Ku Sungula Safari Lodge

Ku Sungula Safari Lodge
Ku Sungula Safari Lodge

Ku Sungula Safari Lodge is gunstig gelegen om de diverse attracties in deze regio te ontdekken of als basis voor een safari naar het Krugerpark. Wij kunnen voor u een bushwandeling of een gamedrive boeken onder begeleiding van gekwalificeerde gidsen. Natuurlijk kunt u bij ons ook heerlijk relaxen op het schaduwrijke terras of aan het zwembad. Beidden hebben een uitzicht over de bush en op onze drinkplaats, die ’s avonds verlicht wordt. Het diner wordt geserveerd in onze boma, of op het terras. Geniet van typisch Afrikaanse gerechten zoals braai, bobotie en potjiekos en luister naar de bushgeluiden van Afrika!

De lodge is opgebouwd in 2004 door de Nederlandse eigenaren Miriam en Corné van Dongen die uw gastvrouw en gastheer zijn op deze schitterende locatie. Duidelijk is de rivierbedding te onderscheiden in de dichtere en groenere begroeiing. De rivier staat meestal droog maar kan, in geval van hevige regen, veranderen in een wilde stroom. Komend van het zandpad helemaal linksboven moet u eerst over een “brugje” door de rivierbedding heen en vervolgens het eerstvolgende pad rechtsaf en dan rechtdoor tot bij de bebouwing. Onderaan op de foto zijn vier rondavels te onderscheiden. Het grootste gebouw midden in is het hoofdgebouw met receptie, restaurant enz. De ronde cirkel tegenover het hoofdgebouw is de boma, met precies in het midden de vuurput.

De gebouwtjes bij de boma zijn de toiletten (rechts van de boma) en de bar (rechtsonder). De lapa, dat is een overdekt terras, is verbonden met de bar maar is vanwege de begroeiing van enkelel grote bomen niet of nauwelijks zichtbaar. Het tweede grootste gebouw, op de foto rechts in het midden, is het Family-chalet. Het Tree-house zit verscholen in een grote boom ergens links boven het vierkante blokje in de buurt van het hoofdgebouw, maar is ook niet of nauwelijks zichtbaar.

Ku Sungula Safari Lodge ligt diep verscholen in de Afrikaanse bush in het 40.000 hectare Balule Private Game Reserve. Balule maakt deel uit van het Greater Kruger National Park en biedt de dieren vrije doorgang tussen het Krugerpark en de omliggende privé reservaten. Deze exclusieve lodge biedt betaalbare accommodatie in een Big 5 privé reservaat en is daarmee uniek.

Accommodatie.
Ku Sungula Safari Lodge heeft 4 tweepersoons rondawels, elk met een eigen thema. De rondawels zijn voorzien van een kingsize bed met muskietennet en een ventilator. De en-suite badkamer is voorzien van een toilet, douche en een wastafel. Op verzoek kan een extra matras geplaatst worden voor een kind. In 2 van onze rondawels heeft het bed 2 enkele matrassen.

In het hoofdgebouw bevindt zich de receptie en de eetzaal. In de lounge vindt u boeken, tijdschriften en mappen, uiteraard over Zuid Afrika. Zowel vanuit het zwembad als vanaf ons schaduwrijk terras heeft u uitzicht op onze drinkplaats. Hier kunt u heerlijk ontspannen onder het genot van een koel drankje en helemaal tot rust komen. ’s Avonds kunt u genieten van het kampvuur en de adembenemende sterrenhemel in onze boma. De drinkplaats wordt verlicht.

Ku Sungula Safari Lodge
Ku Sungula Safari Lodge

Activiteiten

In de omgeving van Ku Sungula Safari Lodge zijn vele excursies en safari-mogelijkheden, zowel dag vullend, als voor een halve dag, en dat maakt onze lodge een ideale basis om meerdere dagen te verblijven. Of u nu zelf op stap wilt gaan of een georganiseerde excursie wilt maken, wij helpen u graag bij het plannen.

Ervaar hoe het is om met een olifant op stap te gaan door de bush, het is mogelijk bij de Olifanten-safari die wij voor u kunnen boeken. Onder begeleiding van ervaren gidsen gaat u op de rug van een olifant in wandelpas door de bush, vergezeld door meerdere olifanten. Tijdens deze wandeltocht door Big-5 gebied wordt het nodige wild gezien. Voor aanvang wordt er uitgebreid geinformeerd over de safari en de olifant zelf. Na afloop kunt u foto’s nemen van de olifant waarmee u samen de safari hebt gemaakt.

