Vraag en antwoord

Kijk ook bij Algemene informatie en andere diensten (algemene informatie over door ons aangeboden activiteiten, dag toeren, diensten, accommodaties, wildparken etc). Staat uw vraag er niet bij of is het door ons gegeven antwoord niet volledig genoeg naar uw wensen? Klik hier voor onze contact details

Vrae en antwoorde - kom u nie reg nie bel net!

1) Voldoen wij aan uw wensen?
2) Hoe gaan wij te werk?
3) Hoe snel krijgt u van ons een antwoord?
4) Wat maakt Lekkerbly anders?
5) Hoe krijg ik de beste waarde voor mijn geld?
6) Wie is een typisch Lekkerbly klant?
7) Kennis en contacten. Welk voordeel heeft dit voor u als reiziger?
8) Zekerheid van kwaliteit zonder het risico van zelf boeken.
9) Hoe sociaal bewust is Lekkerbly?
10) Wat is onze filosofie en doelstelling?
11) Gebruiken wij Afrikaans als taal in onze website en documentatie?
12) Wat betekent onze naam nu eigenlijk?
13) Waarom Zuidelijk Afrika als reisbestemming?
14) Wat voor taal spreken de mensen van Zuid-Afrika en kan ik in het Nederlands communiceren?

                     1) Voldoen wij aan uw wensen?

Voor reizigers die een reis als meer dan alleen een vakantie zien of voor wie net iets anders dan de gemiddelde zoekt, zijn wij een geschikte reisorganisatie. Onze reizen zijn altijd inclusief een compleet accommodatie pakket*, autohuur in en is in principe bedoeld voor individuele reizigers of kleine groepen** die samen op stap gaan. Ook zijn wij uniek met het aanbieden van een gratis dagtoer aan alle fly drive en individueel begeleide reizen naar Zuidelijk-Afrika bij een reistijd van langer dan 12 dagen en vanaf 2 personen. Klik hier voor meer informatie over de gratis dagtoer..

*Hierbij hoort natuurlijk de mogelijkheid om uw reis aan te passen met een eventueel verblijf bij familie of vrienden.

**Tussen 2 en 15 personen.

Lekkerbly is een reisorganisatie die gespecialiseerd is in Zuidelijk Afrika (Zuid-Afrika, Namibië en Botswana). Wij helpen u graag bij het samenstellen en op maat maken van uw reiswensen, of u nu voor het eerst gaat of er al vaker geweest bent. Door een combinatie van een uitgebreid contacten netwerk, leuke kleinschalige accommodaties, kennis en passie voor ons land en regio, kunnen wij als geen ander u bijstaan om het meeste uit uw reiswensen te halen.

Wij zijn niet op massatoerisme gericht, maar op de reiziger die behoefte heeft aan een persoonlijke aanpak!

Als extra bieden wij u verschillende opties qua transport. Zo kunt u kiezen om zelf te rijden of om gereden te worden. Om het pakket af te ronden is het ook mogelijk via ons uw vluchten te regelen. Wij bieden u graag, behalve een prettige en bijzondere vakantie, ook een verrijkende ervaring. Voor ons is dan ook de uitdaging om binnen een gegeven budget het meest aansprekende en interessante reispakket te verzorgen, uitgaande van de specifieke behoeften en interesses van de reiziger.

Om u de beste mogelijke service en een echte unieke reis te bieden hebben wij een limiet geplaatst op het maximale aantal besprekingen per jaar. Dit betekent echter niet dat u via Lekkerbly altijd duurder uit bent maar verzekert u wel van persoonlijke en gerichte service met de best mogelijke waarde voor uw geld. Onze op maat gemaakte reizen kosten u niets extra en worden altijd binnen de beschikbare mogelijkheden uniek op uw wensen afgestemd. Bij alle Lekkerbly reizen gebruiken wij de zelfde expertise, kennis en passie en bieden u dus altijd een onvergetelijke ervaring.  Een uitzonderlijke vakantie wordt niet bepaald doordat deze goedkoop of massa gericht of exclusief en duur zou zijn, een uitzonderlijke vakantie is het gevolg van persoonlijk advies en goede waarde voor geld.

