Personen: 2 | Periode: Februari 2013 |

Beste Anja en de andere leden van het team van Lekkerbly,

Na een maand schitterende natuurparken en prachtig zomerweer weer met beide benen op de bevroren Nederlandse grond; wel even wennen hoor. Deze vierde trip in samenwerking met jullie was wederom een groot succes. Van Kaapstad via de Cederbergen naar het in het uiterste noorden van Zuid Afrika gelegen Kalagadi Nationaal park en vandaar dwars door de Great Karoo met ondermeer een stop in Graaff Reinet naar de kustparken Tjitsikamma,Wildernis en het onvoorstelbaar mooie De Hoop reservaat weer naar Kaapstad. Mede door de tips die jullie ons tijdens de voorbereiding gaven hebben we weer heel veel gezien en genoten van de Zuid Afrikaanse landschappen en natuurparken.

Na vier tochten in samenwerking met jullie ( de vijfde keer naar Zuidelijk Afrika) misschien een goede gelegenheid om een soort balans op te maken. In totaal hebben we meer dan 25 nationale en regionale natuurparken in Zuid Afrika, Botswana en Namibië bezocht en op meer dan 50 verschillende locaties overnacht soms één nacht soms meerdere dagen. Elke keer als we aankwamen klopte de reservering en was het onderkomen schoon en voorzien van alle noodzakelijke hulpmiddelen zoals een ijskast,magnetron en wat tijdens dit soort – toch wel vermoeiende – tochten heel belangrijk is uitstekende bedden. Natuurlijk was de ontvangst in de natuurparken iets meer afstandelijk maar bij alle B&B ‘s, Guesthouses en privé lodges werden we altijd enthousiast ontvangen; we werden duidelijk verwacht. Op de locaties waar we tijdens de vier Lekkerbly reizen meerdere keren verbleven was de aankomst vaak een herkenning en hartverwarmend.

Deze keer hebben we een beroep op jullie moeten doen om het reisschema iets aan te passen omdat we te kampen kregen met een forse diarree aanval. Na een telefoontje met “Steenwijk” kregen we binnen een half uur een telefoontje terug dat alles was aangepast en de volgende dag nog een bezorgd sms je of we weer redelijk gezond waren en verder konden. De kracht van jullie organisatie is dat je tijdens de voorbereiding op het gezellige kantoortje in Steenwijk door kenners van Zuidelijk Afrika wordt behoed voor ”te veel hooi op de vork” en op jouw wensen en plannen uitstekende suggesties krijgt over routes en onderkomen zodat je goed voorbereid op stap gaat. Een maal op weg weet je dat redelijkerwijs alle reserveringen kloppen en mocht de nood aan de man komen Lekkerbly bereikbaar is voor hulp en bijstand. Ook voor de thuisblijvers, die ook over jullie telefoonnummers beschikken, een geruststelling. Eigenlijk een soort tweede reisverzekering maar dan doen we onrecht aan de persoonlijke betrokkenheid van jullie team.

Bij herhaling stellen vrienden en familieleden ons de vraag. “Heel mooi hoor maar is het wel veilig om met zijn tweeën in een huurauto door dat criminele Afrika te rijden,staat er niet achter iedere boom een rover of erger nog een verkrachter ?. Tijdens deze reizen hebben we meer dan 25.000 km afgelegd en nimmer hebben we ons bedreigd gevoeld. Natuurlijk moet je, vooral in de grote steden, goed op je spullen passen,niet bij nacht rijden of behangen met sieraden en dure camera’s in de Townships rondhangen maar geldt dat helaas ook niet voor grote delen van Europa? Eigenaren van de B&B’s hebben ons vaak goede tips gegeven van wat je moet laten maar vooral waar je probleemloos kunt verblijven. Verder is het natuurlijk zo dat het verblijf in de grote natuurparken vrijwel risicoloos is om dat iedere bezoeker aan de gate wordt geregistreerd.

Mochten we nog een keer gaan ( we wisselen de overgebleven Rands maar niet in) dan zullen we zeker weer contact met jullie opnemen.

Baie dankie voor alles en hopelijk tot ziens

Met vriendelijke groet

Siebe en Marry Algra.