Zuid-Afrika informatie – A world in one country

 

REIZEN NAAR ZUID AFRIKA:

Internationaal luchtvervoer:

Veel internationale luchtvaartmaatschappijen verbinden Zuid Afrika met de rest van de wereld. De belangrijkste luchthaven in Zuid-Afrika is Johannesburg International Airport. Het ligt 30 km vanaf Johannesburg en 45 km vanaf Pretoria gelegen. Er bestaat een verscheidenheid aan busdiensten, maar deze zijn niet te vergelijken met wat we in Nederland gewend zijn. Er zijn ook taxi’s met meter beschikbaar. Twee andere luchthavens, Kaapstad en Durban, gelden ook als internationale luchthavens. Bus- en taxidiensten zijn op beide luchthavens beschikbaar.

Grensposten:
Automobilisten die naar en van Zuid Afrika reizen via naburige Afrikaanse landen, dienen contact op te nemen met Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika voor de opening en sluitingstijden van de betreffende grensposten. U kunt oom de ambassade van de betreffende landen benaderen.

Beste tijd om Zuid Afrika te bezoeken:
Over het algemeen gesproken schijnt de zon bijna het hele jaar door. De zomers zijn vrij heet met onweer; de winters helder droog en koud. Aan de Kaap zijn de zomers en de vroege herfstmaanden van januari tot mei de beste tijd omdat de winters nat en kil kunnen zijn. In KwaZulu-Natal zijn de zomers heet met een vochtig zeeklimaat met onweer. Juni/juli is een goede tijd om Durban te bezoeken en de oostelijke kust. Door de drogere wintermaanden zijn de bomen wat minder groen en is er alleen water op beperkte plaatsen beschikbaar. Juni tot en met augustus zijn derhalve de beste maanden voor grootwild safari’s.

Douane:
Persoonlijke bezittingen mogen het land belastingvrij in. Bezoekers mogen ook goederen ter waarde van R500,00 invoeren. Daarboven wordt er 20% invoerrechten geheven. Het is verboden Zuidafrikaanse bankbiljetten met een waarde van meer dan R200,00 uit te voeren.

Aankomst:
Bezoekers dienen een paspoort te hebben dat tot zes maanden na vertrek uit Zuid Afrika nog geldig is. Visa vereisten zijn voor Europese reizigers niet zo streng, over het algemeen is geen visum nodig. Bezoekers krijgen een stempel bij binnenkomst dat 90 dagen geldig is, mits ze een retourticket kunnen tonen en de benodigde financiele middelen hebben. Houders van bezoekersvisa mogen geen werk aannemen.

Medische zorg:
Vaccinaties tegen cholera en waterpokken zijn niet nodig, reizigers vanuit een gebied met gele koorts moeten een geldig inentingscertificaat hebben. Bezoekers aan het Kruger Nationaal Park en omliggend gebied dienen anti-malariatabletten te nemen. Gebieden met malaria zijn o.a. de Limpopoe Provincie, Mpumalanga en noordoost KwaZulu-Natal. Preventieve medicatie is te verkrijgen in alle apotheken. Het is belangrijk een apotheker te raadplegen voor advies over de beste medicijnen. Gebruik in een gebied met malaria geen parfum of aftershave, en draag na 5uur avonds lange mouwen en broeken. Voor meer informatie over welke gebieden een malaria risico opleveren klik hier. De bilharziaparasiet komt voor in beekjes, rivieren, meren en dammen in een aantal van de noordelijke en oostelijke delen van het land. Bezoekers dienen daarom contact met het water in deze gebieden te vermijden. De Oostkaap provincie is vrij van bilharzia. Een speciale reisverzekering tegen medische kosten wordt aanbevolen. De meeste hotels hebben een lijst doktoren wier namen ook staan in het ‘medische’ gedeelte van telefoonboeken.

Tijdsverschillen:
Zuid-Afrika is één uur voor op de Centraal-Europese Wintertijd. In de Nederlandse zomertijd staan de klokken in nederland en Zuid-Afrika gelijk.