In onafhankelijk onderzoek door de ANWB aangegeven als Zuid-Afrika specialist!

                     2) Onze werkwijze.

Een prijsopgave aanvragen voor uw eigen unieke reisschema is gratis en makkelijk te doen in 3 korte stappen. Vluchten al geboekt? Geen punt. Vermeld bij uw aanvraag de vlucht gegevens en wij zorgen er voor dat de prijsopgave aansluitend op uw aankomst en vertrek gegevens aangeboden word. Het aanbieden van een uniek reisschema e prijsopgave kan meestal binnen een dag of twee. Met al onze contacten en als erkend touroperator en agent voor alle nationale parken zijn wij in staat u een perfect op uw wensen aansluitende reis aan te bieden tegen een betaalbare prijs.

Stap 1) Oriëntatie.
Om u een idee te geven wat uw reiswensen gaan kosten vragen wij u of een offerte aanvraag formulier in te vullen en aan ons op te sturen of telefonisch contact op te nemen en zo uw wensen aan ons kenbaar te maken. In de regel ontvangt u na enkele dagen (meestal niet meer dan 2 tot 3 en hooguit 4 dagen) een uitgebreide voorlopige offerte of kostenraming. Indien u haast heeft en snel een antwoord wil raden wij u aan telefonisch contact te maken. In de voorlopige offerte ontvangt u een uitgebreide overzicht van 1) overnachtingsplaatsen* en op welke basis uw overnacht 2) vervoermiddel (bijv.  huurauto type) 3) vluchtbeschikbaarheid 4) en alle andere te verwachten kosten (**ook kosten die u later ter plaatsen zal maken. Ook ontvang u een kort overzicht van wat u onderweg aan bezienswaardigheden of hoogtepunten mag verwachten. Hierdoor kunt u beter inschatten wat de werkelijke kosten gaan worden. Indien het niet geheel aan uw verwachtingen voldoet kunnen wij (indien gewenst) de kostenraming en/of route etc. verder aanpassen tot het wel aan uw wensen en eisen voldoet. Indien wij deze punt bereiken gaan wij graag over naar stap 2.

*Beperkte beschikbaarheid? Aangezien voornamelijk veelal kleinere, persoonlijk gerunde etablissementen gebruikt worden, word de eerste voorlopige offerte of kostenramingen aangeboden op basis van de plaats of natuurreservaat waar overnacht gaat worden. Zodra we een door u goedgevonden reis hebben samengesteld, wordt overgegaan tot het maken van een offerte waarbij we voorlopige besprekingen kunnen gaan maken.
**Lokale kosten zoals benzine, uit eten, toegangsgelden en tolgelden etc.

   Stap 2) Offerte.
Uw vluchten worden indien gewenst in optie geplaatst en de huurauto word gecontroleerd en waar nodig voorlopig geboekt. Hierna gaat ons kantoor in Zuid-Afrika alle door ons in gedachte accommodaties bellen en voorlopig boeken. Alleen indien alles perfect op elkaar aansluit en volgens ons aan uw reiswensen voldoet ontvangt u van ons een offerte met alle informatie en prijzen die voor een bepaalde tijd geldig is. Een offerte maken kost in de regel tussen de 4 en 6 werkdagen.
Bij acceptatie van de offerte ontvangt u van ons een boekingsbevestiging en gaan wij over tot de volgende stap.

   Stap 3) Bevestigen en boeken.
De ideale reis voor u is nu bepaald en wij gaan alle door ons aangeboden diensten vast leggen. U kunt alvast beginnen met het voor genieten en vooruit kijken naar uw reis!
Waarom ook vliegticket op maat? Aansluitend bij het aanbieden van een mooie landarrangement hoort natuurlijk een passende vliegticket. Wij zoeken graag de beste vluchten voor u uit en plaatsen deze dan kosteloos en vrijblijvend tijdelijk in optie. Dit bied u de kans de rest van de reis in overleg met uw reispartner/s en ons verder uit te zoeken. Let op: Prijzen van vluchten worden vaak bepaalt door hoe vol de vluchten zit en verschillen daarom soms van dag tot dag.

