Personen: 4 | Periode: Oktober 2011 |

Hallo Anja,

Met alle plezier schrijf ik een stukje voor jullie website, omdat onze reis naar Zuid-Afrika en Namibië fantastisch was en prima geregeld. Zo’n reis op maat gemaakt voor ons groepje van 4 personen is toch iets speciaals en, als het kan, zeker te verkiezen boven een standaard reis met een groter gezelschap. Met name het delen van de reis in “self-drive” in Zuid-Afrika en “met een auto met gids” in Namibië is ons prima bevallen.

Wij hebben het deel in Zuid-Afrika met 2 auto’s gedaan in plaats van met maar 1 huurauto en hebben daar geen spijt van omdat we zo als paar meer vrijheid hadden. De auto’s waren prima en ruim genoeg voor onze bagage. We hebben voor een groot deel van de reis de binnenwegen gevolgd, dus niet de door jullie geadviseerde snelste route en dat was goed te doen met de Tom-Tom.

Met deze personenwagens hebben we ook zelf game drives gedaan in Addo park, hebben de Circle Route over de Swartbergpas gedaan vanuit Oudtshoorn en zijn ook naar top in het Camdeboo National Park bij Graaff Reinet gereden om vandaar de Valley of Desolation te zien. Alles gelukt, hoewel soms wat hachelijk in verband met de toestand van de wegen.

De huisvesting in Zuid-Afrika was overal prima, maar met name de verzorging en hulpvaardigheid in Parker Cottage (Phil en Liz) waren buitengewoon. Via hen hebben we ook een auto met gids geregeld voor een dag bezoek aan het Kaaps Peninsula. Van de accommodaties in Zuid-Afrika was La Plume bij Oudtshoorn werkelijk een luxe.

Helaas konden we niet naar Robbeneiland door een staking, maar hoe men in Zuid-Afrika staakt met zang en dans was uitermate vermakelijk. In plaats van die trip hebben we een tocht op zee gemaakt met een Catamaran en zo de Tafelberg en het Green Park Stadium vanuit zee kunnen fotograferen en hebben later het Aquarium bezocht (een aanrader).

Namibië was voor ons als dierenliefhebbers helemaal het einde. Hier hadden we een auto met gids/chauffeur en dat is werkelijk heel relaxed. Je hoeft je nergens zorgen over te maken, de gids regelde alles, zoals inchecken, reserveren van tafels in restaurants, zorg voor de bagage, etc, etc. Op deze manier mis je werkelijk niets van wat er te bezichtigen is of wat er aan Game Drives is te doen. Een minpuntje is misschien dat je wat minder privacy hebt, omdat de gids bij alle maaltijden aanzit en natuurlijk door het Afrikaans vrij goed het Nederlands verstaat.

Hoogtepunten in Namibië waren voor ons Etosha en de Living Desert Tour. Onze gids had er voor gekozen om vanaf Waterberg via de Oostzijde Etosha in te gaan, waardoor we eigenlijk een halve dag extra safari hadden, nl. van de Lindquist Gate tot Halali. In Etosha hebben we de Big Five in grote aantallen gezien, met uitzondering van luipaarden.

De accommodatie in Namibië was net als in Zuid-Afrika uitstekend, met het verblijf in Waterberg als luxe uitschieter. Helaas hadden de Namib Desert Lodge en de Kalahari Anib geen koelkastje op de kamers, maar een kniesoor die daar op let, hoewel we wel een oplossing voor onze witte wijn moesten vinden.

Bij aankomst in Twijfelfontein bleek dat we geen Game Drive konden doen, want die was volgeboekt door bezoek van een groep VIP’s. Onze gids heeft een safari geregeld bij een ander Resort (Mowani) en die was veel beter, langer en goedkoper, dan die van de Twijfelfontein Lodge. Misschien iets voor andere reizigers die Twijfelfontein aandoen.

We hadden helaas vertraging op de terugreis van Windhoek naar Johannesburg, maar dankzij de goede zorgen van het grondpersoneel van SA Airways en een behoorlijk atletische inspanning haalden we het vliegtuig terug naar Amsterdam op het nippertje.

Het stukje is misschien wat te lang voor de website, maar dat komt door ons enthousiasme over deze reis. Knip er maar uit wat je te lang vindt en mochten we weer de kant van Zuid-Afrika uit gaan, dan komen we zeker bij Lekkerbly terug.

Heini Reissenweber, mede namens Hans, Miep en Elfriede.