp. Deze leuke camp ligt +/- 30 kilometer buiten Maun en het is dan ook zeker de moeite waard om dit stuk te rijden. Selwyn werd hier welkom geheten door de Nederlandse eigenaren. Na de rondleiding kon hij genieten van de bush vanuit zijn safari tent en in de avond werd er vuur gemaakt om heerlijk om heen te zitten en ook het diner was heerlijk.

 Lekkerbly Maun

Dag 4

Na een heerlijk ontbijt die bij het tent werd gebracht in een schitterende pick-nick mandje was het tijd om helaas deze wonderlijke plek te verlaten maar gelukkig ging de reis naar een andere wonderlijke plek. Deze dag vloog Selwyn namelijk met een kleine Bush vliegtuig de Okavango Delta in. Een bezoek aan Moremi Crossing staat op het programma maar eerst heeft hij een aantal accommodaties bezocht in Maun. Na deze bezoekjes was het tijd om naar de luchthaven te gaan en om in te vliegen. Alles was op de luchthaven goed geregeld en na een korte tijd wachten kon de vlucht al vertrekken. Het was maar een korte vlucht van 20 minuten maar door de regen dat er aan kwam was de vlucht erg turbulent en na 20 minuten vliegen kwam de landingsbaan van zand al in zicht en het was voor Selwyn dan ook net op tijd. De wrattenzwijnen moest snel van de landingsbaan af rennen en gelukkig was de landing erg zacht. Een beetje wit en door elkaar geschud kon Selwyn met de boot naar de lodge toe gaan. Aangekomen bij de lodge werd hij opgewacht door het personeel dat hem al zingende verwelkomde. Daarna heeft de manager (Miss P) hem zijn safari tent laten zien en een rondleiding gegeven van het kamp. In de middag stond er een boottocht op de planning en halverwege deze boottocht begon het met regenen helaas. Wel heeft hij vele olifanten gezien van dichtbij en ook één die het water oversteekt. Door de regen moest de boottocht in gekort worden en aangekomen bij de kamp was het tijd om even bij te komen. In de avond werd het diner geserveerd aan een grote tafel met alle gasten bij elkaar. 

Lekkerbly Okavango Olifant crp

Dag 5

Na een nacht gevuld met veel regen en ook olifanten die naast de tent aan het eten waren was het de bedoeling om een wandelsafari te ondernemen maar doordat het nog steeds regent ging dit helaas niet door. In plaats daarvan werd er weer een boottocht geregeld. Bij terugkomst stond het ontbijt klaar en vervolgens moesten wij wachten op een gaatje in het weer zodat de charter vlucht ons kon komen ophalen. Iets later dan gepland konden wij weer terug vliegen naar de bewoonde wereld maar omdat het weer nog redelijk slecht was waren wij genoodzaakt om laag te vliegen. Dit was schitterend om te zien aan gezien je alle dieren vanuit de lucht kon spotten. Aan gekomen in Maun ging de reis weer verder en deze keer richting Gweta.

 Lekkerbly Okavango Safari crp

Dag 6

Na een goede nacht rust en een goed ontbijt kon de weg richting Kasane beginnen. Wij hadden al gehoord dat de weg weggespoeld was tussen Gweta en Nata dus het was vroeg vertrekken. Het water van de zout pannen stond langs de gehele weg al erg hoog en +/- 60 kilometer voor Nata kwam Selwyn aan bij het stuk dat was weg gespoeld. Normaal stond hier een vrachtwagen die mensen van het ene kant naar het andere kant bracht maar helaas was deze stuk. Omdat Selwyn een 4x4 had gehuurd en de telefoon nummer van de chauffeur had gekregen die hij had gebeld voor tips besloot hij om deze stuk zelf te rijden. Na +/- 2 kilometer door 50cm water te hebben gereden kwam het einde in zicht. Wij zullen dit maar goed in de gaten moeten houden hoe deze weg er later weer voor staat.

Lekkerbly wegen Botswana

Na een bezoek aan een twee tal lodges in Nata werd het tijd dat de reis door ging naar Kasane om daar in de vroege middag mee te gaan met een boottocht op de Chobe Rivier. Na deze activiteit werden we terug gebracht naar de lodge en in de avond werd er voor het diner door de personeel gezongen en gedanst. 

 Lekkerbly Chobe Boat Trip crp

Volg ons ook op Facebook

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activteiten.

Dag 1

 Dag 7

Vandaag was het vroeg opstaat ''05:00'' om koffie te drinken en even rustig bij te komen. Daarna was het tijd om op een safari te gaan in het beroemde Chobe National Park. De rit gaat eerst door het dorp van Kasane en Kazungula en ook hier stonden al olifanten naast de weg. Aangekomen in het park kon dan de safari beginnen, eerst werden er vele bok soorten gespot en ook waren de bavianen slecht gehumeurd dus de jongste bavianen kregen het er van langs. Na deze spektakel reden we verder en werd de ranger gecontacteerd door één van zijn collega's dat er een bijzondere gebeurtenis gaande was. Hij legde uit dat we ons even goed moesten vast houden en het gas werd er duidelijk op gezet. Na een 20 tal minuten kwamen we aan bij de plaats en de rit er naar toe werd beloont met een groep wilde honden die een kill van een luipaard had gestolen. Niet alleen de wilde honden waren er nog maar ook de luipaard zat in een boom nog geen 30 meter verder op. Om dit mee te maken is zeer bijzonder en alle gasten waren dan ook stil van verbazing alsmede de gidsen.

Lekkerbly Chobe 2017

Na deze bijzondere gebeurtenis was het tijd om ergens koffie te gaan drinken, de ranger reed dan ook naar een pick-nick plaats waar de benen even konden worden gestrekt. Langzaam werd er terug gereden naar de uitgang om vervolgens weer naar de lodge te gaan. De dag vervolgde zich met een aantal bezoeken aan wat accommodaties in de buurt om in de avond in Kasane te overnachten.

Lekkerbly Kasane 2

Dag 8

Omdat er genoeg tijd was om de vorige dag alles te bezoeken en te bekijken wat er op de agenda stond was er besloten om deze dag in plaats van te blijven door te rijden naar Mudumu National park in Namibië. De kantoor in Nederland had dan ook alles geregeld en na het ontbijt was het tijd om de grens van Botswana naar Namibië over te gaan. Onder weg rij je door Chobe National Park en ook hier was het even in de olifanten ''file'' staan voordat de reis weer verder kon. Aangekomen bij de grens moesten uiteraard de formaliteiten worden voldaan wat vrij vlot verliep. De rit ging verder door de Caprivi strook en de wegen waren erg goed. Voordat de reis dag werd afgesloten kon er nog een bezoek worden gebracht aan een lodge. Aangekomen bij de accommodatie besloot Selwyn om een sunset bootcruise te doen. tijdens deze cruise werden vele dieren gespot waar onder ook de beruchte nijlpaard. De gids wist ook veel te vertellen over de mensen die er woonden en hun gewoontes. Na deze mooi cruise was het tijd om op te frissen, de dag door te nemen met de andere gasten en om vervolgens aan te schuiven bij het diner wat zeer goed verzorgd was. 

Lekkerbly Mudumu 2017

Dag 9

Na een goede nacht rust die af en toe werd verstoord door het geluid van de nijlpaarden ging de rit westwaarts. Wederom reed Selwyn weer door de Caprivi strook en ook hier waren de wegen goed. Na een bezoek bij een accommodatie en na het zoeken naar een andere die uit eindelijk niet werd gevonden kwam Selwyn aan bij een favoriete accommodaties van Lekkerbly.

Lekkerbly Caprivi 2

Deze schitterende gelegen accommodatie kijkt uit over Angola en heeft 5 prachtige kamers. In de avond stond er wederom een bootcruise geplant en ook hier was het een feest qua dieren die werden gespot. Na terug komst was het even heerlijk bijkomen bij het vuur (het koelt snel af in de avond) om vervolgens te genieten van de uitzicht en het diner.

 Lekkerbly Bagani River Dance

Dag 10

De reis moest weer verder ook al had Selwyn hier nog een week kunnen vertoeven. Vandaag staat er een lange rit op de planning en ook stond er een aantal afspraken op de planning. Laat in de middag werd het eind doel dan ook bereikt in Etosha Nationale park en na het in checken was er nog even tijd om zelf door het park te rijden. 

Lekkerbly Etosha Ostrich crp

Dag 11

Een hele dag in Etosha! Om een goed idee te krijgen van het park stond er vandaag een hele dag op de planning in deze bijzonder mooie park. Omdat het zoveel had geregend was het park erg groen en dit maakte het ook moeilijk om goed dieren te spotten. Toch heeft Selwyn vele dieren kunnen zien waaronder Zebra's, Giraffes en andere bokken. De zout vlaktes van Etosha waren leeg van water en het uitzicht was hier ook fenomenaal. De rest van de dag was het zoeken naar dieren en genieten van al het moois dat de park te bieden heeft. Ook andere kampen werden bezocht om te kijken hoe het hier er voor staat. In de avond kon je naar een water hole lopen om daar te genieten van al het wild dat zich daar verzamelde. 

Lekkerbly Etosha 2017

Dag 12

Vandaag gaat de rit naar de hoofdstad van Namibië, Windhoek. Onderweg zijn er nog een aantal accommodaties bezocht. Aangekomen in Windhoek kon Selwyn inchecken bij de accommodatie. 

Dag 13

In de ochtend komt Simon aan met de vliegtuig in Windhoek en de rit ging dan ook naar de luchthaven. Na een poosje wachten op de koffers kwam Simon dan ook eindelijk door de deuren en kon de reis weer terug gaan naar de zelfde accommodatie om even bij te komen van de lange reis. In de middag werd er wat boodschappen gedaan en in de avond lekker uit eten.

Lekkerbly Windhoek Airport

Dag 14

Vanuit Windhoek ging de reis weer richting het noorden om vervolgens landinwaarts te gaan over de bekende stof/grind wegen van Namibië. Twee accommodatie bezoeken stond voor vanmiddag op de planning en na deze afspraken was het tijd om nog verder door te rijden naar Twyfelfontein. Aan gekomen bij deze schitterende lodge kwamen wij er achter dat de kamers vernieuwd zijn. Alles zag er dan ook weer tip top uit. In de avond konden we aanschuiven aan het diner met een schitterende sterrenhemel als uitzicht.

Road to Omaruru

Dag 15

De rit ging vandaag verder naar het noorden langs Etosha National Park. Eerst hebben we een stop gedaan bij een andere lodge om zo optijd door te rijden naar Opuwo. De wegen waren goed en de rit verliep dan ook zonder problemen. Aangekomen in Opuwo constateerde Simon ''die hier al vaker was geweest'' dat het dorp enorm was gegroeid. Na het inchecken stond er een Himba tour op de planning.

Lekkerbly Himba 2017

Onze gids haalde ons dan ook op en wij werden 40 kilometer verder op naar een Himba dorpje gebracht. Hier kregen wij veel uitleg over hun cultuur, gebruiken en hoe ze tegenwoordig leven. Helaas moeten wij constateren dat het oude Himba leef stijl niet meer bestaat en alles nu living museums zijn geworden. Omdat het dorp zo gegroeid is was helaas het muziek van deze dorp goed hoorbaar bij de accommodatie tot laat in de nacht echter was de accommodatie ook niet op standaard. 

Lekkerbly Himba2

Dag 16

Na een kort nachtje ging de reis weer terug naar het zuiden. De rit ging door een prachtige landschap en onderweg waren er weer afspraken gemaakt bij accommodaties. Ook hier was het duidelijk dat er veel regen was gevallen en de weg naar een accommodaties was dan ook volledig weg gespoeld. Onze ''betrouwbare ros'' maakte korte metten met het losse zand en wij konden dan ook deze accommodatie bezoeken.

Lekkerbly Kaokaland2

 

Vervolgens moesten wij de zelfde weg weer terug rijden om vervolgens door te rijden naar de volgende schitterende gelegen accommodaties. Na een bezoek aan deze accommodatie en een verkoelende drankje reden wij door naar onze eind bestemming.

Volg ons ook op Facebook

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activteiten.

Dag 1

Lekkerbly Kaokaland

Hier aangekomen checkte we in en wilde we naar ons tenten rijden toen plots een medewerker ons er op wees dan een achterband het had begeven. Deze werd met behulp van de garage van het lodge vakkundig gerepareerd en ook werd er een andere band op gezet klaar om de volgende dag weer verder te gaan. In de namiddag gingen Simon en Selwyn op een Sunset Game Drive opzoek naar de beroemde woestijn olifanten en neushoorns. Helaas lieten deze zich niet zien maar wel konden ze genieten van de woestijn Giraffes, deze worden maar maximaal 5 meter hoog in vergelijking met de normale die een lengte kunnen bereiken van 7 meter. Na een schitterende zonsondergang ging de safari weer huiswaarts om zoals gewoonlijk weer aan te schuiven bij het diner. Wat een straf toch. :) 

Lekkerbly Palmwag 2017

Dag 17

Vandaag staat er een mooie maar lange rit op de planning. De bedoeling was om langs de Skeleton Coast naar Swakopmund te rijden. Na een vrij korte rit doemde de park zijn hekken al op en konden wij ons inschrijven, de uitgestrekte vlaktes van deze park zijn met geen woorden te beschrijven en onderweg waren er genoeg Welwitschias te zien. Deze eeuwen oude bomen bevinden zich voor het grootste deel onder de grond en hebben maar twee grote bladeren.