Wat gebeurd in geval van een tijdswijziging of vertraging? Of u nu zelf uw vliegticket heeft geboekt of via ons maakt geen verschil. Bij het boeken van een compleet landarrangement assisteren wij u direct om de uw gehele reis weer aansluitend op uw vlucht te maken.

Lekkerbly bied u een zeer compleet pakket inclusief verscholen kosten die u anders ter plaatse zou tegen komen. Hierdoor zijn wij niet altijd het aller goedkoopste maar wel goede waarde voor uw geld. Als erkende specialist*** en door de vele goede contacten zijn wij in staat uw reis voor zo ver mogelijk op uw reiswensen af te stemmen. Bovendien bieden wij u ook een brede scala aan allerlei extra activiteiten of excursies, Theta geregistreerde gidsen en een gratis dag toer om uw reis helemaal af te ronden.

***In onafhankelijk onderzoek door de ANWB aangegeven als Zuid-Afrika specialist. (Wereldreisgids – Zuid-Afrika pag 88)

Let op: Kostenramingen en offertes zijn altijd gratis en zonder verdere verplichtingen.

                     3) Hoe snel kunt u bij ons terecht?

In de regel proberen wij op werkdagen binnen enkele uren te reageren en voor een uitgebreide kostenraming kunt u rekenen op ongeveer één to twee dagen. In uiterste gevallen en uitzonderingen kan dit uitlopen tot 4 of 5 dagen. Het maken van een offerte en overgaan tot boeken kan binnen enkele dagen worden afgehandeld maar in de regel kost het meestal een week.

                     4) Hoe verschilt Lekkerbly met andere aanbieders?

Wij willen graag denken dat wij niet te vergelijken zijn maar dit is natuurlijk niet helemaal waar. Grotendeels, als geboren en getogen Zuid-Afrikanen, hebben wij een oneerlijk voordeel maar dat zou niets voor stellen zonder de nodige kennis en passie. Dit in combinatie met persoonlijk contact en klant gericht denken geeft ons bedrijf een bijzonder en uniek karakter. Ook door een veelal jarenlange persoonlijke samenwerking met leuke en kleinschalige accommodaties zijn wij in staat iets extra’s te bieden. Ook zijn wij uniek met het aanbieden van een gratis dag toer aan alle fly drive en individueel begeleide reizen naar Zuidelijk Afrika bij een reistijd van langer dan 12 dagen en vanaf 2 personen. Klik hier voor meer informatie over de gratis dag toer.

Meer over wie wij zijn.
Ons team bestaat uit geboren en getogen Zuid Afrikanen met een enorme reislust en passie voor onze deel van het wereld. Door een eigen boekingskantoor in Pretoria is er dus geen middelman tussen ons en de accommodaties en bieden wij onze klanten op reis een directe en persoonlijke back up 24 uur per dag 7 dagen per week! Als laatste zijn wij als Zuid-Afrikanen vaak vanwege de cultuur en taal beter in staat net dat kleine beetje extra te vinden voor onze klanten.

Uitgebreide kennis en ervaring. Wij reizen geregeld naar verschillende delen van Zuidelijk Afrika om zo zelf op de hoogte te blijven van veranderingen en nieuwe accommodaties, dag toeren, activiteiten, bezienswaardigheden etc. te vinden. Gezamenlijk leggen wij gemiddeld tussen de 15,000 en 25,000 km per jaar af!

Per jaar stellen wij honderden unieke routes samen die aansluit op de specifieke wensen van ieder klant!

Ontelbare verscheidenheid aan routes en reisopties. Of u een reis geheel opnieuw laat maken of een van de vele door ons aangeboden beproefde reizen op onze website als startpunt gebruikt, elke Lekkerbly reis is uniek en wordt zonder extra kosten naar uw wensen op maat gemaakt. Een uitzonderlijke vakantie wordt niet bepaald door prijs of exclusiviteit, maar eerder door de juiste afstemming op persoonlijke wensen en waarde voor uw geld.

