Personen: 2 | Periode: April 2013 |

Goedemorgen Anja,

Zoals beloofd nog even een wat uitgebreider ‘commentaar’ op onze Zuid-Afrikareis.

Het tijdstip, april, was voor ons perfect: overdag aangename temperaturen tussen de 22 en 32 graden en ’s nachts voldoende afkoeling zodat je de airco bijna nooit aan hoefde te zetten.
En het was toch wel heel bijzonder dat er op de luchthaven in Johannesburg iemand op je stond te wachten die je kent. Jack vertelde dat hij waarschijnlijk zenuwachtiger was dan wij! Nergens voor nodig, want wie met Jack op pad gaat, krijgt een eersteklas begeleiding. En wat die man allemaal niet weet te vertellen over de geschiedenis van zijn land!

Voor de uitgestippelde route niets dan lof: wat hebben wij veel gezien. En wat een afwisseling. Hoogtepunten voor ons: de St Lucia Wetlands met een dagtrip inclusief braai met een geweldige plaatselijke gids, de tocht over de Sanipas, met alweer een enthousiaste plaatselijke gids vol verhalen (en prachtig weer – dat was kort ervoor en erna wel anders!), De Mountain Retreat in het Golden Gate NP (gouden tip, Anja, wat ligt dat geweldig – Jack wil er met zijn gezin ook weer naartoe), het Kgalagadi Transfrontier Park en Augrabies.

De accommodaties waren helemaal wat wij graag willen, waarbij we Gonnie en René van het Elephant Coast Guest House in St Lucia en Trudy en Brent van de Amazian Mountain River Lodge toch even in het zonnetje willen zetten: perfect. De huisjes in het Kgalagadi Transfrontier Park waren inderdaad ‘basic’, dat had je ons op voorhand verteld, maar als je ze aan de buitenkant ziet, verwacht je niet zo’n ongezellig interieur. De huisjes in Augrabies zijn ouder maar gezelliger. (En je kon daar ’s avonds in het restaurant ook heel behoorlijk eten!) Eén afknapper: de Kalahari Lodge in Kuruman. Het verkeer reed er bijna over je tenen, je kon nergens even lekker buiten zitten en het bed was schoon, maar verder moest er nodig eens goed schoongemaakt worden! Wellicht is er wat verderop in het aantrekkelijkere Vryburg betere accommodatie te vinden. (Met onze laatste reis in Maart is het ons ook opgevallen toen wij door Kuruman kwamen. Wij zijn druk bezig om een oplossing te vinden maar Vryburg werkt niet als je vanaf Kimberley naar Upington gaat.)

Wat de huurauto betreft: volgens de papieren hadden we er een besteld met GPS-systeem maar dat zat er niet bij en daar moesten we de volgende ochtend voor terugkomen (op zich niet zo erg omdat we toch nog in Kimberley bleven overnachten maar we hadden na het bezoek aan de stad wel even moeite om de lodge terug te vinden…) Helaas was het geen Nissan X-Trail maar een Kia Sportage: technisch prima in orde, maar niet echt een model waar wij ons prettig in voelen.

Al met al, Anja, een fantastische reis waar we met veel plezier op terugkijken en nogmaals baie dankie voor de prima organisatie. We hebben het met Jack ook al over een reis naar Namaqualand gehad! Maar omdat je daar in september moet zijn, zijn dat plannen voor de langere termijn: ik weet nu al dat ik in 2014 in september geen vakantie mag nemen.

Hartelijke groeten, ook aan Simon,
Jeanine Hoogstraten