Personen: 3 | Periode: Juli 2015 |

Baie dankie, Anja. De reis zat perfect in elkaar. Overal waar we kwamen rekende men op ons. De reis had ook nog enkele verrassingen voor ons. We hadden ons niet gerealiseerd dat we via de Sanipas in Lesotho zouden komen De gids, Stuart was erg onderhoudend en we hadden een goede discussie met hem over zijn zienswijze over de ontwikkeling van het land. Ondanks de mist konden we goed boven komen. De leeuwenfokkerij, Siesta Guesthouse, in Frankfort was onverwacht en gaf ons een rijk gevoel. De informatie van tevoren was erg duidelijk. het routeboek deed uitstekend dienst. Ons uiteindelijke doel om Coza te bezoeken, het stageadres van onze Frank, is ruimschoots gehaald. Toen we in het dorp kwamen, werd Frank direct hekend door twee jongens die in de buurt van de school stonden. Ook troffen we de vrouw waarbij Frank acht jaar geleden in huis heeft gewoond. Ze stond net op het punt om naar een vergadering in een dorp verderop te gaan; spring uit de auto toen ze Frank zag en hing gelijk om zijn nek. Omdat het regende, was het nog een hele toer om weg te komen uit het dorp. Een glibberige lemen heuvel afglijend en de de volgende heuvel in zijn één oprijdend zijn we toch uit het dorp kunnen komen. Dit inclusief een liftster die onbewogen dit allemaal meemaakte. We hebben de diversiteit die Zuid Afrika heeft goed kunnen ervaren. Aan dieren in het wild geen gebrek: leeuwen, olifanten, een buffel, giraffen, neushoorn, nijlpaarden, we hebben ons hart op kunnen halen.

Twee tips willen we jullie nog meegeven. De B&B in Port St. John’s zou ik de volgende keer overslaan. Het is een verlopen accommodatie. De eigenaresse was verre van vriendelijk. De toegangsweg was niet verhard en op de kamer stond een lege koelkast. Toen we vroegen of we na 21.00 uur nog even wat konden drinken in de bar, was dat absoluut niet mogelijk Bedankt, wij zullen dit opnemen in ons bestand.
De kaart naar Pilanesberg was wat verwarrend. De blauwe lijn stand aangegeven naar Sun City en niet naar de ingang van Manyane Camp. Deze was wel dikker rood gekleurd, maar we hadden de indruk dat we binnendoor naar het kampterrein zouden kunnen onder invloed van de kaart. Wij gaan direct kijken naar deze kaart en waar mogelijk aanpassen.

Dit neemt niet weg dat we de accommodaties die we hebben bezocht als B&B uitstekend vonden, luxe zelfs. Ze waren erg gevarieerd. het Zuidafrikaans is een bijzonder taal. We hebben geleerd wat luierlijke spoed is. In onze ogen past dit goed bij Zuid Afrika. Bij Ome sammie se winkel hebben we geleerd dat de backspaceknop op de computer het terugblaaiknoppie is. Duidelijker kan volgens ons niet :-).

Nogmaals bedankt voor de goede ondersteuning.

Met vriendelijke groet,

Peter, Monique en Frank Zuidgeest.