Vraag gerust voor een persoonlijk reisadvies of  meer informatie. Hieronder treft u de reizen die wij zelf de afgelopen tijd gemaakt hebben.

                     5) Hoe krijg ik de beste waarde voor mijn geld?

Om het goed te vergelijken is het wel belangrijk dat alles op gelijk niveau staat. Zijn de extra kosten zoals bijvoorbeeld losse diensten, bankkosten, schommelende wisselkoersen er in mee gerekend. Ook bij autohuur zijn de voorwaarden, te rijden kilometers, afkoop eigen risico hetzelfde? Door het via ons te boeken bespaart u niet alleen veel tijd en is uw boeking goed en vertrouwd geregeld, maar geeft het tevens een grotere mate van zekerheid en kwaliteit dan als u het direct zelf had geboekt. Ook bieden wij u gratis advies plus jaren lange ervaring, kennis en passie in een compleet verzorgd pakket.

Bij het plannen van een niet dagelijkse gebeurtenis waar voor relatief veel geld mee gemoeid gaat, zoals een lange reis, zijn wij van mening dat vergelijken essentieel is. Hiermee kunt u zien welk bedrijf voor u de beste waarde voor uw geld levert. Bij het vergelijken van een prijs is het wel belangrijk alle geleverde diensten te bekijken. Bijvoorbeeld: Welke vorm van verzekering en back-up service is ingesloten bij de huurauto? Hoe is de plaatselijke dienst van de aanbieder, 24 uur per dag en 7 dagen per week? Voldoet de accommodatie aan uw wensen m.a.w. van welke standaard en kwaliteit is de geboden accommodatie? Goedkoper is niet altijd betere waarde voor uw geld!

Meer weten over wat standaard ingesloten is bij onze reizen? Klik hier

                     6) Bent u een typisch Lekkerbly reiziger?

Niet alleen eerste keer reizigers naar Zuidelijk Afrika die geïnteresseerd zijn in een unieke vakantie of reis zijn typische Lekkerbly reizigers. Hoofdzakelijk bieden wij individuele reizigers die zelf willen rijden of gereden worden met eigen privé gids/chauffeu door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Swaziland en Lesotho gratis op maat gemaakte reizen aan.

Wij vermijden massa toerisme voor zover mogelijk en werken nauw samen met veelal gezellige, kleinschalige accommodaties en aanbieders. Met onze persoonlijke service, passie en contacten zijn wij in staat u dit vriendelijke gebied op talloze manieren te leren kennen. Voor wie speciale interesses en activiteiten in gedachte heeft zoals wandelen, golfen, kunst, duiken, een rustige ballonvaart zijn wij de geschikte reisorganisatie. Wij werken nauw samen met erkende specialisten die wij meestal persoonlijk kennen. Onze voorkeur gaat uit naar milieu bewust denken en het sociaal omgaan met onze landgenoten. Tevens gebruiken wij Theta geregistreerde gidsen en waar mogelijk of indien wenselijk ook FTTSA (Fair Trade in Tourism South Africa) accommodaties en/of bedrijven.

Bent u al eerder in Zuidelijk Afrika geweest en was uw reis te snel of toeristisch? Wij bieden u een relaxed tempo van reizen en vele door de massa toerisme onontdekte plaatsen.

Weinig zin om uren voor uw PC te zitten het internet af te struinen? Gebruik onze kennis, passie en contacten om uw eigen unieke en betaalbare vakantie samen te stellen.

Al uw vluchten geboekt? Geen punt. U hoeft niet via ons uw vliegtickets te boeken om een reis of vakantie in Zuidelijk Afrika te boeken.

Speciale vereisten? Indien u speciale vereisten voor uw dieet of andere persoonlijke zaken heeft helpen wij u graag. Wij hebben al jaren ervaring om bijzondere reizigers aan een prettige vakantie te helpen.

                     7) Het voordeel van kennis en contacten.