Lekkerbly Welwitchia Mirabilis

Na het bewonderen van deze bijzondere bomen ging de reis als snel richting de kust. De Skeleton Coast krijgt zijn naam van alle scheepswrakken dat hier ligt en ook van alle botten dat bij de kust bezaaid ligt en deed zijn naam waar. Na een bijzondere rit kwamen Simon en Selwyn aan in Swakopmund waar ze bij een geliefde accommodatie verbleven. In de avond gingen ze met de eigenaren uiteten.

Lekkerbly skeleton coast 2017

Dag 18

Na al deze lange dagen te hebben gereden was het tijd om een dagje in het zelfde dorp te overnachten al is het wel in een andere accommodatie. In de ochtend werd er afscheid genomen en ging de rit eerst naar Walvisbay opzoek naar de flamingo's. Verder werd de omgeving achter Swakomund ook bezichtigd en de rit ging dan ook naar de Moonlandschap. Deze schitterende gebied is zeker de moeite waard om te bezoeken en is goed zelf te berijden. In de middag kon er worden ingecheckt in de volgende accommodatie en werd er een middagje rust in gepland. 

Lekkerbly moonlandscape crp

Dag 19

Verder naar het zuiden word er nu gereden door schitterende gebieden. Temperatuur verschillen met de kust en landinwaarts zijn enorm. Binnen een straal van 30 kilometer gaat de temperatuur van 15 gr naar 28 gr. Omdat het zo veel heeft geregend staan vele vlaktes vol met groene gras was een lust is voor het oog. Normaal zijn deze gebieden erg dor wat ook schitterend is om te zien maar door de contrasten tussen rood en groen was de rit naar de accommodaties die op de agenda stond erg mooi om te rijden. Na alle bezoekjes ging de rit naar Solitair om daar de beroemde appeltaart te eten en om vervolgens door te rijden naar de eind bestemming. Deze accommodatie heeft huisjes met prachtige uitzicht en in de avond kan je op je eigen dak zitten turen naar de sterrenhemel. Het is de laatste avond voor Selwyn en het diner was ook hier goed verzorgt.

 Lekkerbly Solitaire

Dag 20

Met Windhoek luchthaven als bestemming gingen Simon en Selwyn vroeg op pad met een ontbijt pakketje. Terug gereden naar Solitair kozen ze voor een weg die na een 15 tal minuten te hebben gereden niet erg goed was. Er werd dan ook besloten om te draaien en om in Solitaire te vragen wat het beste weg was. Spreetshoogte pass bleek de beste route volgens de locals en ze hadden ook gelijk. Normaal is dit een zeer steile berg pas waar men maar 2 kilometer per uur kon rijden echter was deze pas nu voorzien van een stuk klinkerweg.

Lekkerbly Spreetshoogte crp

Boven aangekomen was het uitzicht over de rood groene vallei schitterend allen was er niet veel tijd om er van te genieten want Erica zou rond 10:00 landen in Windhoek. Een half uur later dan wat de bedoeling was was de luchthaven bereikt en Erica stond al te wachten. Koffers werden gewisseld en als afsluiter werd er heerlijk samen geluncht. de vlucht van Selwyn ging pas later die dag dus Erica en Simon verlieten de luchthaven op weg naar hun volgende bestemming.

Vervolg van reis met Erica & Simon

Na Selwyn op de luchthaven van Windhoek te hebben achtergelaten zijn Erica en ik na de nodige proviand te hebben ingeslagen doorgereden naar onze eerste overnachting ca. 80 ten noorden van Windhoek. Hoewel de accommodatie prachtig er uit zag en de omgeving ook mooi was, was de rest dik onder de maat.

 whatabummer

Vanaf hier vervolgt onze route vroeg de volgende ochtend richting Etosha. Onderweg enkele leuke accommodaties bezocht en uiteindelijk na een lange dag aangekomen bij Halali Camp waar wij overnachten. De rit naar Halali was relatief snel omdat wij pas laat het park binnen waren gegaan en dus hadden wij weinig tijd om dieren te spotten.

Dolomite waterhole

Vanaf Halali de volgende ochtend voeg vertrokken en de hele dag genomen om tot Dolomite Camp te rijden. Er was behoorlijk veel te zien onderweg en de route die tot een paar jaar geleden niet voor het gewone publiek open was, was bijzonder. Hoewel het maar 250 km was is een volle dag om deze gebied vol met wilde dieren te verken niet echt voldoende. Wij hadden geen keuze om langer te blijven en zijn de volgende dag weer vertrokken naar een lodge net buiten Kamanjab.

Dolomite view

Op weg naar de Galton hek moesten wij eerst een lekke band wisselen. Gelukkig was eer Italiaanse natuur fotograaf vriendelijk genoeg om te helpen en ook zo de wacht te houden bij het band wisselen in het park. Na een repartie en opvullen van de brandstof konden wij verder en hebben wij enkele accommodaties in de omgeving bezocht. Bij aankomst van onze verblijf zijn wij naar de naastgelegen Himba village geweest om daar weer een keertje kennis te maken met dit fascinerende cultuur en prachtige mensen.

Volg ons ook op Facebook

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activteiten.

Dag 1

Himba visit

De volgende ochtend na een vroege ontbijt zijn wij vertrokken op weg richting Uis. Wij hebben echter niet de directe route genomen maar zijn via de Grootberg pas eerst naar Palmwag gereden waarna we de route vervolgde naar Uis. Helaas was de lodge een enorme tegevaller.

Brandberg people

Vanaf hier zijn wij richting kust gegaan om even 2 nachtjes in Swakopmund een beetje te relaxen. Hier hebben wij de nodige accommodaties bezocht maar ook even de benen omhoog gedaan om lekker van de koele zeeklimaat te genieten.

Swakop

Vroeg de volgende ochtend zijn wij via Walvisbaai weer landinwaarts gereden. Onderweg word het natuur steeds mooier en de landschappen indrukwekkender. Hoewel wij deze route vele keren hebben gereden blijft het een voorrecht en absolute plezier. Overnachting was in Solitaire.

Kuiseb Canyon

view

Vanaf Solitaire zijn was de volgende overnachting niet ver maar hadden wij des te meer tijd om even onze kennis en contacten in de omgeving van Sossusvlei weer bij te werken. De overnachting die avond in “the middel of nowhere” was heel sober maar ook weer niet. Weg van alles is deze lodge gelegen tussen de zandduinen en beschikt over een adembenemende uitzicht.

Volg ons ook op Facebook

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activteiten.

 Namib Naukluft

Na een rustig ontbijt de volgende ochtend werden wij terug geshutteld naar waar onze auto stond en moesten wij helaas weer verder naar de volgende lodge die ook niet ver uit de weg lag. Weer even de tijd om veel accommodaties te bezoeken en oude kennissen te spreken. Onze lodge die avond was prima met behoorlijk luxe kamers.

Soltaire area

Onze weg vervolgde de volgende ochtend richting Aus waar wij net buiten Aus zouden overnachten. Onderweg de nodige inspecties gedaan maar halverwege weer een lekke band gekregen…..beetje balen want we moesten daardoor de laatste twee inspecties afzeggen om de band te vervangen. Uiteindelijk in Aus een nieuwe band gevonden maar niet gekocht omdat de garage daar ongeveer 4 keer de normale prijs vroeg!!! Wij moesten toch naar Luderitz dus hebben wij met hulp van onze gastheer Piet bij Klein Aus Vista gebeld naar Luderitz waar ze ons verzekerde dat ze ons de volgende dag konden helpen. Heerlijk verbleven op een heel afgelegen plekje met een briljante uitzicht.

Eagles Nest

Na ontbijt de volgende ochtend onze vriend Piet gegroet. De volgende stukje is zeker de mooiste stukje asfalt weg in de wereld. Vanaf Aus naar Luderitz gaat de weg dwars door een van de mooiste delen van de Namib woestijn. Net voor Luderitz hebben wij eerst Kolmanskop, een uitgestorven diamantmijndorp dat door de woestijn word opgezogen, bezocht. Daarna hebben wij de band verwisselt en hebben wij Luderitz (en enkele accommodaties) verkent.

 Luderitz Aus2

Luderitz Aus

Vanaf Luderitz is het weer de zelfde weg terug tot bij Aus maar dit is echt geen straf! Wij zijn daarna doorgereden naar Alte Kalkoven waar wij bij inmiddels goede kennissen zouden overnachten. Hier ondersteunen wij dan ook een heel speciaal project dat het natuur beschermd en gelijk ook kinderen leren hoe belangrijk het natuur is. Als kind van het woestijn en met veel hele goede persoonlijk herinneringen was dit altijd een zeer bijzondere project die wij nu vanaf begin 2017 ondersteunen. Behalve dat ze een nieuwe generatie bewust maken is het bewaren en beschermen van een snel verdwijnende plant species dat uniek aan deze regio is het hoofddoel van deze stichting.

Volg ons ook op Facebook

Wij maken geen gebruik van de Facebook Pixel en tracken niet uw activteiten.

Alte Kalkoven Lithops Children

Helaas was dit de einde van onze actieve reis en moesten wij snel terug naar de kantoor in Pretoria. Wij hebben dan ook de 1400km opgedeeld in twee stukken.

Goodbye 

trip2016

Reis April 2016

Tafelberg

Deel 1

Onze reis (deel 1) was bedoeld om meerdere routes die minder bekend waren of lang geleden gereden waren te verkennen. Ook hebben wij vaak bij nationale parken overnacht i.p.v. accommodaties als lodges, geust houses etc.

 Campsbay

In Kaapstad en omgeving zijn wij druk bezig geweest om sommige bestaande accommodaties te bezoeken en opnieuw even kritisch te beoordelen. Ook was een bezoek aan de WTM Africa (World Travel Market) op de programma. Hier hebben wij meerdere bekenden en soms onbekenden ontmoet. De open top toeristen bus was ook in de programma en zeker de moeite waard. Zelfs voor iemand die jaren in “de Kaap” gewoond heeft was het verrassend en interessant. Zeker het rit over Kloofnek was een echte aanrader.

Bainskloof

Bontebok NP. Op weg naar onze volgende bestemming zijn wij via een van de mooiste bergpassen eerst landinwaarts gereden. De route via Bainskloof was heel bijzonder. Via de Worcester vallei, Robertson en Montagu zijn wij uiteindelijk in de Bontebok park uitgekomen. Alleen de rit daarheen was de moeite waard. De Bontebok park was interessant en een heerlijke rustige punt om even bij te komen na de drukte van Kaapstad e/o.

Bontebok

De volgende overnachting was dicht bij Mosselbaai bij een olifanten opvang centrum dat ook accommodatie aanbied. De accommodatie was “self-catering”, goed verzorgd en erg afgelegen. Wij hebben hier een wandeling gemaakt met enkele olifanten. Een heel indrukwekkende ervaring maar ook niet zonder vraagtekens. Echter de opvang, verzorging en algemene behandeling van de dieren was voor zover wij het hebben kunnen waarnemen uitstekend. De hoeveelheid discussie/controversie over wat het beste is voor de dieren is voor ons niet helemaal beantwoord en daarom zal deze bestemming voorlopig niet actief door ons worden aangeboden.

walking with elephants

Wilderness National Park. Hoewel ik veel tijd en kilometers door deze gebied heb liggen heb ik nooit hier overnacht omdat mijn ouders in Knysna woonden. Heerlijk, eenvoudig en ideale alternatief om de mooie tuinroute van te verkennen.

Kariega river

Onze volgende overnachting was in Port Elizabeth. Vanwege een grote landelijk bijeenkomst van de grootste politieke partij van Zuid-Afrika waren alle overnachtingen vol en behoorlijk druk. De overnachting die wij hadden was luxe en redelijk prijzig. Helaas was de prijs niet in verhouding met de geleverde diensten dus zal deze accommodatie in de toekomst niet door ons worden aangeboden.

Sibuya2

Sibuya. Vanuit Port Elizabeth is het een kort rit tot Kenton on Sea waar wij vie de Kariega Rivier naar Sibuya Game Reserve zijn gegaan. Sibuya heeft meerdere prachtige lodges gelegen op verschillende plaatsen in de game reserve. Sibuya is uitstekend bezig met het actief beschermen en algemene bewaring van de flora en fauna en zeker een aanrader.

op pad

Onze rit gaat nu via Aliwal Noord naar de Golden Gate National Park. De accommodatie in Aliwal Noord was een zware tegenvaller dus blijft er nog steeds maar één echte goeie accommodatie in dit dorpje aan de Oranje Rivier.

Drakensberge

Golden Gate National Park. De weg is inmiddels goed gerepareerd dus is deze prachtige route weer gewoon goed te rijden. De accommodaties in de park zijn gerenoveerd dus de verblijf was prima. Wij hebben hier gelukkig tijd gehad om de bijzonder mooie omgeving goed te verkennen en de laatste deel van onze reis goed af te sluiten.

 

Deel 2

Giants Castle

Karin en Tor sluiten aan voor deel 2. In Johannesburg hebben wij afscheid genomen van Erica en zijn wij weer terug richting de Drakensbergen gereden. De reis was bedoeld om vooral Karin die onze Noorse klanten bediend meer informatie bij te brengen over hoe wij als Zuid-Afrikanen reizen en veel rijden op vakantie. Helaas is Karin in oktober na een kort ziekbed overleden maar de leuke herinneringen en mooie reis die wij gemaakt hebben zal mij altijd bij blijven.

