Personen: | Periode: September 2009 |

Hallo Anja,

Onze eerste enthousiaste verhalen hebben we telefonisch al uitgewisseld.

We hebben inderdaad gespreksstof genoeg. Zo’n prachtige reis naar Zuid Afrika blijft langer in het geheugen dan een “gewone” vakantie. We zijn nu druk bezig met het selecteren van de 640 foto’s voor een mooi herinneringsboek en 4 uur video om te bewerken. Zoals je weet hebben we tevoren goed nagedacht wat de meest geschikte reis zou zijn om ons 25 jarig huwelijk te vieren met onze vier zonen tussen de 16 en 22 jaar. Het moest een soort mijlpaal zijn voor ons gezin: voor iedereen een aantrekkelijke bestemming, voldoende uitdaging, avondtuur en afwisseling. We hadden geen betere bestemming en manier van reizen kunnen kiezen. Met 6 personen in een comfortabele 10 persoons bus in 20 dagen trekken van Kaapstad naar Johannesburg. De afwisseling van stad, platteland, kust en binnenland. Steeds een ander uitzicht, andere omgeving. We hadden al snel in Kaapstad bij een groepje straatmuzikanten een cd gekocht met Afrikaanse ritmische muziek; een absolute aanrader voor iedereen….zo blijft de stemming er onderweg helemaal in! Alles in de Zuid Afrikaanse natuur is groots en indrukwekkend voor ons Nederlanders. Daarbij voelden we ons toch direct op een bepaalde manier thuis en op z’n plaats. Waarschijnlijk door de Nederlandse en Britse invloeden die herkenbaar zijn vanuit de historie.

De Engelse taal maakt gesprekken met iedereen die je tegenkomt gemakkelijk; en natuurlijk is ook het Afrikaner taaltje voor ons Hollanders goed te volgen. Blanken, zwarten, gekleurden..iedereen was toegankelijk, vriendelijk en behulpzaam. De overnachtingen in guesthouses en lodges die door Lekkerblij geregeld waren, bleken allemaal op de meest prachtige plaatsen. We werden overal gastvrij onthaald en de accomadatie bleek in alle gevallen dik in orde. Van basic, sfeervol tot ronduit luxueus. Overal een uitgebreid engels ontbijt waar onze jongens met een gezonde eetlust meer dan genoeg aan hadden

De meeste gastheren en vrouwen waren goed op de hoogte van plaatselijke bijzienswaardigheden en konden ons prima avies geven over eventuele activiteiten in de omgeving. De eerste dag in Kaapstad met gids Cathy was fijn om te acclimatiseren en laagdrempelig een stukje van de Kaap te zien. De kust met woeste branding in Hermanus was prachtig en het hotel uitermate goed. in Robberg Nature Reserve hebben we een prachtige wandeling / klimtocht gemaakt. De Zuid Afrikaanse opvattingen over veilig wandelen zijn duidelijk anders dan de voorzichtige Nederlandse norm. Dit was de uitdaging waar onze jongens blij van werden en waar wij als ouders ons beste beentje voor moesten zetten.

De natuurparken waren indrukwekkend door al het wild wat daar zomaar in het wild rondliep. Natuurlijk is het een sport om alle beesten van de “big five” te verzamelen, maar de giraf, de zebra, de kudu, springbok en de apen waren in onze ogen ook zeker bijzonder. Niet te vergeten de walvis, de penguins en de zeehonden. Als je in de buurt van Bloukrans geweest bent moet je natuurlijk een sprong in het diepe wagen van de brug. Dit blijkt de allerhoogste bungy -jump – plek ter wereld. De jongens sprongen, en wij hielden ons hart vast en maakten foto’s (natuurlijk heb ik de veiligheid gecontroleerd, maar dat bleek volledig in orde)

We hadden diverse reisboeken over Zuid Afrika, evenals romans en het boek van Nelson Mandela gelezen. Achtergrond informatie over de historie van het land, de diverse culturen maakt het extra interessant om musea te bezoeken. Je hebt meer dan voldoende gesprekstof met elkaar en met mensen die je tegenkomt. De ingewikkelde politieke en maatschappelijke situatie is erg boeiend. Toch is het onderwerp geen taboe en niet te beladen om te bespreken met mensen die er wonen. Je krijgt daardoor steeds een ander perspectief op de situatie.

Swaziland was weer een heel ander stukje land binnen Zuid Afrika. Het bezoek aan cultural village was een mooie manier om kennis te maken met Zoeloe gebruiken. Prachtige zang en dans! ( oh ja, de cd die we daar gekocht hebben is helaas achter gebleven in de cd -speler van de huurauto) Het eten is heerlijk…regelmatig de “braai” aan, en uit eten was goed te betalen. In de omgeving Kaapstad is echt heerlijke (witte) wijn te koop. Biltong is een lekkere snack voor onderweg..en hebben we natuurlijk ook wat meegenomen voor thuis. Johannesburg is heel veel en heel groot. Goed dat we ook deze stad met een gids bezocht hebben. En natuurlijk hebben we een rondleiding gedaan in een township in Soweto, gegeten in het aldaar beroemde restaurantje. Het apartheidsmuseum is een “must” maar bijna een overkill aan informatie voor 1 middag.

Ik kan nog wel een aantal pagina’s vol schrijven maar het lijkt me beter dat iedereen gewoon zelf maar gaat kijken en proeven van de sfeer.
Wij hebben allemaal enorm genoten en daarom willen we Anja, Simon en iedereen van Lekkerblij heel hartelijk bedanken voor deze prachtige reis op maat.
De bereidwillige informatie, de hulp en de heerlijke fles prosecco met het huwelijksfeest!

Karin, Wim, Joris, Jasper, Lukas en Camiel.