Zuidelijk Afrika heeft enorm veel te bieden. Wij beschikken zowel in Nederland als in Zuid-Afrika en Namibië over een deskundig team, bestaande uit grotendeels geboren en getogen Zuid-Afrikanen en Namibiërs. Hiermee stellen wij u met onze kennis, ervaring en contacten in staat om snel en gemakkelijk een unieke reis naar dit bijzondere werelddeel samen te stellen. Dit in combinatie met persoonlijk contact en klant gericht denken geeft ons bedrijf een bijzonder en uniek karakter. Ook door een jaren lange persoonlijke samenwerking met veel leuke en kleinschalige accommodaties zijn wij vaak in staat net iets extra’s te bieden.

3 Gouden regels (tips)

1) Plannen van uw overnachtingen. Waar mogelijk plannen wij nooit 2 één nacht stops in een rij. Een goede rust is essentieel voor een relaxte vakantie. Het spreekt voor zich dat de accommodaties behalve aansluiten op uw wensen ook schoon en netjes moeten zijn.

2) Neem de tijd. Wij geven voor zo ver mogelijk per bijzondere omgeving en bezienswaardigheden u voldoende tijd om deze dan ook goed te ervaren. Een land zoals Zuid-Afrika (meer dan 30 keer de grote van Nederland) kan nooit in enkele weken gezien worden. Wij laten u liever minder zien dan om alles in één reis te proppen waardoor de reis een gejaagd karakter krijgt.

3) Rekening houden met de afstand die u gaat rijden. De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen uitstekend (zelfs voor Nederlandse standaarden) en veel minder druk. Per keer dat u van accommodatie veranderd moet u rekening houden met een gemiddelde van ca 350 km. Dit kan in de praktijk wisselen van minder dan 100 km tot meer dan 500 km afhankelijk van de wegen die u gaat rijden en de omgeving waar u door rijdt.

                     8) Zekerheid van kwaliteit zonder het risico van zelf boeken.

Internet is een fantastisch medium u bent daardoor uiteraard op deze website gekomen. Er zijn echter ook vele valkuilen. Hoe weet u of de door u gekozen accommodatie wel schoon is en er echt zo mooi uitziet als op hun website.

De door ons aangeboden accommodaties zijn tenzij anders aangegeven, meestal van 3 tot 4 ster kwaliteit en wisselen van de kleinere meer persoonlijke hotels, guest houses en luxe bed & breakfast (pensions). Alle voorgestelde accommodaties worden in de regel door ons persoonlijk periodiek gekeurd. Een voor ons belangrijke criteria bij het beoordelen van accommodatie zijn – de persoonlijke en gezellige sfeer, bijzondere ligging, goeie waarde voor geld en hygiëne. Indien er “self catering” accommodatie aangeboden wordt gaan wij uit van het AA (automobiel club – ANWB – van Zuid-Afrika) als richtlijn voor kwaliteit. Vooral voor Namibië geldt dat u vaak geen restaurants in de buurt van uw accommodatie heeft en daarom de accommodatie vaak op basis van halfpension geboden wordt.

Om u de best mogelijke waarde voor uw geld te geven gaan wij niet altijd uit van de goedkoopst mogelijk optie. Waar mogelijk gaat onze voorkeur uit naar bijzondere, kleinschalige accommodaties en organisaties. Wij beschikken over een grote variatie van keuzemogelijkheden dat goed aansluit op bijna alle reiswensen en budgetten. Ook bij het samenstellen van uw reis weet u dat de te rijden afstanden, frequentie van overnachten en voldoende tijd om waar u reist alles rustig in te nemen door kenners is samengesteld. Onze contacten en kennis garanderen u voor zover het ‘Lekkerbly’ betreft een zorgeloze en onvergetelijke reis of vakantie in Zuidelijk Afrika.

Wij zijn in onafhankelijk onderzoek door de ANWB aangegeven als echte Zuid-Afrika specialist! (Wereldreisgids – Zuid-Afrika pag 88)

                     9) Sociaal bewust.

Wij werken waar wenselijk en indien mogelijk met bedrijven die meer dan alleen van hun omgeving profiteren. Lekkerbly promoot waar mogelijk milieu bewust denken en het sociaal omgaan met onze landgenoten. Tevens gebruiken wij Theta geregistreerde gidsen en waar mogelijk of indien wenselijk ook FTTSA (Fair Trade in Tourism South Africa) accommodaties en/of bedrijven. Ook sponsort Lekkerbly van tijd tot tijd verschillende projecten in Zuid Afrika. Klik hier voor meer informatie.