Giants Castle walk

Onze eerste overnachting is bij Giants Castle. Heerlijke park om in te wandelen en relaxen dus precies wat wij gedaan hebben. Heerlijk gebraaid en mooie lange wandelingen gemaakt. Er zijn meerdere wandelingen mogelijk van heel makkelijk tot behoorlijk pittig. Vanaf Giants Castle zijn wij richting kust gegaan en via de vele leuke plekjes en winkeltjes op de Natal Midlands Meander Route uiteindelijk in Umhlanga geraakt. De Midlands Meander is grotendeels vanaf Nottingham Road tot bij Howick. Net voor Howick de indrukwekkende monument van Mandela waar hij gevangen genomen was.  http://www.thecapturesite.co.za/

rhino

Vanaf Umhlanga waar we even de voetjes in de Indische oceaan hebben gestopt zijn we naar Hluhluwe Imfolozi park gegaan. Deze park is bekend om de vele neushoorns en bijzondere ligging.

Milwane

Onze volgende bestemming is Swaziland waar wij eerst bij Milwane Game Reserve in typische Swazi beehive hutten overnachten. De volgende ochtend zijn wij naar Ngwenya Glass gereden om te zien hoe er de mooiste kunst voorwerpen en ook gewone gebruiksvoorwerpen van recyclet glas gemaakt word. Hier zij ook vele andere leuke kleine winkeltjes en een restaurant waar je lekker kan eten. Voor wij weer uit Swaziland vertrekken verblijven wij eerst in de Foresters Arms op ongeveer 15 km vanaf Mbabane rustig in de bossen gelegen.

Ngwenya

Onze laatse rit is naar de bekende Kruger Park. Eerste nacht is in Skukuza en de laatste twee in Olifants waar we een prachtig uitzicht over de rivier hebben. Vele kilometers gereden en aardig wat dieren gezien. Vroeg ’s morgens op om voor ontbijt de eerste rondje te rijden. Onder enkele foto’s van de dieren in deze indrukwekkende park.

KNP2

KNP3

Hyena

leopard

KNP4

Zebra overgang.......

zebrapad

Team Lekkerbly reisplan 2015

In etappes van 12 februari t/m 28 maart!

Volg ons ook op Facebook. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Lekkerbly 1

Dag 1
Voor deze reis bezoeken we voor het eerst Mozambique. Simon en Selwyn vlogen via Frankfurt naar Johannesburg waar ze in de late ochtend aankwamen. Hier was een overnachting geboekt bij de luchthaven en we konden via een gratis transfer naar ons hotel gaan. Hier hebben we het rustig aan gedaan en even bijgekomen van onze reis.

Dag 2
Vandaag staat de vlucht naar Mozambique gepland. We besloten om niet in het hotel te ontbijten maar op het luchthaven zelf aangezien wij zoals graag bij Wimpy wilde ontbijten. Na het ontbijt hebben we ons ingecheckt en zijn we naar de gate gegaan om met LAM naar Inhambane te vliegen. Dit gebeurde met een overstap in Vilanculos. Aangekomen in Inhambane werden we opgewacht door onze transfer die ons naar ons eerste accommodatie bracht. Na een rit van ongeveer 45 minuten kwamen we bij onze accommodatie. Tijdens deze transfer merkte wij al direct op dat Mozambique totaal anders is dan bijvoorbeeld Zuid-Afrika. We verbleven bij een accommodatie met een schitterende uitzicht op het strand. Helaas was het weer niet al te goed. Na aankomst hebben we ons opgefrist en zijn we het dorpje gaan verkennen. In de avond hebben we bij een lokale restaurant gegeten. Selwyn heeft het lokale stapel voedsel geprobeerd genaamd Matapa.

Lekkerbly 2

Dag 3
De Volgende ochtend was er een transfer voor ons geregeld naar onze volgende bestemming. Helaas kwam deze pas in de na middag wat voor ons al een slechte voor teken was. Aangekomen bij de volgende Lodge werden we hartelijk ontvangen met een glaasje drinken. We zijn ingecheckt waarna onze inspectie begon. Helaas moesten wij vanaf het begin al concluderen dat deze lodge zeer slecht onderhouden is en het personeel en managers niet erg betrokken zijn. Beide huisjes die midden in het lagune waren gesitueerd waren afgeleefd en vies. Wij zijn samen met een manager gaan kijken naar een andere accommodatie van het zelfde maatschappij en helaas moesten we hier ook concluderen dat het zelfde hier ook het geval bleek te zijn. Na het diner zijn we naar bed gegaan en het begon toen ook te regenen wat nog meer gebreken blootstelde zoals lekke daken.

Dag 4
In de ochtend regende het nog en in de huisjes waren helaas geen paraplus te vinden. We zijn dan ook koffer en al door de regen gelopen naar de main lodge waar we gingen ontbijten. Op de aangegeven tijd dat het ontbijt klaar bleek te zijn stond helaas nog niks klaar en beetje bij beetje kwam alles uit de keuken. Dit betekende dat het eerste gerecht koud was toen de laatste er uit kwam. Al met al waren we beide er sterkt van overtuigd dat wij deze lodge niet zullen aanbieden aan onze klanten wat op zich erg jammer was aangezien de bijzondere ligging. Ook vandaag was er een transfer geregeld voor ons en deze kwam netjes op tijd. Wij wilde graag het verschil zien tussen vliegen naar Vilanculos en een road transfer er naar toe. Om van Inhambane naar Vilanculos te vliegen zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen. Om dit te rijden is het 4 uur en met het verkeer en rij ervaring van onze chauffeur was dit niet erg plezierig. Wij raden dan ook aan om dit te vliegen mocht het nodig zijn. Na een lange rit kwamen we net na de lunch aan bij de luchthaven en besloten we even een hapje te eten. Tijdens onze lunch kwam een meneer naar ons toe om te vragen of wij de heren Brokke waren aangezien hij al stond te wachten op ons. Hij bood aan om de lunch te  betalen echter hadden wij dit al gedaan. Na ons broodje gingen wij met deze meneer mee naar de haven. Wij zouden per boot transfer naar onze volgende accommodatie gaan. De zee was erg onstuimig aangezien het weer ook erg stormachtig was. Nadat we alles in de boot hadden geladene2 minuten onderweg waren begaf de hydrolyse stuur systeem het. Wij zijn dan ook terug gekeerd naar het haven waar ze voor een andere boot hebben gebeld. Het was even wachten totdat het nieuwe boot kwam en het weer werd er ook niet beter op. We hebben even bij de lokale hotel een drankje gedaan ondertussen. Toen onze niet vaartuig was gearriveerd besloot Simon om de oversteek niet te wagen vanwege een rug blessure. De golven waren ook erg hoog en dit bleek dan ook een verstandige keuze. Simon verbleef dan ook bij het Hotel in de haven en Selwyn ging met de boot naar de accommodatie op het schiereiland. Na een bijzonder wilde rit van een uur kwamen we eindelijk aan bij deze luxe accommodatie. Iedereen was doorweekt en flink door elkaar geschud maar de schipper wist ons veilig aan de overkant te krijgen. Bij aankomst stonden ze al klaar met een tijltje water om al het zout water af te spoelen. Ook werd je afgedroogd en kreeg je een water handdoek om je heen. Koffers naar me kamer gebracht om daarna een verlate lunch te krijgen. Alles was tot in de puntjes verzorgd en zag er goed uit. Ook de kamer waren erg mooi. Grote badkamers met vrij staande bad, prive zwembad en grote dubbel bed. Helaas was het weer nog steeds slecht. Na mijn bijzonder lekkere diner ben ik naar bed gegaan.

Lekkerbly 3

Dag 5
Vandaag ging Selwyn weer met de boottransfer terug. Het weer was opgeknapt en ik kon een rondleiding krijgen van deze bijzondere accommodatie. Na het ontbijt werd de boot klaar gemaakt en konden we beginnen aan de overtocht die deze keer erg kalm was. Ze konden mij ook verzekeren dat 90% van de boottochten zo verliepen. Na aankomst in het haven stond Simon al te wachten. Het was ook de verjaardag van Simon op deze dag. Na onze transfer naar ons laatste lodge in Mozambique hadden we wederom een prachtige accommodatie met schitterende uitzicht op zee. We kregen hier een rondleiding en konden alle faciliteiten bezichtigen dat deze lodge te bieden had. In de avond hebben we hier heerlijk gegeten en de verjaardag gevierd van Simon. Na ons diner bleek dat de accommodatie een verrassing had voor Simon. Een vers gemaakte chocolade taart compleet met kaarsjes en gezang.

Lekkerbly 4 Lekkerbly 5

Dag 6
Het is weer tijd om dit bijzondere land te verlaten maar voordat we gingen besloten we een dorps excursie te doen. We werden opgehaald met een Tuk Tuk om vervolgens langs bijzondere plekken te gaan in Vilanculos zelf. Zo gingen we naar de lokale markt en kregen we uitleg over hoe het daar werkte, daarna gingen we een kijkje doen bij de lokale school. Wij hadden dan ook op de lokale markt spulletjes gekocht zoals pennen en schriften om mee te nemen. Dit was een zeer bijzondere ervaring en raden we zeker aan om te doen. Na onze vluchten terug naar Johannesburg hebben we de huur auto opgehaald en zijn we naar een accommodatie gereden die wij vaker gebruiken.

Lekkerbly 6

Dag 7
Vandaag gingen we na het ontbijt door richting het noorden van Zuid-Afrika dichtbij het grens van Botswana. Aangekomen bij onze lodge werden we hartelijk ontvangen door onze gast vrouw. Op weg naar deze lodge hebben we een andere route genomen om te zien hoe deze weg was. Na aankomst kregen we een rondleiding en hebben we besproken welke toeren we zouden ondernemen. In de na middag ging Selwyn samen met een gids het park Mapungubwe bezoeken aangezien deze lodge daar zeer dichtbij lag. Bij terugkomst hebben we een heerlijke diner gehad onder de sterren hemel en zijn we naar bed gegaan.

Lekkerbly 7

Dag 8
In de ochtend werden we vroeg wakker aangezien we een toer zouden ondernemen naar de Bushmen tekeningen. We vertrokken toen het nog fris was en waren mooi op tijd bij deze bijzondere tekeningen. Hier kregen we uitleg en verhaal over deze bijzondere plek waarna we weer terug gingen. We hebben het in de middag even rustig aan gedaan aangezien het behoorlijk warm was. Rond vier uur vertrokken we naar een speciaal geregelde diner. Dit bleek voor ons allen een verrassing te zijn. Na een rit op het terrein van deze lodge kwamen we boven op een heuvel aan waar muziek speelde en de mensen van de lodge klaar stonden. We zouden dan ook om een kampvuur dineren. Van deze bijzondere lodge heeft Selwyn een video gemaakt.

Dag 9
Vandaag rijden we naar de grens van Botswana om hier een oversteek te maken over het rivier met een kabel kar. Onze gids wachten ons al op aan de Zuid-Afrikaanse kant. Aan de andere kant van deze rivier waren we in Botswana en na wat grens formaliteiten konden we verder. Met een open 4×4 voertuig reden we naar deze lodge. Onderweg kwamen we al wat wild tegen. Toen we aankwamen werden we opgewacht door de manager en het personeel. We kregen een rondleiding waarna we onze koffers in onze kamers konden zetten en plaats nemen aan het lunch. Na onze lunch gingen we met onze privé gids op safari om wilde dieren te spotten. Helaas brak onze voertuig halverwege en moesten we samen met een andere groep onze verder op safari. Na deze bijzondere ervaring gingen we dineren om een heerlijk kampvuur.

Lekkerbly 8 

Dag 10
De volgende ochtend ging Selwyn op een wandel safari waar hij opzoek ging naar wilde dieren. Bij terugkomst kregen we een ontbijt en konden we daarna rusten aangezien het erg warm was. In de avond gingen we wederom op safari. Toen we bijna terug waren kwamen we een grote groep olifanten tegen. Deze lodge is erg bijzonder en zeker de moeite waard om te bezoeken. De grens oversteek is al zeer bijzonder.

Lekkerbly 9 Lekkerbly 10

Dag 11
Vandaag gingen we terug naar Zuid-Afrika en reden wij naar een andere grenspost om weer Botswana in te gaan. We verbleven in een veel gebruikte grote hotel die wij vaker gebruiken als over stop locatie.

Dag 12
Op deze dag reden wij naar Gweta om daar een lodge te inspecteren en te overnachten. Onderweg werden we nog aan gehouden door de verkeerspolitie aangezien we te hard hadden gereden. Na een discussie over de staat van de verkeersborden die niet leesbaar waren en waardoor wij te hard reden mochten we gaan zonder een boete te betalen. Aangekomen bij de lodge was het eerste indruk al zeer slecht. Wij besloten direct om dan alleen maar te kijken en door te rijden naar Maun. We hebben eerst gebeld met het hoofd kantoor in Nederland zodat ze alvast konden regelen dat we accommodatie hadden in Maun. Na een zeer korte rondleiding bij deze lodge zijn we snel vertrokken. Wij hebben deze lodge ook dan op onze black list gezet. Aangekomen in Maun zijn we eerst naar de luchthaven gegaan om te kijken of we de vlucht voor Selwyn voor de volgende dag konden vervroegen. Dit is gelukt en vanuit hier zijn we door gereden naar onze lodge die wij vaker gebruiken. Dit is ook de laatste avond dat Simon en Selwyn samen zouden zijn aangezien Selwyn de volgende dag de Delta in zou gaan en Simon door zou rijden richting Windhoek.

