Chobe National Park

Chobe National Park
Chobe National Park

Indien u na het lezen van de onderstaande beschrijving Chobe National park in uw reis wilt opnemen, vraag gerust een persoonlijk gratis reisadvies en prijsopgave  voor een op maat gemaakte reis aan. Als erkend reisbureau en specialist voor Zuid-Afrika helpt Lekkerbly u graag een mooie Fly Drive of privé gegidste reis te maken!  Liever direct telefonisch contact of een mailtje sturen? Klik hier

De Chobe nationale park is de op één na grootste park in Botswana en is meer dan 10.566 vierkante kilometer groot. Deze park heeft de meeste dieren bij elkaar op de Afrikaanse continent. Door de vele dieren en het Afrikaanse natuur in de regio biedt het safari mogelijkheden aan die ongekend zijn.

De park is verdeeld in vier verschillende eco systemen: Serondela met de weelderige vlaktes en dichte bossen in de Chobe rivier gebied en in het uiterste noord oosten de Savuti moeras in het westen ongeveer 50km ten noorden van de Mababe hek de linvanti moerassen. Daar tussen zijn hete dorre land te vinden.

Vanaf Kasane volgt u de nieuwe asfaltweg langs het vliegveld naar de Sedudu hek. Hier moeten alle personen zich melden en entree gelden betalen tenzij u met de asfalt weg naar Ngoma gaat. Een voertuig met 4×4 is wel een pre in deze park vooral als u van plan bent om veel in deze park te rijden. Diepe zand gebieden test de vaardigheid van de bestuurder en de voertuig zelf. Het is echter wel de moeite waard aangezien u hier veel wild kunt zien.

Chobe National Park
Chobe National Park

De oorspronkelijke bewoners van wat nu het park is waren de San mensen, ook wel genaamd de Bosjesmannen. Vroeger waren ze jagers verzamelaars die verhuizen van plek tot plek op zoek naar water, wilde fruit en dieren. De San mensen werden vergezeld door groepen van de Basubiya en nog laten , rond 1911 door een groep Batawana geleid door Sekgoma. Toen het land werd verdeeld in verschillende prachtstelsels eind vorige eeuw en begin deze eeuw werd het benoemd als kroon land. In 1931 kwam de eerste idee om een nationale park te creëren om de flora en fauna te beschermen en om bezoekers aan te trekken naar dit gebied.

In 1932 werd een gebied van ongeveer 24.000 vierkante kilometer in de Chobe gebied verklaard tot een niet jaag gebied. De jaar daar op werd nog eens 31.600 vierkante kilometer gebied verklaard als niet jaag gebied. In 1957 werd voor het eerst de idee genoemd om het te benoemen als nationale park toen 21.000 vierkante kilometer werd benoemd als Game Reserve. Later in 1967 werd het park benoemd tot nationale park, dit was de eerste nationale park in Botswana. Er was een grote nederzetting dat gericht was op de hout industrie waarvan sommige delen nog te zien is in het park. Deze mensen werden langzaam uit deze gebied verhuisd en in 1975 woonden er geen mensen meer in dit gebied. In 1980 en 1987 werden de grenzen verlegd wat de huidige formaat van het park opmaakt.

Een grote attractie van de Chobe Nationale Park zijn de vele olifanten die hier leven. De populatie is één van de grootste populaties op de wereld. De olifanten die hier leven maken de grootste deel uit van alle olifanten in noord Botswana en noord west Zimbabwe en er leven nu ongeveer 120.000 olifanten. De olifanten waren in de begin 1900 net iets meer dan een paar duizend nadat er veel op werd gejaagd. Nadat het park werd beschermd gingen de aantallen omhoog tot de huidige populatie.

De Chobe olifanten migreren ongeveer 200 kilometers van de Chobe en Linvanti rivier. Ze komen bij de pannen in het zuid oosten bij een tijdens de droge seizoen. De olifanten in dit gebied hebben over het algemeen de grootste lichaam van alle soorten olifanten echter zijn de slagtanden van deze olifanten erg broos en hier zullen ook niet vele olifanten rond lopen met lange slagtanden.