Personen: 2 | Periode: Oktober 2007 |

Beste Anja, Simon,

Gisteren weer terug gekomen na 3 heerlijke weken in Zuid-Afrika. Dank voor jullie welkoms-email.

Simons advies om in 3 weken niet heel ZA te doen, is heel goed gebleken, want enerzijds hebben wij nu meer en beter de natuur en cultuur in de Oostkaap en Kaapstad kunnen ondergaan (hoewel we uiteraard nog lang niet alles hebben kunnen doen, zoveel is er te zien en te doen !!), en ander-zijds hoorden wij verhalen van andere mensen, die alleen of in een groep soms dagenlang in een auto of bus hebben moeten zitten. Wij hadden nu ook meer de tijd voor ons zelf en toen in de laatste week de zon ook nog kwam, werd het allemaal nog beter. Hartelijk dank voor jullie meedenken en de organisatie van de reis.

Nog even over de miskleun bij Muratie. Jammer, onvoldoende gechecked. Jullie zijn er waarschijnlijk in goed geloof van uitgegaan, dat het goed zou zijn. Het geboden alternatief in Hotel Stellenbosch was gelukkig uitstekend, prima appartement in het Hotel. De ligging in de centrum erg goed, een bijzonder leuke plaats met veel interessante gebouwen, winkels, eethuisjes. Een aanrader voor iedereen die een paar dagen niet op het platteland maar in een stad wil zijn.(antwoord is – Muratie was verkeerd en wij zijn in overleg om herhaling te voorkomen)

Één opmerkelijke punt om mee te nemen voor volgende klanten van jullie.

– de shuttle (1 minuut ??) van en naar Airport Road Lodge koste ZAR 50. Het gaat niet om het geld, maar voor een shuttle betalen, en dan nog voor die afstand, heb ik nog nooit gehoeven.(antwoord is – wij hebben aan het hotel laten weten dat ze ook aan de mensen kunnen vertellen dat het maar 2 minuten lopen is)

Een enorm positieve ervaring was de culturele rondleiding door Kaapstad, en dan met name door de gids Ameen. Die heeft ons zoveel interessants verteld, met name over 6e District, Kobaal-museum en de bijbehorende wijk (waar hij als moslim erg veel vanaf wist) en godsdienst, maar ook nog over een heleboel andere zaken, de huidige ontwikkelingen, blank-zwart etc., dat de verwachting (Castle, Greenmarket, enkele oude gebouwen etc.) verre werd overtroffen en een van de hoogtepunten van onze reis is geworden.

Iedereen was trouwens buitengewoon vriendelijk en aardig voor ons. Het was alles bij elkaar een zeer geslaagde mix van buiten-leven (in de farms) en wat meer grote-steden-gevoel. En Kaapstade is geweldig !

Ik heb trouwens alle dagen een verslag geschreven en ga dat de komende dagen/weken verder uitwerken. Als jullie het op prijs stellen, wil ik het dan met alle plezier toesturen.

Nog erg veel dank.
Met groeten,

Aad Soeteman