Lekkerbly 11 

Dag 13
Vandaag vertrokken we na het ontbijt naar de luchthaven. Hier aangekomen ging Simon verder en bleef Selwyn achter om met een bush plane de Delta in te vliegen. Ik werd geholpen met me bagage en het inchecken. Daarna heb ik even gewacht in de terminal waarna ik met een busje naar de vliegtuig werd gebracht. Met deze hoogdekker vliegtuig stegen we op vanuit Maun en vlogen we de bush in. Het was ongeveer een 30 minuten vliegen waarna we op een zand landingsbaan landen. Hier werd ik al opgewacht door mijn gids die voor de aankomende twee dagen bij me zou zijn. Mijn spullen werden naar me tent gebracht en ik kreeg een rondleiding van deze bijzondere kamp. Na de lunch konden we even rustig aan doen om vervolgens in de late middag met de Mokoro op pad te gaan. Helaas was er bijna geen water en staken we alleen het rivier over om vervolgens een wandel safari te doen. Bij terugkomst kregen we een diner om daarna moe maar voldaan naar bed te gaan.

Lekkerbly 12 Lekkerbly 13

Dag 14
De volgende ochtend begon vroeg, 05:00. We kregen wat koffie en thee en wat lekkers en gingen wederom op pad. Bij terugkomst werd ontbijt geserveerd. Na het ontbijt vertrok ik naar het volgende kamp. Onderweg heb ik nog een rond leiding gekregen van een andere kamp. Al deze kampen liggen op 1 eiland. Bij aankomst bij me nieuwe accommodatie kreeg ik hier ook een rondleiding. als laatste kreeg ik mijn chalet te zien, dit was de mooiste van allemaal en was gebouwd hoog in de bomen. Na het lunch vertrokken we ter voet naar een lokale dorpje. Hier heb ik uitleg gekregen over het leven van deze mensen. Helaas werd ik ziek en moesten we gehaast terug. Bij aankomst bleek ik zwaar uitgedroogd te zijn en een lichte zonnesteek te hebben. Dit hebben ze goed opgevangen door mijn naar me chalet te brengen en me drinken te geven met poeder om me te hydrateren. Ook kwamen ze om het uur controleren of alles nog oké was.

Lekkerbly 14

Dag 15
Gedurende deze nacht voelde ik me steeds beter worden. Ook werd in rond 3 uur wakker door het gehuil van een hyena in de verte en ook heb ik leeuwen horen brullen. Onder de boom kwamen nijlpaarden grazen. Rond een uur of 5 kwamen ze controleren hoe het ging en brachten ze meer poeder en water. Deze ochtend heb ik het rustig aan gedaan en genoten van het schitterende uitzicht. Net voor het middag uur kwam mijn charter vlucht terug om me op te halen. Ook van dit bijzondere gebied heb ik een video gemaakt.

Aangekomen in Maun checkte ik me in voor mijn vlucht naar Johannesburg om vanuit daar vervolgens naar huis te gaan. 

Lekkerbly 15

Dag 13
Vandaag reed Simon door nadat hij Selwyn had afgezet bij de luchthaven van Maun naar Ghanzi.

Dag 14
Deze dag stond wederom in een stuk rijden. Vandaag ging Simon de grens over naar Namibië.

Dag 15
Vandaag komt Anja aan in Windhoek met een vlucht via Johannesburg. Hier werd ik opgehaald door Simon en wij zijn vanuit hier door gereden naar onze accommodatie in Windhoek. Na een lange vlucht zijn we vroeg gaan slapen.

Dag 16
De volgende dag vertrokken we richting Omaruru en onder weg zijn we gaan kijken bij de markt bij Okahandja. Hier kunt u heerlijk shoppen voor leuke souvenirtjes. Vanuit daar zijn wij door gereden naar Omaruru en hebben we bij aankomst in het dorpje zelf even rond gereden. Hier vindt je typische Duitse architectuur midden in het prachtige natuur. Nadat wij dit hebben gedaan zijn we door gereden naar onze lodge en hebben hier een inspectie gehad.

Lekkerbly 16

Dag 17
Na het ontbijt zijn wij vertrokken naar Swakopmund en hebben wij de route D2315 genomen om zo langs een levende museum te gaan. Hier zijn Bushmen te zien en krijg je uitleg over hun leven. Samen gingen we ook een korte wandeling met ze maken en lieten ze een aantal traditionele dansen zien. Vanuit hier zijn we door gereden naar Swakopmund en direct naar onze lodge gegaan. Deze lodge was al bij ons bekend en is nog steeds op standaard. In de avond zijn wij gaan dineren bij de Spur Steakhouse!

Dag 18
Na het ontbijt zijn wij Swakopmund in gegaan om te shoppen. Er zijn hier vele leuke winkeltjes en restaurants. In de late middag hebben we de auto gepakt en zijn we achter de duinen van Swakopmund langs gereden naar Walvis Bay. Wij hebben hier even rond gekeken en zijn vervolgens terug gereden naar Swakopmund. Tussen deze twee plaatsen hebben we mooie foto´s kunnen maken van de zonsondergang. Na dit zijn we naar een nieuwe accommodatie gegaan om hier te overnachten.

Dag 19
Vandaag gingen we op de Living Desert Tour en Anja keek hier erg naar uit. Met mijn angst voor kameleon was dit een behoorlijke uitdaging voor mij. In de ochtend werd ik opgehaald door Chris en zijn we met meerdere mensen de duinen in gereden. Als eerste kregen we uitleg over het ecosysteem van de duinen om vervolgens door te rijden. Vanuit de auto kon Chris makkelijk zien waar een spin zich had verscholen onder het zand. Deze heeft hij uitgegraven om aan ons te laten zien. Verder kwamen wij de gecko tegen en later 2 soorten slangen. Voordat we de duinen op zouden rijden met de 4×4 voor een schitterende uitzicht kwamen wij dan toch de kameleon tegen. Ik ben uit gestapt om foto’s te maken en heb hiermee ook een beetje mijn angst overwonnen. Na deze bijzonder ontmoeting zijn we door gereden de duinen op om vanuit hier terug te rijden naar Swakopmund. Bij terugkomst zijn we naar weer een nieuwe lodge gegaan om deze te inspecteren en te overnachten. In de avond zijn wij weer heerlijk gaan uiteten.

Lekkerbly 17

Dag 20
De volgende ochtend heeft Simon mij vroeg in de ochtend naar Walvis Bay gebracht aangezien ik op een kajak & Sandwich Harbour tour ging. Vanuit Walvis Bay zijn we met een 4×4 naar het einde van Pelican Point gereden om hier in een kajak te stappen. Onderweg kwamen we vele dieren tegen zoals de zeeleeuw en jakhalzen. Eenmaal in de kajak gingen we verder het zee op om zo tussen de zeeleeuwen te peddelen. Dit was erg leuk om te doen aangezien deze dieren erg nieuwsgierig zijn en dan ook dichtbij je kajak komt. Toen we terug gingen naar land werden opgehaald door een 4×4 en reden we langs de kustlijn door de Namib. Dit was erg bijzonder om te zien en zeker de moeite waard. Omdat de zee weer opkwam zijn we de duinen in gereden en hebben we hier een oester en champagne lunch gehad. Hier konden we schitterende foto’s maken. Hierna zijn we weer terug gegaan en werd ik weer opgehaald om vervolgens door te rijden naar de Moon Landschap. Ook hier hebben we schitterende foto’s gemaakt en ook vindt je hier de eeuwen oude Welwitchia plant. In de avond zijn we naar een veel gebruikte accommodatie gegaan en zijn we samen met de eigenaren gaan uiteten.

Lekkerbly 18

Dag 21
In de ochtend zijn we vertrokken naar Grootberg. We zijn via Skeleton Coast en Palmwag gereden. In Palmwag hebben wij een lodge geïnspecteerd en hier even een hapje gegeten. Langs de C39 zijn ook vele Welwitchia planten te zien. Wij zijn verder door gereden naar onze lodge en hebben wij onze auto achter gelaten op een parkeer plek aangezien de laatste kilometer per 4×4 moet gebeuren. Hier hadden we een schitterende uitzicht en ook deze lodge was nieuw voor mij.

Dag 22
Vandaag gingen we op een dag excursie om de mysterieuze woestijn olifant te zoeken. Na lang rijden hebben we er dan ook één gezien. Gelukkig vertelde de gids veel over de lokale flora en fauna en was het een zeer interessante excursie. In de avond konden wij weer genieten van een schitterende uitzicht onder het genot van een drankje.

Lekkerbly 19

Dag 23 & 24
Vandaag reden we naar Waterberg om daar te kijken en vervolgens zijn we door gereden naar Windhoek. In Windhoek hadden wij verschillende afspraken en wij hebben hier dan ook 2 nachten overnacht.

Dag 25
Vandaag reden wij vroeg naar Gobabis om daar de bushmen te gaan ontmoeten. Deze lodge gebruiken wel vaker met name voor ontmoetingen met bushmen.

Lekkerbly 20

Dag 26
De volgende ochtend hadden wij een bushmen walk. In de middag en avond hebben wij alle administratie en foto’s bijgewerkt.

 Lekkerbly 21

Dag 27
Wij vertrekken vanuit Gobabis naar Windhoek luchthaven waar Anja op de vliegtuig gaat naar Johannesburg om vanuit hier terug te vliegen naar Nederland. Ik heb ca. 3 uurtjes voordat de volgende vennoot ”Erica” vanaf Johannesburg aankomt en ik neem dan even de tijd om bij een heel interessant Bushman project dat ook luxe accommodatie aanbied te gaan kijken. Een behoorlijk omweg rijden om uiteindelijk bij de punt van bestemming aan te komen maar eenmaal daar werd ik goed ontvangen en kreeg ik een rond leiding. Voor wie een paar nachtjes voor of na hun reis even weg van alles bij wilt komen is dit een aanrader! Net op tijd op de vliegveld terug gekomen om Erica, die na een lange reis goed moe was op te vangen en naar een kleine hotel met prachtig uitzicht te gaan. Na wat kletsen is Erica vroeg naar d’r kamer gegaan.

Lekkerbly 22

Dag 28
Met verse moed en vooruitzicht op een mooie rit stappen wij in de auto op weg naar onze eerste bestemming op de rand van het woestijn. Mooie rit en onderweg ook nog op een “donkie kar” van één van de plaatselijke mensen gereden. Bij aankomst was het duidelijk dat dit geen gewone accommodatie was en nadat wij naar boven zijn gebracht met hun 4×4 (zelf omhoog met een normale auto gaat niet) werden wij getrakteerd op één van de mooiste uitzichten die wij ooit in deze regio hebben gezien. De lodge zelf was over de jaren heen iets minder goed onderhouden dan dat wij hadden verwacht maar de personeel was echt fantastisch. Heerlijk (maar laat) gegeten en die avond ontzettend genoten van de schitterend sterrenhemel. Ik werd in de midden van het nacht wakker gemaakt door geluiden buiten mijn luxe tent en het bleek een Oryx te zijn die de heuvel op liep tussen de tenten door.

Lekkerbly 23

Dag 29
Helaas konden wij hier niet langer blijven en gingen wij vroeg de volgende ochtend naar Swakopmund, onze volgende bestemming. We zijn even gestopt voor benzine bij Solitaire wat maar goed was want de ene band was helemaal lek. De vriendelijke mensen van Solitaire hebben ons weer snel op weg geholpen en na een prachtige rit via de Gaub en Kuiseb passen reden wij op de C14 door het schitterende Namib Naukluft Park tot net voor Walvis Bay waar wij de D1984 achter de duinen namen richting Swakop (Wij zeggen nooit het hele naam). Vlak voordat de weg aansluit bij de B2 zijn wij rechts af geslagen terug richting Windhoek en een paar kilometer verderop weer links af om naar de mooie maanlandschap te gaan kijken. Deze route komt dan later weer bij de B2 waar je dan weer links af gaat om naar Swakop te gaan. Onze overnachting voor de volgende twee nachten is een leuke afgelegen accommodatie in een soort satelliet gemeenschap dat behoorlijk uit elkaar opgezet is ca. 10km buiten Swakop.

Lekkerbly 24

Dag 30
Erica is op de Living Desert toer van Tommy en ik moet de nodige aan de auto doen omdat er weer wat kleine problemen waren. De auto problemen is snel verholpen door de plaatselijke kantoor van het verhuur maatschappij. Na lunch heb ik Erica opgehaald en zijn wij de nodige accommodaties gaan bezoeken en inspecteren. Tegen de einde van de middag waren wij gelukkig genoeg om met een chartervlucht een scenic flight van 25 minuten over de woestijn te maken. Een zeer bijzonder moment in mijn reis met ongelooflijke mooie uitzichten. Niet erg goedkoop maar ook niet bijzonder duur en zeker het geld meer dan waard!!!

Lekkerbly 25 Lekkerbly 26

Dag 31
Vandaag hebben we een hele lange rit op on geasfalteerde weg voor de boeg via de prachtige Skeleton Coast naar het binnenland dichtbij Khorixas (Kôrigas). De eerste helft van de route rijd heerlijk omdat het op een zogenaamde zoutweg was maar de tweede deel eist zijn tol op de luxe middenklasser waar wij deze keer mee reizen. Het laatste deel werd het als maar warmer en warmer tot wij uiteindelijk bij de eerste inspectie in een oven met 47 graden Celsius uitstappen!! Zelfs voor mij die in een half woestijn klimaat was opgegroeid was het een schok voor mij systeem en waren wij dan ook uiteindelijk blij om bij onze eindbestemming een beetje lafenis te vinden in de schaduw bij het zwembad. De kamers waren koel maar zonder airco (milieu vriendelijker) en nog zo warm dat wij beiden met klamme lakens over ons heen (om een beetje koel te blijven) zijn gaan slapen.