REIZEN IN ZUID-AFRIKA:   

Autorijden:
Zuid Afrikaanse wegen zijn goed en voorzien van prima wegbewijzering zodat het rijden per auto een goede manier is om het land te zien. Rijnormen verschillen nogal en het is daarom raadzaam defensief te rijden. Bestuurders dienen een geldig internationaal rijbewijs te hebben. Zo’n rijbewijs is te verkrijgen bij de ANWB. Zuidafrikanen rijden links. De maximumsnelheid op snelwegen bedraagt 120 km per uur, 100 km per uur elders en 60 km per uur binnen de bebouwde kom, of zoals op deborden aangegeven. Stop niet voor lifters en laat geen kostbaarheden achter in geparkeerde voertuigen.

Benzinestations:
Er bevinden zich benzinestations door het hele land. Er is ongelode benzine verkrijgbaar en de meeste stations op de hoofdroutes zijn 24 uur per dag open. Creditcards worden niet geaccepteerd.

Busreizen:
Luxueuze bussen verbinden de grote centra met elkaar, terwijl touroperators een uitgebreid aanbod hebben van trips door het land in comfortabele bussen.

Plaatselijk vervoer door de lucht:
SAA, de nationale luchtvaartmaatschappij, BA/Comair, Nationwide en andere kleinere luchtvaartmaatschappijen zoals Airlink en SA Express bieden elke dag vele vluchten tussen de grote steden

Vliegtijden naar en van Johannesburg:
Kaapstad . . . . . . . . . . . . . . . . . . .2 uur 05 minuten
Durban . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . 1 uur
Port Elizabeth . . . . . .. . . . . . . . . 1 uur 40 minuten
Bloemfontein . . . . . . . . . . . . . .. .1 uur 25 minuten
Kimberley .. . . . . . . . . . . . . . . ..1 uur 15 minuten
East London . . . . . . . . . . . . . . . 1 uur 20 minuten
Pietermaritzburg . . . . . . . . . . . . .1 uur 10 minuten
Pietersburg . . . . . . . . . . . . . . . ..1 uur
Nelspruit .. . . . . . . . . . . . . . . . ..1 uur
Upington . . . . . . . . . . . . . . . . .. .1 uur 15minuten

Taxi’s:
Voor een taxi dient u te bellen of een taxistandplaats moet worden opgezocht, aangezien taxi’s niet rondrijden op zoek naar klanten. Onderhandel altijd vantevoren over de prijs als een taxi geen meter heeft. Kijk uit voor oplichters. Bezoekers dienen er rekening mee te houden dat taxiservices niet altijd voldoen aan internationale normen. Een auto huren is een beter alternatief.

Reizen per trein:
Goede treinen met eerste en tweede klas overnachtingaccommodaties verbinden de grote steden met elkaar. De internationaal beroemde vijfsterren ‘Blou Trein ‘ rijdt tussen Pretoria en Kaapstad, over de tuinroute en ook naar de Victoria watervallen in Zimbabwe. Speciale reizen per trein zijn te boeken via Lekkerbly Tours & Safaris

VERBLIJF IN ZUID-AFRIKA

Accommodatie:
Zuid-Afrika heeft een ruim aanbod aan accommodaties, van vijfsterrenhotels tot karavaanparken.

Conferentiefaciliteiten:
Zuid Afrika biedt een schat aan conferentiefaciliteiten, waaronder speciaal gebouwde centra die aan de hoogste internationale eisen voldoen. Er zijn ook faciliteiten in hotels, onderwijsinstituten en theaters, in badplaatsen maar ook in exclusieve wildparken. Neem voor verdere informatie over vergaderen of het organiseren van tentoonstellingen in Zuid-Afrika contact met ons op.

GELD:   

Banken:
Bij de meeste grote commerciële banken kunt u geld wisselen. De grote banken vindt u in alle grote steden en in de meeste kleinere dorpen net als geldautomaten (ATM’s). Verscheidene internationale banken hebben kantoren in de grote steden. De meeste commerciële banken zijn open van 09:00 tot 15:30 uur op werkdagen en van 08:30 tot 11:00 uur op zaterdag.

Creditcards:
De belangrijkste internationale creditcards zoals American Express, Diners Club, MasterCard, Visa en aanverwante ondernemingen worden geaccepteerd. Het gebruik kan op het platteland, in kleinere steden en sommige winkels echter beperkt zijn. Geldautomaten vindt u buiten de meeste banken in de steden en deze kunnen 24 uur per dag gebruikt worden. Wees voorzichtig hij afgelegen geldautomaten.