                     10) Filosofie en doelstelling.

Een vakantie moet niet alleen prettig en veilig verlopen, een vakantie moet ook een bijzondere en verrijkende ervaring zijn. Als geboren en getogen Zuid-Afrikanen is het voor ons meer dan alleen een bestaan. Het is eerder een roeping u niet alleen een vakantie te bezorgen, maar u ook de ziel van Afrika te laten ervaren! !

“Kom bly lekker en geniet van regte Suid Afrikaanse gasvryheid!”

                     11) Afrikaans – Nederlands.

Ons team in Nederland en Zuid-Afrika bestaat grotendeels uit geboren en getogen Zuid-Afrikanen (vaak van Nederlandse ouders) en is hierdoor met meerdere talen opgegroeid. Door grote overeenkomsten tussen de Afrikaanse en Nederlandse taal kan het wel eens voorkomen dat er niet perfect Nederlands in onze documentatie en correspondentie gebruikt wordt. Afrikaans wordt vanaf Kaapstad in Zuid-Afrika tot in het puntje van de Caprivi in Namibië gesproken!

                     12) Wat betekent onze naam nu eigenlijk?

“Safari” is een Swahili woord dat zoiets als reizen betekent en “Lekker bly” (los geschreven) is een Afrikaans groet en betekent het gaat je goed. Het woord Lekkerbly aan elkaar geschreven bestaat niet in Afrikaans maar speelt in op de groet die wij hopen u bij het reizen in Zuid-Afrika vaker zult horen!

                     13) Waarom Zuidelijk Afrika als reisbestemming?

Zuidelijk Afrika staat bekend als één van de mooiste en boeiendste delen van de aarde en is daardoor een zeer gewilde reisbestemming. Enerzijds een grote verscheidenheid van culturen en een grote variatie aan natuur, anderzijds een goede infrastructuur. Dit samen met een bijzonder vriendelijke, hulpvaardige bevolking maakt Zuidelijk Afrika de ideale reisbestemming vooral voor individuele reizen of kleinschalige groepsreizen!

                     14) Wat voor taal spreken de mensen van Zuid-Afrika en kan ik in het Nederlands communiceren?

In de regel is het zo dat als u langzaam Nederlands spreekt met een Afrikaans sprekende persoon deze persoon u zal begrijpen. U kunt echter meestal met Engels overal terecht.

Er zijn elf officiële talen in Zuid-Afrika ! Engels, Afrikaans, Zoeloe, Xhosa, Sotho, Venda, Tswana, Tsonga, Pedi, Shangaan en Ndebele, die allemaal de eerste taal vormen van vele Zuid-Afrikaanse volkeren. Taal is waarschijnlijk het eerste waaraan je kunt zien dat de verschillen tussen de mensen hier niet een kwestie van zwart of wit zijn. Niet alle zwarte Zuid-Afrikanen verstaan elkaars taal. Xhosa is net zo verschillend van Venda als Duits van Spaans. Dit enorme verschil in inheemse talen heeft gezorgd voor het ontstaan van fanagalo ( afgeleid van funny galore d.w.z. leuk genoeg), de lingua franca van de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers. Een andere onofficiële taal is het kleurrijke “street-slang” bekend als Tsotsi-taal (gangstertaal dat elementen van Afrikaans combineert met de expressievere woorden en uitdrukkingen opgepikt uit Amerikaanse gangsterfilms. En dan is er nog het humoristische straatlingo, gekruid met Afrikaans, Engels en zwart- Afrikaans dat gesproken wordt door de Kaapse “Kleurlingen of Coloureds”. Het weerspiegelt de geest van een werkelijk opmerkelijk land. —

Talen in Namibië: Engels is de officiële taal. Andere gesproke n talen zijn Afrikaans en Duits, lokale talen zoals; Oshivambo, Otjiherero, Nama-Damara en vele andere.