Lekkerbly 27 

Dag 32
Via Khorixas waar we de koelbox met ijs hebben gevuld en vol nieuwe moed hebben we de weg naar Opuwo hebben genomen. Onderweg kom je door Kamanjab waar we een leuke en voor ons nieuwe accommodatie hebben geïnspecteerd. Bij Opuwo aangekomen moesten wij de band die in Solitaire gerepareerd was weer (beter) laten repareren aangezien die steeds langzaam leeg liep.

Lekkerbly 28 Lekkerbly 29

Dag 33
Vandaag hebben we een stuk met chauffeur gereden en deze weg had ik zelf ook nog nooit gezien. De hele dag werd opgenomen met een rit naar de mooie Epupa watervallen. Bijzonder mooi en tot op heden uitsluitend met een 4×4 aan te raden. De weg word nu verbeterd en zal binnenkort ook met een gewone auto rijbaar zijn dus daar gaan we nog een keertje zelf naar toe. Mooie bestemming en zeker 2 nachtjes waard.

Lekkerbly 30 Lekkerbly 31 Lekkerbly 32

Lekkerbly 33 Lekkerbly 34 Lekkerbly 35

Dag 34
Vandaag via de nieuwe asfalt weg C41 via Oshakati naar Onkoshi kamp in Etosha gereden. Deze bijzonder mooi gelegen kamp is echter een heel groot teleurstelling in alles behalve de uitzicht vanaf alle huisjes en zelfs dat is niet goed over na gedacht omdat je bij elkaar gewoon binnen kan kijken. De personeel is ongemotiveerd en alles word half gedaan of schoongemaakt. De kamers waren redelijke netjes maar zeker niet op het niveau dat van de bijbehorende prijskaartje verwacht mag worden. Het enige dat hier wel op en top is, is het natuur en de dierenleven er om heen.

Lekkerbly 36

Dag 35
Vandaag rijden we ipv net buiten Etosha een lodge te bezoeken door naar Tsumeb waar wij geregeld hebben om de auto te ruilen. De auto was helaas ver over zijn service beurt heen en begon kleine kuren te tonen. Bij het ophalen van de auto is er duidelijk gezegd dat wij verwachten ca. 14000km te gaan rijden maar dit is door de mensen bij de balie verkeerd begrepen. In Tsumeb blijven wij bij een oude bekende accommodatie en eten we gezellig uit in een steakhouse.

Lekkerbly 37 

Dag 36
De nieuwe auto een double cab 4×4 rijd iets meer stuger en de banden maken iets meer herrie dan gedacht op asfalt. De route voor vandaag is vrij eentonig maar toch soms interessant. Onderweg stoppen we voor enkele inspecties en kopen wij dan ook de nodige leuke souvenirs. Wij komen mooi op tijd aan bij onze bestemming, een lodge die wij al heel lang aanbieden. Helaas word het hier weer eens erg duidelijk dat het werk dat we doen door steeds accommodaties te inspecteren noodzakelijk is. Deze lodge is sterk achteruit gegaan en de onderhoud en algemene verzorging is voor ons schokkend. Gelijk de kantoor in Nederland gebeld en doorgegeven dat alle bestaande boekingen indien mogelijk gelijk naar andere accommodaties in de omgeving verschoven moet worden! Gelukkig is op één na alles dan ook veranderd.

Lekkerbly 38

Dag 37
Behoorlijk teleurgesteld vertrekken wij en hopen wij dat de volgende lodge beter is. Hier zouden wij in een dorpje ca 20 km bij de lodge vandaan opgehaald worden omdat deze weg uitsluitend met een 4×4 begaanbaar is. Met de nieuwe auto rijden we dit dan ook zelf en behalve de allerlaatste 2 km is het een makkelijke rit. De laatste deel was zeer moeilijk begaanbaar en ik moest dan ook al mijn ervaring gebruiken om er door heen te komen. Deze 20 km kost dan ook iets meer dan een uur om te rijden. Zeker de moeite waard om uiteindelijk dat echte Out of Africa gevoel te krijgen, je voelt je dan ook de enige mensen te zijn die nog op aarde leven. Wij zijn door de lodge die avond op een zeer memorabele game drive genomen waar we o.a. de grootste groep Buffels die ik ooit heb gezien (ca. 500) mogen ervaren!!

Lekkerbly 39

Dag 38 & 39
Helaas zijn wij niet op vakantie en moeten wij verder naar Botswana. Bij Katima Mulilo even bij een kleine operator gestopt die wij vaak gebruiken en ingeloerd en daarna richting grens bij Ngoma gereden. Voor wie hier langs komt is de kans groot dat ze zeer onbeschoft en als vuil aan de Namibië kant behandeld worden. (Ik weet persoonlijk van niemand die niet hierover klaagt). Goed de ontvangst in Botswana staat schrijnend er recht tegen over met enorm behulpzame en vriendelijke douane personeel. In Kasane aangekomen checken wij in bij een nieuwe onderdeel van oud bekende lodge en gaan wij gelijk op zaken uit. Hier hebben wij aardig wat mensen te ontmoeten maar ook gelukkig de tijd om even te relaxen op een safari boot tocht op de Chobe……. Tja wat kan ik er meer van zeggen dan heeerlijk! Olifanten die zwemmen in de water, nijlpaarden die ongeduldig elkaar onderwater van plaats naar plaats volgen, Afrikaanse visarend, etc etc.

Lekkerbly 40 Lekkerbly 41

Dag 40
Onze mooiste deel van deze route zit er op en vandaag vertrekken wij via Pandamatenga naar Nata. Hier overnachten wij in een zeer bekende goed gerunde lodge (een zuster lodge van waar we vandaan komen) en die avond zijn wij te vinden op een sunset drive bij de Makgadikgadi pannen waar een water wereld vol met pelikanen en andere wonderlijke watervogels voor wacht met een perfecte Afrika zonsondergang.

Lekkerbly 42

Dag 41
Nu is het doorstomen naar Zuid-Afrika. Over de grens merk je gelijk het verschil en rijden we via enkele inspecties door naar alweer onze laatste nacht in Afrika. Een voor ons nieuwe accommodatie die prachtig gelegen is en die moeilijk bereikbaar is en een beetje amateurachtig gerund word. Onnodig om te zeggen dat we hier een beetje teleurgesteld over waren en de volgende ochtend snel onze weg naar Pretoria vervolgd om even bij onze kantoor daar hallo te gaan zeggen. Deze avond stappen wij gevuld met Afrika in ons hart en ziel op de vliegtuig (Airbus 380 van Lufthansa) richting Frankfurt.

 

Nkosi Sikelel’ iAfrika

Lekkerbly 43

Team Lekkerbly reisverslagen 2014

Reisverslagen van onze team

In etappes van 19 februari t/m 11 april!

Onder de kaart zijn de verhalen en foto’s van onze reizen!

Volg ons ook op Facebook. Klik hier om naar onze Facebook pagina te gaan.

Lekkerbly 21 

 

Reisverslagen van Selwyn & Dennis 

Selwyn en Dennis hebben tijdens hun reis video’s gemaakt van alle plaatsen waar zij kwamen. Hieronder een samenvatting.

Dag 1 Aankomst bij JNB.

Dag 2 Vroeg vertrokken naar Giants Castle. Hier hadden we een huisje met uitzicht. Het laatste stukje weg er naar toe was slecht maar het is zeker wel te doen. De ligging van deze kamp is erg bijzonder en vanuit hier zijn er veel mogelijkheden om te gaan wandelen.

Dag 3 Helaas moesten we Giants Castle weer verlaten om door te reizen naar Underberg. Het was niet zo ver rijden en daarom besloten wij om een paar andere routes te verkennen. Helaas begon het bij aankomst in Underberg te regenen. Onze kans om de volgende dag de Sani Pass op te gaan leken daarom ook niet goed.

Dag 4 Gelukkig trok de regen over en konden wij na het ontbijt worden opgehaald om samen met een gids de Sani Pass op te gaan. Onder weg stopte de gids vaak om ons uit leg te geven over de flora en fauna van deze gebied. De gids die we mee hadden was erg gedreven in het behoud van het natuur en wist daarom ook al onze vragen te beantwoorden. Hoe hoger wij de pass op reden hoe mooier het uitzicht werd. De scherpe haar speld bochten werden nauwkeurig bereden en voor dat we het wisten waren wij boven op de pass. Na wat grens formaliteiten konden wij verder Lesotho in gaan om een bezoek te brengen aan de lokale bevolking. Na deze bezoek keerde we terug om te gaan lunchen in de hoogste pub van Afrika. Helaas was de bewolking al weer in getrokken en konden wij zo af en toe maar een glimp krijgen van het schitterende uitzicht. Het was zeker de moeite waard om deze trip te doen.

Lekkerbly 22

Selwyn en Dennis op bezoek in Lesotho

Dag 5 Deze dag was een dag wat bestond uit veel rijden. Omdat we besloten hadden om onder lang Lesotho te rijden moest er vandaag vele kilometers worden afgelegd. Na een lange rit kwamen we uit eindelijk aan bij onze accommodatie in Aliwal North waar we ons in een wereld van luxe waande. het huisje was erg mooi ingericht en voorzien van alle gerieven. die avond besloten wij om lekker te gaan uit eten en vonden een typische Zuid Afrikaanse restaurant.

Dag 6 Vandaag gingen wij richting Kimberly. Het eerste gedeelte was helaas weer met regen maar zodra we voorbij Bloemfontein waren kwam de zon te voorschijn. Van af die moment hebben we ook geen regen meer gehad. In Kimberly hebben wij boodschappen gedaan aangezien wij gingen overnachten in Mokala National Park. We besloten om van uit de onderkant de park in te gaan om zo direct een game drive met eigen auto te doen richting onze accommodatie.  Na deze game drive kwamen we aan bij onze accommodatie met wederom een schitterende uitzicht. Na twee lange dagen rijden besloten we om niet veel meer te gaan doen en staken wij een vuurtje aan.

Dag 7 Vandaag reden we door naar Augrabies National Park. Op weg hiernaar toe hebben wij nog een schildpad van de weg gehaald. Bij Upington wilde we tanken maar helaas was de stroom uitgevallen en moest we op zoek naar een tank station met een nood aggregaat. Na een klein uurtje konden wij weer op pad richting Augrabies. Hier aangekomen besloten we om direct naar de watervallen te gaan. Ook hier hebben wij in de avond heerlijk gebraait.

Lekkerbly 23

Selwyn bezig met vliegen en videos maken met zijn vliegtuig (zie pijltje)

Dag 8 Deze dag brachten wij door in het park zelf. Omdat we in deze park mochten uitstappen waren wij van plan om met onze lucht foto en video apparatuur  de hele dag hier te fotograferen. We zijn vroeg de park in gereden om direct door te rijden naar de canyon. Hier hebben wij met een op afstand bestuurbare vliegtuig inclusief video apparatuur gevlogen.  De beelden die we hier hebben opgenomen zijn ook te zien in onze film van onze reis. Richting de middag zijn we terug gegaan naar onze accommodatie om de hitte uit te zitten. In de avond kregen we nog bezoek vaan een troep apen die het nodig vonden om op onze dak te gaan zitten.

Dag 9 We besloten om vroeg op te staan om nog een keer naar de watervallen te gaan. Deze keer namen wij een quad copter mee (drone) om boven de watervallen te vliegen. Dit bleek nogal een opgaven aangezien er vrij veel wind stond en ook de spray van de watervallen onze kant op kwam. Na het ontbijt zijn wij vertrokken en reden wij richting Upington luchthaven om onze auto in te ruilen. We kregen een SUV om zo beter door Kgalagadi National Park te rijden waar we vandaag naar toe zouden gaan. De weg er naar toe is op zich al bijzonder. Aangekomen bij de hek moesten wij alvast wat grens formaliteiten doen aangezien we de grens over zouden gaan bij het volgende kamp. Helaas kregen wij een huisje waar in blijkbaar alle vleermuizen van het kamp zich schuil hielden.

Lekkerbly 4

Kalahari Giraffe

Dag 10 Na een rusteloze  nacht zijn wij vroeg opgestaan om door het park door te rijden naar het volgende kamp. Om door deze schitterende omgeving te rijden is erg bijzonder en alle dieren die we tegen kwamen waren ook een lust voor onze ogen. We besloten om met een omweg naar onze volgende kamp te rijden.  Hier aangekomen kregen we en nette huisje (zonder vleermuizen). Wij hebben de avond heerlijk genoten van een braai en het schitterende zonsondergang.

Dag 11 Vandaag gingen wij de grens over naar Namibië.  Na nog geen 70 kilometer volde de auto anders en besloten we te stoppen. Het bleek te gaan om een lekker achter band. Deze hebben we in een record tijd van 10 minuten gewisseld en zo konden we door rijden naar Marienthal om een andere band er op te zetten. Na lang zoeken bleek er nog 1 band te zijn in heel Mariental die paste. We hebben hier ook even geluncht en daarna zijn we door gereden naar onze accommodatie. Deze lag buiten Mariental en onze huisje zaten boven op de bijzondere rode duinen met een schitterde uitzicht. We besloten om die zelfde dag nog een safari te paard te doen. Die avond kregen we een heerlijk diner voorgeschoteld die vers voor je werd bereid. Na het dinner was er gelegenheid om met een professionele sterren kijker naar de hemel te kijken. Wij kregen van een Amerikaanse student uitleg over waar we naar keken en zelf met het blote oog konden we vele sterren zien.

