Personen: 4 | Periode: Augustus 2018 |

Het Krugerpark waar we drie overnachtingen hadden, met als absolute topper een lange dag waarop we de big-five zagen.

Beste Anja,

Als men ons vraagt “Hoe was jullie reis in Zuid Afrika” is het korte antwoord “GEWELDIG”. We hebben echt alles gezien en gedaan wat gepland is en zelfs nog meer.

We hadden ons van te voren goed voorbereid en in overleg met jou de reis uitgestippeld. De tip om in Kaapstad te beginnen en te eindigen in Pretoria pakte geweldig uit. In juli waren er nog berichten van sneeuw in de Drakensbergen en het Krugerpark. Gelukkig waren de temperaturen tijdens onze reis (veel) hoger. We hebben slechts een paar dagen gehad met wat regen, en dan ook nog tijdens reisdagen.

Een paar keuzes pakten wat ons betreft prima uit: De keus voor de (grote) Toyota Fortuner SUV bleek een schot in de roos. Alle bagage paste er makkelijk in en de hoogte was m.n. in de natuurparken en fijn. Het reisschema, met af en toe wat extra dagen, is ons goed bevallen. Zeker een aanbeveling waard.

Op alle overnachtingsadressen werden we hartelijk begroet en vaak kregen we tips om dingen te zien in de omgeving, goede restaurants, etc. Alle accommodaties voldeden zeker aan onze verwachtingen. Natuurlijk waren er uitschieters naar boven (b.v. De Dennen waar we heerlijk gegeten hebben en zelfs onze auto ‘s morgens gewassen werd) en wat meer basic onderkomens (zoals in de parken).

Eigenlijk in het onmogelijk om aan te geven wat de meeste indruk op ons heeft gemaakt. Daarom een korte opsomming:

  • Een prachtig uitzicht vanaf de tafelberg op Kaapstad na een stevige klim
  • Prachtige zonsondergangen gezien vanaf Signal Hill en op het strand in Camps Bay
  • Walvissen met jongen vlak voor de kust in Hermanus
  • Het Addo olifantenpark waar we natuurlijk veel olifanten zagen maar ook 2 leeuwen die dood gemoedereerd langs onze auto liepen.
  • De Drakensbergen in Giants Castle.
  • De sunset excursie met onze B&B eigenaar Kian in St Lucia. Hij wist heel veel te vertellen en we genoten van een mooie zonsondergang  dobberend tussen de nijlpaarden.
  • De mooie natuur ronde de Blyde rivier met watervallen, typische bergen, potholes en vergezichten.
  • Het Krugerpark waar we drie overnachtingen hadden, met als absolute topper een lange dag waarop we de big-five zagen. We vertrokken om 6 uur ’s morgens vanuit Berg en Dal en reden eerst naar Crocodile Bridge (koffie pauze) en daarna door naar Lower Sabie (uitgebreide lunch). Daarna weer terug naar Berg en Dal waar we rond half zes arriveerden. 
  • Overal erg vriendelijke en behulpzame mensen.

Voor mensen die twijfelen over veiligheid in Zuid Afrika nog een geruststelling. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Natuurlijk zie je dat de verschillen tussen arm en rijk erg groot zijn (krottenwijken v.s. een Bentley op de parkeerplaats van de B&B in Swaziland). Zolang je de adviezen opvolgt om bepaalde wijken te mijden of ’s avonds een taxi te pakken hoef je je echter geen zorgen te maken over veiligheid.

Ontzettend bedankt voor de geweldige reis en de goede adviezen vooraf.

Lekkerly Fransens 2 Lekkerly Fransens 3 Lekkerly Fransens