Personen: 2 | Periode: Oktober 2017 |

Het individueel reizen ( 2 personen) met een auto is ons zeer goed bevallen. Links rijden went zeer snel en we hebben ons geen moment onveilig gevoeld in alle 3 landen.

Reisverslag van Pretoria naar Kaapstad via Botswana en Namibië
- Periode 01-10-2017 t/m 29-10-2017
- Directe KLM vlucht vanaf Amsterdam
- Huurauto ( Hyundai Tuscon )
- Alle accommodaties en aantal excursies waren gereserveerd
- 8 nachten Zuid Afrika , 7 nachten Botswana , 12 nachten Namibië
- In totaal 6200 km gereden. 

Reis algemeen:
Het bezoek aan Meppel, het enthousiasme en de reis tips van Selwyn Brokke en het op maat gemaakte programma waren voor ons reden te kiezen voor Lekkerbly Tours en safaris.
Wij kunnen terug zien op een geweldig mooie vakantie waarbij we veel natuurschoon en wild gezien hebben en leuke mensen ontmoet.
Eindigen in Kaapstad is weer een terugkeer in een westerse wereld , erg druk en met (te)veel toeristen maar zeker het bezoek waard.
De reis is prima verlopen zonder enige persoonlijke of materiele tegenslag. 
Het individueel reizen ( 2 personen) met een auto is ons zeer goed bevallen. Links rijden went zeer snel en we hebben ons geen moment onveilig gevoeld in alle 3 landen en bezochte plaatsen. De huizen en lodges in Zuid Afrika zijn vaak omringd door een muur met prikkel- of stroom draad erboven wat wel een wat onbehaaglijk gevoel geeft.
Bij de meeste lodges was wel een wifi verbinding beschikbaar. Vaak niet in de lodges maar dicht bij de receptie waardoor communicatie met thuisfront mogelijk was.

Transport:
- Zeer tevreden over de directe KLM vliegverbinding en vertrek tijdstip. 
- Goede upgrade van de auto. ( Hyundai Tuscon automaat)
Moest wel al de volgende dag om 08.30 mee om de auto op te halen zo’n 3 km verderop . Fijn dat iemand van het verhuur bedrijf voorop reed om ons weer de weg terug te wijzen en ik al wat kon wennen aan links rijden en de auto. Auto met automaat maakt rijden een stuk eenvoudiger en relaxter rijden!
- De tijd dat we in de auto moesten doorbrengen was meer dan we zelf ingeschat hadden! De vele pot hole’s in de asfaltwegen van Botswana ( 120 km/h is in werkelijkheid vaak maximaal 50 km/h) en gravelwegen (70% van totale afstand) waren hier de oorzaak van. 
- Voor de grens overgangen moet je wel geduld en tijd voor nemen. Zoeken naar waar je je paspoort en papieren moet laten zien en bij 3 verschillende loketten vaak dezelfde informatie invullen.
- Politie in Botswana staat vaak met een lasergun na een klein dorpje te controleren ( 60 naar 80 of 100 km). Meestal ergens op een stoeltje onder een boom in de schaduw. Dus goed je snelheid in de gaten houden!

Accommodaties:
Geweldig mooie lodge’s en bijna allemaal met een eigen identiteit!
o Desert Breeze lodge in Swakopmund was voor ons de topper. Zowel de locatie, service niveau als het design van de lodge krijgt het cijfer 10.
o De 2 “staats lodge,s” in Namibie krijgen van ons hooguit een 6.
De Okaukuejo accommodaties in Etosha park waren een soort barakken bouw. De Waterhole aan de rand van het camp was een topper die je zeker zal waarderen en bezoeken. Veel wild overdag en na het donker worden. ( o.a neushoorns)
De Ai-Ais lodge bij Fish river canyon was een afknapper na de geweldig mooie lodge in Klein Aus Vista! ( Eagle view)Vreemde betonnen blokkendoos met tussen de slaapkamer en badkamer een soort 2de douche ruimte die o.i. geen functie had

Indien je via Seeheim richting Ai-Ais rijdt kom je een leuke stop ( Canyon road house) tegen en kun je bij Hobas al de 6 view points van Fish river canyon bekijken! Bijna net zo mooi als de grand canyon in de USA.

Het Rockhaven guesthouse in Bloubergstrand was een prima lodge met uitzicht op zee, de tafelberg en robbeneiland. Ook de gastvrouw en bediening was geweldig. De verkeersdrukte naar het centrum of de tafelberg is een ander verhaal. Het is al snel aansluiten in de file wat je 1 tot 1,5 uur kost voordat je in het centrum bent! Ik zou ook een lodge alternatief overwegen aan de zeekant van Hout Bay of Bantry Bay waardoor de V&A waterfront, Table mountain, Cape point en Simon’s Town eenvoudiger en snel(ler) bereikbaar zijn! Voordeel is dan ook dat je direct gebruik kunt maken van de “hop on hop off bus” en de auto kunt laten staan.

Excursies:
Alle vooraf georganiseerde excursie waren uitstekend en op het goede moment! Om zelf ter plekke bij de Okavango delta een scenic flight of game excursie in Moreni - Chobe NP te regelen viel tegen en was erg duur! Combinaties met andere toeristen lijkt dan niet meer te regelen zijn waardoor deze excursie erg duur uitvallen.
Voorbeeld : Scenic fligth van 1 uur kostte 5600 Pula en game drive met ons tweeën 5000 Pula!
We hebben voor het laatste gekozen ( 07.00 -19.00) waar we geen spijt van hebben gehad. Consequentie was wel dat we pas rond 19.00 terug waren wat betekende dat we in het donker naar Tshima bush camp moesten rijden! 
Rijden in het donker is ondanks de asfaltweg van 50 km een slechte keuze gezien de vele mensen en dieren die naast of op de weg lopen! Kon nog net een aanrijding met een koe voorkomen.

Malaria:
Omdat we door een groot gebied reizen waar malaria kan voorkomen ( Botswana en Namibië Ethosia NP) moet je je verdiepen in bescherming maatregelen en preventieve medicaties. Wij werden doorgestuurd door onze huisarts naar het Radboud in Nijmegen (Travel clinic specialist) in verband gebruik van medicatie van mijn vrouw en interactie met anti malariapillen. 
Je merkt dan dat kennis ( ook van reisgebied) onvoldoende bij huisarts aanwezig is. We werden bij Radboud gerustgesteld gezien reisperiode (voor aanvang van regen seizoen) en besloten om voor Malarone te kiezen en ter plekke de situatie te beoordelen.
Tijdens onze reis geen steekmuggen gezien en geen malaria medicatie ingenomen en maar 1x met een Deet lotion ingesmeerd. Bij alle lodge’s in het malaria gebied waren de bedden voorzien van een klamboe wat vooraf ook niet met zekerheid te zeggen was. 

Geld:
Het pinnen bij een bank automaat ( ATM) was vaker mogelijk dan zelf van te voren ingeschat. Er staan wel lange rijen mensen voor sommige ATM’s waar lokale bevolking alleen kunnen pinnen bij een plaatselijke bank? Vaak is er een 2de ATM die niet gebruikt wordt maar wel met een bankpas met Mastercard of Visa logo. 
Voor vakantie wel een extra Visa creditkaart aangeschaft omdat Mastercard in Botswana maar beperkt gebruikt kan worden.

Lekkerbly van Dijk etosha