Lekkerbly 1

Twee Lekkerbly “cowboys” And so they rode of into the sunset never to be seen again……

Dag 12 In de ochtend zijn we samen met de lokale Bushmen een wandeling gaan doen. ze gaven uitleg (inclusief tolk) over hun cultuur en het natuur. Na deze wandeling moesten we snel verder aangezien we toch nog een stukje rijden voor de boeg hadden. We gingen namelijk richting Solitaire en Sossusvlei. Na een lang rit over vele stof wegen kwamen we uit eindelijk aan bij Solitaire. Dit kleine dorpje staat bekend om zijn wereld beroemde appel taart en natuurlijk moesten we dit gaan proberen. Onze accommodatie lag net buiten het dorp en we kregen hier in de avond wederom een heerlijk diner voorgeschoteld. We zijn die avond vroeg naar bed gegaan aangezien wij vroeg de volgende ochtend naar Sossusvlei zouden gaan.

Dag 13 Deze dag begon er vroeg. We reden in het schemer richting Sossusvlei. Nadat we door het hek waren gegaan zijn we driect door gereden naar achter om in de ochtend nog de wandeling naar Dode Vlei te maken. Om dit in het echt te zien is erg bijzonder. Na onze wandeling er naar toe zijn we terug gereden naar Dune 45 en bij aankomst bleek dat er niemand meer was wat natuurlijk weer kans gaf om schitterende lucht opnames te maken. Wij zijn die dag weer terug gereden naar Solitaire en die avond sliepen we dan ook in het dorpje zelf. Voor het diner zijn wij op een sundowner gegaan. We reden met een open voertuig naar een heuvel om vanuit daar de zon te zien onder gaan. Wederom kregen we die avond weer een heerlijk diner.

Dag 14 Vandaag reden we terug richting Zuid Afrika. Uiteraard deden we dit niet in één keer en stopte we buiten Keetmanshoop bij onze accommodatie. Al je hier aankomt lijkt het wel een groene oase in het dorre landschap. Ook de huisje waren modern  en van alles voorzien. Ook hier hebben we lucht opnames gemaakt en het materiaal hebben wij uiteraard ter beschikking gesteld aan de eigenaren.

Dag 15 Vandaag reden we dan echt terug naar de grens. Het was dus ook een dag van veel rijden. Na alle grens formaliteiten kwamen we al snel in de eerste van vele weg werkzaamheden. Deze weg werkzaamheden zouden tot aan Kaapstad duren. Aangekomen in springbok gingen we direct naar onze accommodatie. Helaas zijn niet alles accommodaties op standaard van Lekkerbly en konden we al snel na aankomst deze afschrijven.

Dag 16 We besloten om vroeg te vertrekken aangezien we een lange weg moesten rijden naar de Cederbergen. Ook was de weg natuurlijk weer voorzien van vele weg werkzaamheden. Na een lange dag kwamen we dan ook aan bij de accommodatie waar we de aankomende twee dagen zouden blijven. We besloten om direct een wandel tocht naar een waterval te maken.  In de avond hebben we de braai aangestoken en konden we genieten van een lekker warme vuurtje met een enorme volle maan. De ligging van deze accommodatie is perfect en is ook één van onze favorieten.

Lekkerbly 6
Relax….

Dag 17 Deze dag bleven wij nog in de Cederbergen. We besloten om door middel van een kano het rivier te verkennen en om in de middag een wandeling te maken naar tekeningen die gemaakt zijn door Bush men vele duizenden jaren terug.

Dag 18, 19, 20 Deze dagen stonden in het teken van Kaapstad. Hier hebben we een aantal plekken bezocht zoals kaap punt en de waterfront. De laatste dag hebben we nog bezoekje gebracht aan wat vrienden voordat we door gingen naar huis.

Lekkerbly 7
Tot de volgende keer!

—————————————————————————————————————————-

Reisverslagen van Erica & Simon 

Lekkerbly 20

Lekker lui, lekker rustig, lekker mooi, Lekkerbly!

Onze reis begint met een kort bezoek aan de kantoor in Pretoria waarna wij de volgende dag doorvliegen naar Port Elizabeth. Hier haalden wij onze huurauto op (een Honda Balade Aut) en vertrekken wij naar onze eerste bestemming, de Tsitsikamma National Park.

Lekkerbly 2

Tsitsikamma, bird sanctuary, tuinroute.

Onderweg even bij een winkel centrum (Shopping Mall) wat boodschappen gehaald. Helaas begon het erg te regenen in Tsitsikamma maar de volgend ochtend was alles weer opgeklaard en konden wij naar Knysna rijden om verschillende accommodaties, bezienswaardigheden en toeristische routes te verkennen.  Na nog een nachtje in Tsitsikamma vertrekken wij richting de Addo National Park waar wij in de buurt van Kirkwood een nieuwe accommodatie gingen testen.

Lekkerbly 3 Lekkerbly 14

Oppas vir die golwe en vir die verkleurmannetjie!

Lekkerbly 16

Lekker speel in Addo

Vanuit deze punt zijn wij door de Addo park gereden op een route die niet vaak gevolgd word nl. van de hoofdingang dwars door de lengte van de park naar de uitgang bij Colchester aan de kust. Het viel ons op dat er meer te zien was in de tweede deel tegen de kust aan maar dit wil niet zeggen dat het altijd het geval zou zijn.  Vanaf Addo vervolgt de reis landinwaarts richting de Karoo en gaan wij via Graaff Reinet (en de Vallei der verlatenheid) naar de Karoo National Park net buiten Beaufort West.

Lekkerbly 19

Van Matjiesfontein tot in die Tankwa Karoo

Hoewel deze omgeving mij erg na aan de hart ligt gaan wij de volgende dag direct door naar een voor ons nog relatief nieuwe park de Tankwa! De eerste deel tot bij Matjiesfontein (langs de N1) is een beetje drukker dan normaal vanwege wegwerkzaamheden maar vanaf daar gaat de route weg van de doorgaande wegen en volgt op een gegeven moment  ongeasfalteerde wegen die steeds erger werden hoe dichter wij aan onze bestemming kwamen. De auto die wij rijden is bewust gekozen en kan deze wegen ook maar net aan dus raden wij onze klanten minimaal een SUV aan! De omgeving is echter adembenemend!!!! Dit is één van die bijzondere bestemmingen die zo ver van alles ligt dat het niet voor iedereen bereikbaar of handig is. Geen bussen of hordes mensen maar uitgestrekte vlakten van de Karoo en een daverende stilte! 

Lekkerbly 5

Vallei der verlatenheid.

Op weg uit geld het zelfde voor de weg. Hoe verder wij van de park bewegen hoe beter de wegen zijn. Na 50 km is de ergste leed geleden en kan ik weer “normaal” met de auto rijden. Vanaf Calvinia gaan we richting kust en bij Vanrhynsdorp sluiten we aan op de N7 die net over grote gedeelten helemaal vernieuwd is. Weinig verkeer en een lunch in Springbok arriveren wij bij onze overnachting op de grens en aan de Oranje Rivier. Bij deze nieuwe accommodatie is het bij aankomst duidelijk dat het niet voldoet.

Lekkerbly 13 Lekkerbly 15

Ons ou karretjie en iemand anders se ou Chevie!

Vroeg de volgende ochtend gaan we over de grens van Namibië en eten wij ontbijt bij de eerste Wimpy die wij daar treffen. Wij hebben een lange rit voor de boeg omdat wij helemaal om moeten rijden naar onze volgende bestemming een luxe lodge op de rand van de Visrivier Canyon. Hier was de laatste 200 km op “gravel” waarvan de eerste 150 perfect te rijden was maar de laatste 30 km zeer slecht begaanbaar was. Hier weer de zelfde advies (alleen met SUV). Bij de lodge aangekomen waren wij niet de enige die met een normale auto gereden hadden. Een stel Duitse toeristen die alles zelf hadden gepland reden met een Toyota Corolla en hadden twee banden kapot gereden (de laatste net voor de lodge gelukkig).  De omgeving en lodge was erg mooi en wij hebben dan ook 2 nachtjes erg genoten.

Lekkerbly 9 Lekkerbly 10
Visrivier Canyon

Vanaf dit punt zijn wij eerst naar de noorden gereden tot bij Mariental waar we weer landinwaarts keerden en de Kalahari in reden. Het blijft mij verbazen hoe het in 5 tot 10 kilometer ineens naar een Kalahari landschap veranderd. Onderweg naar onze tussenstop accommodatie hebben wij weer verschillende ander accommodaties bezocht. Wij hebben overnacht in een relatief onbekende accommodatie die op weg naar de Kgalagadi National Park gelegen is. De eten was vooral boven verwachting goed!

Lekkerbly 18
Spiesbok (Gemsbok)

Bij het ingaan van het Kgalagadi park zijn wij ook gelijk de grens van Namibië en Zuid-Afrika overgestoken. De park was iets groener dan het vorig jaar en wij kwamen netjes op tijd bij onze ophaalpunt voor de lodge aan. De lodge ligt ca. 70km vanaf de hoofd doorgaande route en is alleen met een 4×4 bereikbaar dus hebben wij onze auto op een veilige plaats achter gelaten en zijn wij met een half open gamedrive 4×4 naar de lodge gebracht. Onderweg de nodige wild o.a. leeuwen gezien!

Lekkerbly 12 Lekkerbly 11

Kgalagadi wildlife.

Het verblijf hier was een goede afsluiting zelfs al was het water waarmee je moest douchen erg zout. Alleen drinkwater, die ingereden moet worden vanaf Upington dat zo 350 km verder op ligt is zoet! De omgeving, stilte en unieke sfeer maakt dubbel en dwars op hiervoor.

Lekkerbly 17
Kalahari Ferrari?

De laatste stukje door het park op weg uit was ook erg mooi maar helaas moesten ook wij er aan geloven. Met een tussenstop in Kuruman en bij de Hartbeespoortdam waar we ook accommodaties hebben bezocht en getest is deze reis van bijna 5000 km afgelopen.

Lekkerbly 8

Één van de mooiste foto’s van deze reis….

Team Lekkerbly reisverslagen 2013

Ontdekkingsreis Lekkerbly team – 20 februari t/m eind maart

Lekkerbly 51

Deel 1 – Johannesburg Swakopmund via de Caprivi – Anja & Selwyn! 

Anja en Selwyn reizen vanaf Johannesburg tot Swakopmund samen. Hoofddoel is om Anja de Caprivi te laten verkennen, nieuwe accommodaties vooral bij Nata & Kasane te onderzoeken en Selwyn wat meer info te laten verzamelen over Botswana en Namibië.

In de Caprivi komt er binnen de komende maanden een nieuw asfalt weg en de vervanging van de weg tussen Nata en Kasane vordered heel goed. De Caprivi strip is weer als “niet erg interessant”ervaren. Bij Bagani Divindu is weer ontdekt hoe mooi dit ïngang”van de Okavango Delta in Namibië is. Hier zijn meerdere leuke lodges van gemiddeld tot zeer luxe.

Lekkerbly 1
 

Reisverslagen van Selwyn en Anja

Na aankomst in Johannesburg en een kort bezoek aan ons kantoor in Pretoria zijn wij doorgereden naar een lodge op een paar uur rijden van Pretoria. Zeer mooie omgeving en een prima lodge waar wij ook veel tevreden klanten over hebben gehoord. Leuke bush safari gehad en veel dieren gezien waaronder krokodillen, nijlpaarden, giraffen etc. Heerlijk gegeten in de avond en goed geslapen. 

Lekkerbly 23 Lekkerbly 26 Lekkerbly 25

Lekkerbly 28

Botswana. Op de tweede dag reden we van deze lodge naar de grens van Botswana via Thabazimbi om vervolgens door te rijden naar Palapye. Het eerste gedeelte van deze weg was zeer slecht (+/- 20 km), de rest van de route was goed te doen.  Weer hebben wij overnacht bij een hotel die wij wel vaker gebruiken na tevredenheid als tussenstop.

Palapye –Nata. Dag drie gingen we van Palapye naar Nata, waar we een nieuw lodge bezochten. Dit is een nieuwe lodge en deze zag er goed uit. Zeer fraai zwembad en het personeel was erg vriendelijk. Ook de kamers zagen er goed uit. Na dit bezoek gingen wij naar onze volgende bestemming waar we de nacht door gingen brengen.

Deze lodge die al jaren door ons aan onze klanten aangeboden word heeft verschillende vormen en standaarden van accommodatie. Wij hebben een van de luxere types van accommodatie aangeboden gekregen nl. een mooi huisje op palen. Deze houten huisjes zagen er goed uit en hebben een vrijstaand bad op pootjes, achter het bed. Er was ook een douche buiten(wel goed afgeschermd). In de avond gingen wij naar de Makgadikgadi pannen. Hier hebben wij weer een aantal dieren van dichtbij gezien.  Na het spotten van deze dieren reden wij naar de rand van de pan die vol stond met water om onder het genot van een drankje van de zonsondergang te genieten.

