Personen: 2 | Periode: April 2008 |

Hallo Anja,

Wij zijn nog volop aan het nagenieten, want het was echt onvergetelijk!
Alles was tot in de puntjes geregeld, wij konden zorgeloos genieten van het landschap en de mensen. Elk guesthouse was een toplocatie op zich, allemaal hadden ze wel iets speciaals:
– Pretoria: een heel lief en warm onthaal van het gastkoppel, waardoor we ons meteen welkom voelden in Zuid-Afrika. Een heerlijk ontbijt, mooie kamer met bad, een prachtige tuin. Ook de gids was heel vriendelijk en leerde ons veel bij over het land.
– Bundu Country Lodge: een grote verrassing na een lange rit (Panorama route) op een, op het eerste zicht, onaantrekkelijke baan.
– Skukuza: een onvergetelijke belevenis tussen het wild waar we ook ’s avonds in onze lodge nog van konden genieten met zicht op de rivier. Prachtige lodge!
– Berg en Dal: minder gezellige lodge dan Skukuza, maar wel leuk zwembad.

Via de voorgestelde weg (baan die ook naar grensovergang van Mozambique leidt) kwamen we terecht in een lange file door deze grensovergang. Een alternatieve, iets langere weg verder van de grens verwijderd, reed veel vlotter, nadat we rechtsomkeer hebben gemaakt op de voorgestelde weg.

– Nisela, Swaziland: prachtige locatie, vriendelijke mensen in the middle of nowhere. Het is eigenlijk een soort vakantiepark, maar voelt helemaal niet zo aan. Heel speciaal…
– Santa Lucia, Rhino’s Coast: grote luxe, alles tot in de details verzorgd, zeker wat betreft het ontbijt. Een heel vriendelijke gastvrouw die nuttige tips geeft en ons wegwijs maakte in het grote aanbod dat de mooie omgeving te bieden had.
– Uhmlanga, Dolphin’s Coast: voor ons een noodzakelijke tussenstop in onze reis, waar we gewoon even wilden uitrusten zonder sight-seeing. Dit leek wel een teleurstelling voor onze gastvrouw die absoluut de omgeving wilde aanprijzen, ondanks de beperkte tijd. Zij maakte wel een heerlijk Indisch avondmaal voor ons klaar.
– Kirkwood, Cleveland: als we het over deze plek hebben, spreken we nog altijd over het paradijs. Dat zegt genoeg waarschijnlijk… Heerlijk eten (2 maal avondeten gekregen zonder dat we dat verwachtten, gezellige braai), heel lieve mensen die contact zoeken zonder zich op te dringen. Verse bloemen bij aankomst, aperitief bij de koffie en thee op de kamer, mandarijntjes overal om te pakken,… Dit is een unicum.
De safari in Addo was speciaal doordat de gids ons echt in het midden van een kudde ravottende olifanten bracht. Na Krugerpark zou enkel met eigen wagen rondrijden, hier een stuk minder spannend zijn.
– Knysna, Paradise Found: een adembenemend zicht. Ook hier gaf de gastvrouw ons nuttige tips om onze tijd goed door te brengen.
– Kaapstad, Maarten’s Guesthouse: elke dag kregen we zeer nuttige informatie en wegbeschrijvingen over de plek die we wilden bezoeken. Dankzij Maartens informatie konden we de bomen door het bos blijven zien en planden we onze dagen niet overvol, wat wel eens zou kunnen in een stad met zo veel belevenissen. Zeer vriendelijke gastheer die een restaurant voor ons reserveerde, die ons de mogelijkheid gaf na uitchecken toch nog bij hem te kunnen douchen en zelfs zwemmen. Een perfecte afsluiter!

Heel erg bedankt aan het hele Lekkerbly team voor deze onvergetelijke vakantie. We hebben de Afrika-microbe trouwens te pakken. En bij een volgende Afrika-reis zullen we jullie vast en zeker terug contacteren.

Baie mercikes en nog veel succes.
Rik & Sofie