Waterberg Plateau Park

Als erkent agent voor NWR (Namibia Wildlife Resorts) beschikken wij over een wijde kennis. Daarom kunnen wij alle accommodaties en sommige activiteiten vooraf boeken. Alle diensten en adviezen zijn gratis en zonder verder verplichtingen.

Waterberg Plateau Park
Waterberg Plateau Park

Indien u na het lezen van de onderstaande beschrijving interesse heeft om Waterberg Plateau Namibië in uw reis op te nemen, vraag gerust een gratis persoonlijk reisadvies en prijsopgave aan voor een op maat gemaakte reis! Als erkend reisbureau en specialist voor Zuid-Afrika helpt Lekkerbly u graag een mooie Fly Drive of privé gegidste reis te maken! Liever direct telefonisch contact of een mailtje sturen? Klik hier

De Waterberg Plateau Park is +/- 280 km ten noorden van Windhoek gelegen. De berg krijgt zijn naam van de water bronnen dat uit de lager gelegen hellingen komen. De vele vegetatie dat hier groeit staat ook in contrast met de dorre vlaktes er om heen. Het plateau is ook één van de geologie interessantste plekken van het land en dingen zoals dinosaurus voet afdrukken en versteende duinen maakt dit een kust stop over voor mensen die verder naar het noorden gaan. Één van de belangrijkste redenen om deze gebied een beschermde park te maken was voor het behoud van bedreigde dier soorten zoals de zwarte en witte neushoorn, buffels en andere antilopen. U kunt hier ook luipaarden, dassies, klipspringer, wilde honden en cheeta’s tegen komen. De enigste Kaapse gieren kolonie van het land leeft aan het westen van deze plateau.

De plateau staat meer dan 200 meter boven de omgeving uit en is tussen de 8 en 16 kilometer breed en is ongeveer 49 kilometer lang van zuid west naar noord oost. De gemiddelde hoogte van de plateau is tussen de 1650 en 1710 meter boven zee niveau. Het gebied staat ook bekend om zijn planten leven en er leven hier ongeveer 500 soorten planten.

De geologie van het gebied is net zo interessant als de geschiedenis van het gebied. De geërodeerd sedimentair gesteente vormde gedurende de Karoo tijdperk zo’n 220 tot 180 miljoen jaar geleden. Meer recent werd er een Rhenish missie post geplaatst in het Waterberg gebied in 1873. Deze werd later gedurende de Nama/Herero oorlog vernietigd en werd weer herbouwd in 1891. In 1904 kwam de Herero in opstand tegen de Duitse kolonie strijdmachten bij het Waterberg gebied. Als herinnering van deze oorlogen is er een begraaf plaats dichtbij de camp.

Bij de rest camp kunnen meer dan 200 mensen slapen en er zijn meerdere faciliteiten beschikbaar. Om het park te behouden is het niet toegestaan om met uw eigen voertuig naar het plateau te rijden. De park regelt dagelijks excursies.

Waterberg Plateau Park
Waterberg Plateau Park

Flora en Fauna

Één van de meest interessantste dingen van Waterbeg is de diversiteit van de bloeiend planten, bomen en bosjes. Grote clusters van Leaf Figs vormen een dichte bladen dak dichtbij de bronnen. Bij deze bronnen zijn ook vele varens te vinden. U kunt hier ook Karee, Lead Wood en Buffalo-thorn bomen vinden. Brede blad bossen zijn typerend voor de zandvelden van de oostelijke en noordoostelijke delen van Namibië en zijn ook te vinden op het zanderige plateau. Daarnaast vindt u Wild Syringe, opvallende zilveren Cluster-leaf met de zilvergrijs blad en de Kalahari Appel Leaf. Tussen de rotspartijen vindt u de Weeping Wattle, zijn mooie gele bloemen zijn te zien van september tot december. De lavendel bos en de Laurel fijg groeit tussen de rotsen en kleuren de rotsen in mooie kleuren. Ook de felgekleurde korstmossen kleuren de Waterberg in briljante abstracte kleuren.

Sinds 1972 werd het park uitgeroepen als toevluchtsoord voor de dalende populatie van eland in Namibië. Het park wordt ook wel gezien als een broed centrum voor bedreigde diersoorten. U vindt hier ook zwarte en witte neushoorns, buffels, giraffes en meerdere soorten antilopen. Roofdieren zoals luipaarden, cheeta’s, bruine hyena, caracal en de black back jackal zijn hier ook te vinden.

In de buurt van Bernabe de la Bat Rest Camp vindt u ook een aantal kleine zoogdieren. In en rond de kamp kunt u van tijd tot tijd de dik-dik zien terwijl in de schemer de bush baby’s soms uit komen. Langs de wandelpad van de bos kunt u de gestreepte mangoest tegen komen.

De Waterberg kamp is een toegangspunt voor de Waterberg Plateau, één van de meest spectaculairste kenmerken in de noordelijke regio. Deze plateau steekt zo’n 200 meter boven de landschap uit en heeft steile kliffen en mooie rots formaties.

Attracties en activiteiten

Gegidste ochtend en middag game drives. Gegidste en niet gegidste wandel routes. Natuur wandelingen in het kamp.

Dagelijks worden er gegidste safari’s aangeboden naar de plateau. U kunt dit gebied ook per voet ontdekken doormiddel van een gegidste of niet gegidste wandel route. Er zijn ook meerdere korte routes vanuit de kamp waar u vele vogel soorten tegen kunt komen. De flora is in dit gebied ook erg mooi.

De Waterberg kamp is recent opnieuw verbouwt. De accommodatie bestaat uit comfortabele premier bush chalets, twee en vier bed bush chalets en dubbel kamers. Ze zijn alle gesitueerd aan de voet van de Waterberg Plateau klif tussen hoge bomen. De restaurant, bar en kiosk zijn gesitueerd in de Rasthaus dat origineel werd gebouwd in1908 en werd gebruikt als politiepost voor meerdere jaren. Er is ook een open lucht zwembad met uitzicht over de Plateau en u kunt hier heerlijk ontspannen. De kamp heeft ook een winkel en camping plek.