 Lekkerbly 8

Op dag vier reden wij van Nata naar Kasane. Onderweg kwamen wij veel olifanten tegen die naast de snelweg aan het grazen of badderen waren. Hoewel deze weg eerder zeer slecht was is er de laaste jaren hard aan gewerkt en alleen het laatste stuk van (+/- 70 km) word er nu aan gewerkt. Na aankomst in Kasane hebben wij meerdere nieuwe en voor ons bekende accommodaties bezocht. Wij overnachten bij een relatief nieuwe middenklasser lodge in een tent voorzien van alle gemakken. Sommige waren zelfs voorzien van een bad. In de avond kregen wij onder het eten een show te zien van een lokale band. Ook lieten ze traditionele dansen zien.

Lekkerbly 31 Lekkerbly 34 Lekkerbly 33

Victoria Falls. Op de vijfde dag gingen wij naar de wereldberoemde Victoria Falls. Wij werden opgehaald en naar de grens van Zimbabwe gebracht. Eenmaal over de grens reden wij verder naar de Victoria Falls waar een verrassing was geregeld voor Selwyn nl. een helikoptervlucht over de watervallen. Dit was een bijzondere ervaring en is zeer zeker de moeite waard om te doen. Nu heeft onze hele verkoop team deze wonderlijke ervaring mogen beleven. Na deze geweldige ervaring werden we naar de watervallen gebracht. Hier kregen wij een gids die ons veel interessante dingen vertelde over de watervallen.

Lekkerbly 2

Lekkerbly 55

Chobe. Dag zes was wederom in Kasane waar we op een boottocht gingen over de Chobe rivier. Wij zagen veel olifanten die aan het zwemmen waren. Ook zagen wij nijlpaarden van dichtbij.

Lekkerbly 3

Namibië – Caprivi. Op de zevende dag reden wij naar de grens van Namibië om vervolgens door de Caprivi strook naar onze volgende moesten wij bij accommodaties langs die wij in deze regio gebruiken. Vanwege de zeer hoge waterstand moeste wij op korte afstand van onze accommodatie de auto parkeren op bewaakte een parkeerplek. Vanuit hier werden wij opgehaald met een 4×4 om zo door een onder water gelopen stuk weg te rijden naar onze plaats van overnachting. Wij verbleven op enkele meters van de rivier en konden de nijlpaarden horen. Ook hier hebben wij een rivier cruise gedaan, dit keer samen met de eigenaar van de lodge. In de nacht werd ik wakker gemaakt door een grazende nijlpaard op 2 meter afstand van mijn kamer. Dit was een bijzondere ervaring om zo’n groot beest van zo dichtbij te zien.

Bagani – Tsumeb. Dag acht begon erg goed. Ze hadden speciaal voor ons mielie pap gemaakt. Dit is een traditioneel ontbijt gemaakt van fijn gestampte maïs.  Na dit heerlijke ontbijt reden wij verder om vervolgens bij andere door ons gebruikte accommodaties even langs te gaan. Waar de weg weer richting zuiden gaat loopt deze vrijwel rechtuit voor ca. 200km door een vrij dicht bevolkte landelijke gebied. Hoe verder je naar de zuiden rijd hoe droger het werd en hoe minder mensen er langs de weg wonen. In Tsumeb hebben wij overnacht in een voor ons nieuwe accommodatie die zeer geschikt is als korte overnachting en tussenstop.

Etosha. Op dag negen reden wij naar Etosha National Park. Hier zijn we doorheen gereden en onderweg hebben we veel dieren gezien. Ook zijn we gaan kijken bij de accommodaties in het park zelf. Wij sliepen zelf net buiten het park in een veel door ons aangeboden lodge en persoonlijk favoriet. Hier werden wij na een lange dag vriendelijk ontvangen met een vers glaasje heerlijk koele drinken. Ook onze huisjes zagen er goed uit. Vooraf aan het diner hebben wij een cocktail genuttigd, omdat wij de volgende dag in Swakopmund ieder onze eigen weg zouden gaan. Ook hier was het genieten met een schitterend uitzicht en goed eten.

Lekkerbly 4

Swakopmund. Op de tiende dag reden wij naar Swakopmund. Onderweg hebben wij nog een door ons veelgebruikte accommodatie bezocht. Na dit bezoek reden wij over een lange zandweg naar de kust. Dit was een zeer mooie rit waar je onderweg lokale bevolking ziet, zoals de Himba’s en Herero’s. Aangekomen in Swakopmund brachten wij een bezoek aan een wederom door ons veelgebruikte accommodatie. Hier heeft mijn collega de nacht doorgebracht. Ik ging zelf verder met een toer speciaal voor toer operators.

Selwyn gaat alleen verder. Lees hieronder meer over de verdere verloop van Anja d’r reis.

Sandwich Harbour. Dag elf begon met veel bewolking wat op zich wel even fijn was na al het warme weer. Met onze groep gingen wij op een catamaran dagtoer. Hier kregen wij een zeeleeuw van dichtbij te zien en ook gingen we opzoek naar andere zeedieren. Na het varen werden wij afgezet bij Sandwich Harbour. Vanuit hier gingen wij verder per 4×4 naar de duinen. Na een stuk te hebben gereden langs de zee kwamen wij aan bij de plek waar we gingen lunchen. Er was champagne en oesters voor ons klaargezet. Na deze voortreffelijke lunch reden wij de duinen in. Onze gidsen konden ons onderweg alles vertellen over dit gebied.

Living Desert Tour. Op de twaalfde dag ging wij op de Living Desert toer die wij zelf ook aanbieden als gratis dagtoer. Samen met Chris, onze gids, gingen wij op zoek naar de Little Five. Al snel kwamen wij sporen tegen en wist Chris vanuit het niets een spin onder het zand weg te toveren en nog geen 100 meter verderop zat een kameleon verstopt tussen de planten. Ik stond op 2 meter afstand van het beestje, maar had hem niet gezien totdat Chris hem aanwees. Ook kwamen wij op deze tour de beroemde sidewinder slang en een bijzondere gekko tegen.

Lekkerbly 5

Namib.  Op dag dertien reden wij van Swakopmund naar de Namib. Onderweg gaat de weg door spectaculaire landschappen en enorme uitgestrekte vlaktes van de Namib woestijn. In de buurt van Solitaire brachten wij een bezoeken aan meerdere accommodaties.

Dag veertien was wederom een dag die in het teken stond van bezoekjes brengen aan accommodaties. Wij verbleven zelf in Kalkrand waar we bovenop de rode duinen sliepen.

Gobabis. Op dag vijftien reden wij naar Gobabis. Wij hebben heerlijk geluncht bij de dam van Gobabis om vervolgens door te rijden naar onze volgende accommodatie.  Dit was op een plaas (boerderij), waar ze zelfs een luipaard hadden.  In de avond kregen wij een heerlijk plaas diner om vervolgens vroeg te gaan slapen.

Bezoek Bosjesmensen. Op de zestiende dag verbleven wij wederom op deze plaas, echter dit keer op een ander stuk van hun terrein. Wij gingen eerst op een gamedrive waarbij we vervolgens uitkwamen bij onze accommodatie. Helemaal nieuw gebouwd was deze overnachting ook de lokale bosjesmensen leefden. Na een heel leuke verwelkoming en korte rondleiding  gingen de meesten even een middagdutje doen. Zelfs  de bosjesmensen deden het op deze tijd van de dag rustig aan. Zelf heb ik de middag doorgebracht in een hangstoel om zo te bekijken wat deze mensen in hun dagelijks leven doen. Na deze siësta gingen wij samen met deze bosjesmensen op stap door het veld. Onderweg leerden ze ons hun cultuur en lieten ze ons alles zien wat ze wisten van de natuur. Aan het eind van deze wandeling kregen wij een dansvoorstelling waar wij zelf ook aan meededen. In de avond hebben wij heerlijk gebraaid als afsluiting van onze reis samen.

Lekkerbly 6

Windhoek. Op dag zeventien reden wij terug naar Windhoek. Onderweg werden sommigen afgezet waaronder ikzelf ook bij de luchthaven. Ik haalde hier mijn huurauto op om vervolgens zelf verder te rijden naar Rehoboth.

Rehoboth Fish River Canyon. Dag achttien was een lang rijdag. Ik reed van Rehoboth naar de Fish River Canyon. Aangekomen besloot ik direct door te rijden naar het uitkijkpunt. Na van dit bijzondere uitzicht te hebben genoten reed ik door naar mijn accommodatie ca. 15 minuten verderop waar ik wederom met een vers glaasje sap werd ontvangen. Ik kreeg hier een rondleiding door de manager zelf. Als verrassing hadden ze voor mij de honeymoon suite geboekt. In de avond heb ik onder een mooie sterrenhemel samen met de manager gedineerd.

Lekkerbly 7

Aus. Op dag negentien reed ik van Fish River Canyon naar Aus. Toen ik aankwam bij Aus zag ik dat het nog geeneens rond het middaguur was en daarom besloot ik door te rijden naar de kust en Luderitz ongeveer 120 km verder. Op de weg hiernaar toe heb ik de temperatuur zien dalen van 35 graden naar 17 graden. De rit ernaar toe was zeer mooi en is zeker het rijden waard. Op de terugweg zag ik de temperatuur weer snel omhoog gaan. Aangekomen bij mijn accommodatie kreeg ik een rondleiding van zowel de huisjes waar ik zou verblijven, alsmede hun huisjes op hun andere locatie, namelijk achter de berg. In de avond heb ik heerlijk gedineerd bij deze accommodatie.

Stampriet. Dag twintig was weer een lang dag rijden.  Ik reed van Aus naar Stampriet. Onderweg heb ik nog wat bezichtigingen gedaan bij een aantal accommodaties. Aangekomen bij mijn overnachting op een plaas(boerderij), kreeg ik een rondleiding. Ze lieten mij zien hoe ze hier zelfvoorzienend zijn en hoe ze het eten voor de gasten verbouwden.

Windhoek. Op dag eenentwintig had ik maar een klein stukje om te rijden. Ik heb onderweg nog wat bezichtigingen gedaan om vervolgens net buiten Windhoek te overnachten. Mijn vlucht ging vroeg de volgende ochtend en dat betekende dat ik vroeg moest gaan slapen.

Soweto dagtoer. Op dag tweeëntwintig vloog ik naar Johannesburg, Hier had ik nog een Soweto dagtoer samen met een collega uit Zuid-Afrika. Na deze toer werd ik weer afgezet bij de luchthaven om vervolgens na een prachtige en interessante reis terug te vliegen naar Nederland.

Einde reis Selwyn en keert terug 13 maart 2013

 

Anja

Swakopmund – Okahandja. Hier verblijft Anja bij een veel door ons gebruikte gastenhuis en vertrekt de volgende dag richting Windhoek. Op weg naar Windhoek overnacht zij bij een nieuwe heel kleinschalige maar gezellige accommodatie net buiten Okahandja.

Lekkerbly 54

Reisverslagen van Anja en Simon

Windhoek. In windhoek aangekomen begint Anja met de voorbereiding voor de rest van haar reis met Simon. Hij arriveert netjes op tijd op de luchthaven na een lange vlucht vanaf Nederland en is gelukkig heel snel door alle formaliteiten en bagage ophaal heen.  Overnachting is bij een bekend maar in het verleden minder gebruikte accommodatie net buiten Windhoek. Verblijf was goed en het eten was bijzonder goed.

Windhoek – Stampriet. Na een rustige ontbijt vertrekken wij richting Stampriet onze volgende bestemming en begin van onze reis door de Kalahari. Onderweg gaan we bij verschillende accommodaties langs en bezoeken ook Rehoboth. Helaas was deze bezoek geen goede ervaring. Rehoboth is over de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan en heeft de uitstraling van een afgeleefde dorp die zo uit een wilde westen film kan komen. Alles is onverzorgd en vies. Het door ons bezochte accommodatie (waar Selwyn later zou verblijven) liet ons ook niet onder de indruk. Snel door naar de Kalahari! Bij het nemen van de C20 richting Stampriet werd de overgang van de Karoo achtige omgeving naar de typische Kalahari duinen heel duidelijk en binnen enkele kilometers waren wij in de mooie Kalahari met zijn rode zand! Overnachting bij Stampriet was heel goed en voor vertrek in de ochtend gingen wij eerst op een rondleiding van de boerderij die de rest van de lodges van deze keten van voedsel voorziet.

Lekkerbly 53

Lekkerbly 50

Stampriet – Mata Mata. Vanaf Stampriet is de weg ongeasfalteerd en gaat via een gehucht Gochas naar de ingang van de Kgalagadi Nationale Park in Zuid-Afrika. Onderweg hebben wij het een en ander ontdekt en kwamen daarna netjes op tijd bij het grenspost en hek van het park aan. Hier hadden wij het geluk om een prachtig bungalow met uitzicht op het droge rivier bedding te krijgen voor de avond. Heerlijk gebraaid en genoten van een spectaculaire zonsondergang (die het volgende avond nog ver overtroffen zou worden).

Lekkerbly 9

Kgalagadi National Park. Na vroeg op en een rustig ontbijt hebben wij onze Toyota Corolla gepakt en zijn wij op een dagrit door de park gegaan naar onze volgende bestemming Twee Rivieren kamp. Een korte rit van 120 km maar daardoor niets minder spectaculair. Veel dieren gezien en mooie foto’s kunnen maken. Aankomst bij Twee Rivieren was halverwege de middag waar we eerst de linker achterband weer op druk moesten krijgen aangezien er een langzame lekkage was ontstaan. Die avond zijn wij op een game drive gegaan maar hebben weinig dieren mogen zien. Het zonsondergang heeft daar echter dubbel en dwars voor opgemaakt! Wat een spektakel!!! Simon die in Kimberley geboren en getogen is voelde zich helemaal weer thuis.

