Personen: 2 | Periode: November 2007 |

Beste Anja en Simon Brokke,
Nu we al weer ruim een week terug zijn van onze reis naar Zuid Afrika wil ik nog even jullie bedanken voor de prachtige reis die we op jullie advies en met jullie informatie en dank zij jullie kennis en organisatie hebben kunnen maken.

Alles was zeer goed, de ontvangst, informatie ter plaatse, dagtour door Pretoria, de auto, de route, de overnachtingen enz. Er is niets mis gegaan of het zou moeten zijn dat we een verrekijker ergens hebben laten liggen en een paar schoenen vergeten zijn. Maar dat is onze eigen schuld. We hebben erg veel gezien en een goede indruk van het grote en mooie land gekregen. De overnachtingsplaatsen waren soms subliem en meestal zeer comfortabel en luxe, de ontvangst was altijd erg hartelijk en persoonlijk. Uitschieters naar boven waren St. Lucia, Paarl en Kaapstad; niet slecht, maar een beetje minder vonden wij Uhmlanga (kleine kamer en vlak bij de M4 en een vliegveld).

Wat ons van ZA erg opviel was dat er nog zo’n grote ongelijkheid is tussen zwart en wit. Zwart is arm en wit is rijk kun je in het algemeen zeggen. Voor zover we het kunnen beoordelen is er op het gebied van rassenongelijkheid al heel veel bereikt, maar we denken dat het nog veel generaties zal duren voor deze verschillen weggewerkt zullen zijn. De levensstandaard gaat hard omhoog, armoedebestrijding, veiligheid, scholing en gezondheidszorg zullen de komende jaren veel aandacht vragen.

Samenvattend kunnen we zeggen dat we een schitterende reis gemaakt hebben en we zijn vast van plan nog eens terug te gaan. Lekkerbly is ons goed bevallen en we zullen jullie bij vrienden en bekenden aanbevelen.

Met vriendelijke groet, Camilla Waelen en Gerko Vos