Gamedrive
Tijdens een gamedrive gaat u in een open safari-auto op zoek naar wild, onder begeleiding van een professionele gids. Ervaar de natuur vanuit een open auto (max. 10 gasten) en geniet van het landschap en de dieren. Uw gids zal uitleg geven over de dieren en hun gedrag. Gamedrives worden gehouden in het Balule privé natuurreservaat, waar de Big-5 voorkomt, en beginnen vanaf 16:00 /16:30 uur in de middag (varieert in de zomer en winter). Duur is 3 uur (afhankelijk van beschikbaarheid). De gamedrive wordt onderbroken door een sundowner (drankje tijdens zonsondergang). U rijdt dan nog een tijdje in het donker, op zoek naar typische nachtdieren zoals de civet, genet, bushbaby en uilen.

Bushwalk
Begroet de nieuwe dag in de bush, onder begeleiding van een gewapende en gekwalificeerde gids. In een rustig tempo verkent u de fascinerende natuur in al haar facetten. Er wordt aandacht besteed aan de dieren die u tegen komt, sporen, geneeskrachtige kruiden, waar er water gevonden kan worden en alle andere aspecten van de bush. Deze wandeling duurt gemiddeld 2,5-3 uur en begint ‘s-ochtends vroeg. Na de bushwalk kunt u aanschuiven voor een stevig ontbijt.

Wandeling met een leeuwenwelp.
Bij een naburig gelegen privé-reservaat bestaat de mogelijkheid om te wandelen met een leeuwenwelpje. Soms wandelt Savannah, de cheetah die grootgebracht is door mensen, ook mee. Na de wandeling van ongeveer 2 uur volgt aansluitend een uitgebreid ontbijt. In hetzelfde reservaat kan er ook een game-drive gedaan worden en doordat het reservaat relatief klein is (5000 hectare) is de kans groot om veel van de Big-5 te zien. Met wat geluk ziet u ook Becky, de olifant die als baby door mensen opgevoed werd.

Microlight vluchten zijn ook mogelijk vanaf Ku Sungula Safari Lodge.

Alle activiteiten zijn vooraf via Lekkerbly te boeken.

Andere excursies.
Het wereldberoemde Krugerpark, met de grootste verscheidenheid aan wilde dieren in Afrika. Hier kunt u zelf rondrijden in een van de grootste wildreservaten ter wereld. Nu het park de grenzen met Mozambique geopend heeft, strekt dit gebied (ter grootte van de Benelux) van de Klein-Drakensbergen tot aan de Indische oceaan bij Mozambique! Hier heeft de tijd stil gestaan, en kunt u vele verschillende diersoorten aantreffen, waaronder olifanten, leeuwen, giraffen, zebra’s,buffels,luipaarden, impala’s, neushoorns, nijlpaarden, krokodillen, cheetah’s, wilde honden en kudu’s. Ook treft u hier veel vogels aan, van het ijsvogeltje tot aan de indrukwekkend gevechtsarend. Een mooie route is die waarbij u naar Letabakamp rijdt (waar het olifantenmuseum staat), en vervolgens Olifantskamp, met een prachtig uitzicht op de gelijknamige rivier. Georganiseerde dagtochten op aanvraag.

Alle activiteiten zijn vooraf via Lekkerbly te boeken.

Moholoholo Rehabillatation Centre bekend van o.m. National Geographic Channel. Dit rehabiliatie centrum heeft o.a. diverse roofvogels, leeuwen, wilde honden, hyena’s, cheeta’s, een luipaard en honingdas. Ook is er de mogelijkheid om gieren te voeren. Onder begeleiding wandelt u langs, en soms zelfs in de kooien van boven: de Blydedam vanaf de boot gezien de dieren!
Een rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur. Kosten ca. ZAR 95,- p/p kinderen onder 12 jr ZAR 45,-per kind (prijzen van 2009/2010)

In de omgeving van Hoedspruit zijn diverse opvangcentra voor verweesde, gewonde en vergiftigde dieren, maar ook bedreigde diersoorten: Cheetah Breeding Project hier wordt o.a. gefokt met cheeta’s, omdat zij een bedreigd soort zijn. In een open safari-jeep rijdt u langs de diverse dieren waarover de gids u informatie geeft.
Duur ongeveer 1,5 uur. Kosten – ca. ZAR 120,-p/p .. kinderen onder 12 jr ZAR 50,-per kind (prijzen van 2009/2010)