Lekkerbly 52

Twee Rivieren – Potchefstroom. Nog voor zonsopkomst was de auto gepakte en stonden wij met de eerste lichtstralen bij de hek te wachten om er uit gelaten te worden. Het zal een lange dag worden van meer dan 900 km en één band aan flarden. Door de druk om een lange afstand af te leggen is er niet voldoende opgelet naar de bandespanning bij het langzaam lekkende band met als gevolg ongeveer 50 km voor Upington de band het helemaal begaf. Met een iets zwalkende auto en beetje brandend rubber luchtje is de auto voorzichtig aan de kant gezet en de band gewisseld (binnen 10 minuten!) Gelukkig zijn wij geen onbekende in Upington en binnen 40 minuten van het binnenrijden was de band vervangen en waren wij weer op weg met ontbijt in de hand. De drukste deel van deze route was Kuruman. De overnachting net buiten Potchefstroom op een wild farm was ver beneden de maat en zal dan ook niet door ons worden aangeboden.

Pretoria. Na een rustige start zijn wij richting Pretoria vertrokken waar Anja bij haar broer de middag door bracht voor zij weggebracht werd naar de luchthaven voor haar vlucht terug naar Nederland.

Anja keert terug 9 maart 2013

Simon gaat voor de volgende week alleen verder.

Pretoria. De volgende dagen verblijf ik in verschillende nieuwe accommodaties en ben vooral bezig op kantoor en onderzoek met El-Ria.

Kaapstad. Onze meet & greet in Kaapstad was beperkt en vanwege de grotere aantallen reizigers die wij hier laten beginnen was het zaak om deze service te verbeteren en uit te breiden. Ook heb ik enkele andere zaken zoals nieuwe accommodaties en dag toeren verder onderzocht. Overnachting was bij drie verschillende gastenhuizen die wij al jaren gebruiken. De laatste dag was op een dag toer in de wijn gebieden rond Stellenbosch waar ik mezelf heerlijk laten rondrijden en lekker geluncht heb op een wijnlandgoed met zeer mooie uitzicht. De terugvlucht naar Johannesburg was niet bijzonder en ik ben opgehaald door een veel door ons gebruikte accommodatie die dicht bij het luchthaven gelegen is. Ik heb hier een Toyota Avanza gereden maar was helemaal niet onder de indruk van deze huurauto. Het is wel goedkoop en zal in sommige gevallen voldoende als vervoermiddel zijn maar mijn eerste keuze is het zeker niet. Er zij ook andere auto’s in deze categorie dus is het niet noodwendig een slechte keuze.

Lekkerbly 11 Lekkerbly 12

Reisverslagen van Erica & Simon.

Na een rustig ontbijt ben ik door de shuttle service van de accommodatie terug gebracht naar de luchthaven waar ik eerst de huurauto opgehaald heb. Erica de vlucht is netjes op tijd geland en ruim op tijd voor lunch zijn wij naar de kantoor in Pretoria gereden.

Pilanesberg. Na lunch zijn wij doorgereden naar de mooie Pilanesberg park maar omdat wij laat waren is er iets te hard gereden en werden wij gestopt door de verkeerspolitie. Eén bekeuring en uurtje rijden later kwamen wij aan in de Black Rhino Reserve van de Pilanesberg. Hier hebben wij overnacht in een prima lodge.

Lekkerbly 13

Pilanesberg – Marakele Nationale Park. Na een heerlijk rustige ontbijt zijn wij weg uit de Black Rhino Reserve en zijn wij de Pilanesberg zelf ingereden. Hier hebben wij verschillende lodges bezocht en daarna doorgereden richting Marakele Nationale Park. Voor het park hebben wij eerst even boodschappen gedaan in Thabazimbi voor de braai van die avond. Onze overnachting in deze park was de Tlopi Tented camp en lag 17 km van de hek vandaan. De weg daarheen is te rijden met een normale sedan (Toyota Corolla) maar was plaatselijk moeilijk begaanbaar. Een iets hoger op z’n poten staande auto was hier handig geweest.  Schitterende overnachtingsplaats en erg mooie natuur!

Lekkerbly 41

Thabazimbi – Kruger Park Noord. Na het verlaten van het park zijn wij even onderweg gestopt voor ontbijt bij Bela Bela waarna we doorgereden zijn richting de Kruger Park. Heel mooi en afwisselende landschappen, goede wegen en uitgebreide lunchstop nam ons mooi op tijd naar onze volgende bestemming. Een lodge aan de noordelijke rand van de Kruger Park. De lodge zag er goed verzorgd uit, de kamers waren netjes en ruim maar de personeel was slecht opgeleid en van een goede service was er geen spraken. Avondeten was een ramp en wij zijn vroeg naar bed gegaan.

Malelane –Milwane(Swaziland). Wij zijn zonder ontbijt de volgende ochtend richting Milwane Nature Reserve in Swaziland. Na het oversteken van het grens word het verschil tussen de twee landen duidelijk. Swaziland is een vriendelijk en nette Afrika land. Wij reden op zondag en kwamen overall mensen tegen die op weg naar kerk , familie of vrienden waren. Even stoppen en een praatje maken is geen punt en wij doen dit dan ook meerdere keren. Ook hier zoals op de rest van de route bezoeken wij bekende en nieuwe overnachtingsplaatsen. Net voor Mbabane weken wij iets van de route af om bij de bekende Ngwenya Glass  langs te gaan. Zeker de moeite waard. Verblijf in het Milwane park was door het sombere weer iets minder maar toch erg leuk. De faciliteiten van Milwane zijn goed en het keuken goed verzorgd.

Lekkerbly 15 Lekkerbly 16 Lekkerbly 14

Milwane – Sodwana (Zuid-Afrika).  Na een goed ontbijt vertrokken wij richting Sodwana. Onderweg verschillende accommodaties bekeken en netjes op tijd in de heerlijk tropische Sodwana Bay aangekomen. Hier overnachten wij in een oude favoriet van ons. Hiervandaan zijn meerdere activiteiten waaronder scuba duiken mogelijk. Helaas hebben wij niet de tijd.

Sodwana – St Lucia. Een kort stukje maar behoorlijk veel onderweg te zien aan kunstnijverheid en lokale producten. In St Lucia hebben wij de nodige tijd genomen om verschillende bestaande en nieuwe accommodaties te bezoeken. Wij hebben overnacht in een nieuw “self catering” accommodatie die alles prima in orde had. ’s Middags laat werden wij opgehaald met een gigantische 4×4 busje en naar een boot gebracht voor een erg indrukwekkende vaart op de St Lucia maar. Veel wild gezien maar vooral veel nijlpaarden waar je ongekend dicht bij kan komen.

 Lekkerbly 45 Lekkerbly 42 Lekkerbly 17

St Lucia – Hluhluwe/Imfolozi. De ochtend na ontbijt hebben wij de nodige afspraken gehad en zijn net voor de lunch even gaan boodschappen doen voor onze volgende avond in de bush. Na lunch hebben wij de weg gekozen naar Hluhluwe/Imfolozi Nationale park. Bij het binnen rijden waren wij opgewonden om te zien wat voor dieren wij zouden zien vooral na alle verhalen dat wij gehoord hadden. Helaas hebben wij één rooibok gezien! Wij hadden een ruime bungalow geboekt in de Mpila camp voor die avond maar bij aankomst is in het gesprek aan ons verteld over een relatief nieuw bush camp onbekend aan ons.  Er was nog plaats en wij werden gelijk zonder extra kosten omgeboekt naar de Nselweni Bush Camp. Wat een prachtig gelegen overnachting en zeker jammer dat wij er maar één nacht konden verblijven.

Lekkerbly 46 Lekkerbly 18 Lekkerbly 43

Hluhluwe – Giants Castle.  Na ontbijt hebben wij gekozen voor een route die korter is maar langer duurt met rijden. Vanaf de N2 richting Durban tot bij Stanger (kwa Dukuza) is het gewoon goed door rijden grotendeels op een 4 baans snel weg. Het stukje tussendoor vanaf Stanger op de R74 is zeker de moeite waard en geeft een mooie indruk van het leven in Kwa Zulu Natal. Het weg vanaf Greytown (R622) is plaatselijk slecht met potholes maar niets minder mooi om te rijden. Vanaf Mooirivier is het even iets minder goed aangegeven en hebben wij meer op de GPS staat gemaakt maar toch veilig in Giants Castle aangekomen. Prachtige natuur en geheel onverwachts kwam een groep Zulu dansers langs bij de kamp en trakteerde ons op een uitgebreide culturele dansmiddag.

Lekkerbly 27 Lekkerbly 47 Lekkerbly 19

Giants Castle – Balgowan. Dit is een heel kort stukje en gaf ons daarom ook meer dan genoeg tijd om de volgende te bezoeken. De waterval in Howick, de monument aan Nelson Mandela, uitgerbreid van de vele restaurants en winkeltjes te genieten. Ook hebben wij een bezoek gebracht aan de bekende Ardmore pottery. Onze overnachting die avond was zeer goed maar wel prijzig.

Balgowan – Underberg. Een mooie rit en met veel betere wegen dan wij hadden verwacht. Hier was de overnachting gepland voor twee nachten bij een oude bekende accommodatie. Na een vroege aankomst op dit net buiten Underberg gelegen accommodatie zijn wij doorgegaan naar het dorpje zelf en wat rondgeneusd. Op aanraden van de accommodatie eigenaar een galerie bezocht en en heel mooi stukje keramiek gekocht van de kunstenaar zelf.

Lekkerbly 24 Lekkerbly 22 Lekkerbly 21 Lekkerbly 20

Sani Pass. Na ontbijt zijn wij opgehaald door één van de beste Sani Pass dag toer operators en hebben wij een onvergetelijke dag en ongelooflijke ervaring gekregen. Met een wat oudere maar goed verzorgde 4×4 werden wij de berg op gereden door ongelooflijke mooie natuur. Voor de echte werk begint moet je eerst door de Zuid-Afrikaanse douane en dan pas mag de pas op. Boven op de pas is de Lesotho grens post gelegen op maar een paar meter onder de 3000 mtr hoogte! Hier zijn wij eerst naar een nabij gelegen village gereden en op bezoek gegaan bij de plaatselijke bevolking die ons heel hartelijk ontvangen.  Daarna terug naar de hoogste pub in Afrika en geluncht.  Berg af was zeker net zo spectaculair en deze dag zullen wij nog lang blijven herinneren.

Lekkerbly 35 Lekkerbly 30 Lekkerbly 32

Underberg – Port St Johns.  Na een nacht vol onweer zijn wij op tijd die ochtend vertrokken. Wij wisten dat het een redelijke lange rit zouden worden en hebben daarom alleen even in Kokstad gestopt voor koffie. Vanaf dit punt ging de rijplezier snel achteruit en werd het vooral met de laag hangende bewolking snel behoorlijk moeilijk rijden. In Port St Johns aangekomen hebben wij besloten niet te blijven gezien de weg daarheen slecht te rijden was, was het genoeg reden deze route ten sterkste af te raden. Ook het plekje zelf heeft geen schoonheidsprijs gewonnen. Wij besloten dan ook om door te rijden tot bij Elliot. Net buiten Elliot hebben wij op een boerderij eenvoudig maar goed overnacht.

Elliot – Mokala National Park. Door de extra kilometers van de vorige dag waren wij behoorlijk dicht op onze volgende bestemming en is er na te controleren op beschikbaarheid besloten direct door te gaan naar onze op één na laatste bestemming nl. de Mokala Nationale Park. Onderweg in de regio waar Simon is opgegroeid is er proviand ingeslagen (ook biltong) en zijn wij door gereden naar Mokala. Waar wij dan twee nachten even tot rusten kon komen. Bij aankomst hebben wij mooie bungalows gekregen in Lilydale kamp. Heerlijk genoten van de rustige omgeving, veel dieren en bijzondere landschap. Ook even naar de geboorte stad van Simon nl. Kimberley gereden om wat shopping te doen voor onze terug reis naar Nederland.

Lekkerbly 36 Lekkerbly 40 Lekkerbly 49

Lekkerbly 48

Kimberley – Parys. Een rit van ongeveer 450 km en goed over de doorgaande nationale wegen te rijden. Wij hebben er voor gekozen tussendoor te rijden en vooral van de mooie Vrystaatse landschap te genieten.  Tot bij Bloemhof de N12 gevolgd en toen tussendoor met R34 en R59 richting Parys gereden. Onderweg zijn wij gewoon langs de weg boeren tegen gekomen die watermeloenen aan het verkopen was. Kennelijk kende iedereen elkaar en was dit een jaarlijks terugkeerde verhaal. Wij zijn even gestopt en hebben een babbeltje gemaakt. Hier hebben wij nog wat dingetjes om mee te nemen ingekocht voor wij onze accommodatie net buiten Parys opgezocht hebben.

Lekkerbly 37 Lekkerbly 38 Lekkerbly 39

Parys – Johannesburg. Na een goed ontbijt op weg naar ons kantoor in Pretoria. Erica stapte hier er uit om met haar sus El-Ria te vliegen naar Kaapstad voor een bezoek aan hun familie daar en een trouwe van een nicht.

29 maart – Einde!