Valuta:
De valuta is de Rand, aangegeven met het symbool R. R1=100 cent. Zuidafrikaanse valuta is beschikbaar in c 5c,1Oc, 20c, R2 en R5 munten en R1O, R20, R50, RI00 en R200 bankbiljetten. BTW (VAT=value added tax) Bedraagt op dit ogenblik 14%. BTW zit in de prijzen van de meeste goederen en diensten. Bezoekers zijn niet vrijgesteld van BTW op door hen gekochte zaken. Ze kunnen echter BTW terugvragen op geëxporteerde goederen als de totale waarde meer dan R250- bedraagt. Dat kan gedaan worden op het vliegveld van vertrek, in verschillende havens en hij douanekantoren. De volgende papieren zijn vereist: originele belastingrekening, BTW -teruggave formulier en buitenlands paspoort. De zaken waarvoor teruggave wordt verlangd moeten ook getoond worden

Stranden:
Zuid Afrikaanse stranden zijn mooi en zwemmen is er ook uitzonderlijk veilig en hygiënisch. Testen uitgevoerd door de CSIR hebben aangetoond dat het zeewater aan de Zuid Afrikaanse stranden tot het schoonste ter wereld behoort. De meeste stranden in KwaZulu-Natal worden beschermd met haaiennetten.
Boekingen voor theater, bioscoop en andere evenementen:
Computicket, de geautomatiseerde boekingsservice zorgt voor meer dan 40.000 evenementen door het gehele land. Voor meer informatie ga naar www.computicket.co.za.

Vissen:
Vissen is één van Zuid Afrikaanse populairste sporten. Veel wild- en natuurreservaten hebben dammen, rivieren of zelfs een stuk kust waar gevist kan worden. Er zijn zo’n 250 soorten zoetwatervissen in zuidelijk Afrika en zo’n 1.500 zeesoorten langs de kust.

Musea:
Bijna de helft van de musea van Afrika liggen in Zuid-Afrika. Deze variëren van musea over geologie, natuur historie, archeologie, culturele historie en kunst tot mijnbouw en landbouw. De oudste is het Zuid Afrikaanse Museum in Kaapstad, bekend om zijn collectie van San (Bosjesmannen) rotskunst en natuur historie. Ten noorden van Johannesburg liggen de beroemde Sterkfontein Grotten waar ’s werelds oudste menselijke resten – een 3,5 miljoen jaar oud skelet – ontdekt werd in 1947. Nog een beroemd museum is het De Beers Museum in de Big Hole in Kimberley, waar bezoekers het grootste gat kunnen zien ooit dat door mensenhanden
gegraven is.

Golfen:
Dankzij het uitstekende Zuid Afrikaanse klimaat kan er het gehele jaar door gegolfd worden. Er zijn meer dan 300 geregistreerde banen, waarvan vele uitstekend. Bezoekers zijn op de meeste banen welkom, maar worden geadviseerd contact op te nemen met de Club Secretary om een bevestiging van de begintijd en informatie over de juiste kleding te vragen. Voor meer informatie over gespecialiseerde golfreizen neemt u contact op met Safa-Safari.
Bescherming tegen de zon:
De Zuid Afrikaanse zon is sterk met een hoge ultraviolette straling. Een beschermfactor van minimaal 15 of hoger wordt daarom aangeraden. Raadpleeg uw plaatselijke drogist voor meer informatie.

Talen:
Hoewel Engels in het gehele land wordt gesproken kent Zuid Afrika 11 officiële talen (zie ook de mensen van Zuid Afrika). In een aantal van de grotere hotels spreekt men ook Frans, Duits en Italiaans.

Winkelen:
Plaatselijke winkels en winkelcentra zijn goed te vergelijken met elders in de westerse wereld. Winkels zijn over het algemeen geopend van 09:00 tot 18:00 uur van maandag tot en met vrijdag en van 09:00 tot 13:00 uur op zaterdagen. Veel winkels en vooral de grotere supermarkten in de grotere steden zijn ook op zondag open. In de grote steden bevinden zich veel grote, moderne winkelcentra.

Fooien:
In restaurants geldt 10% van de rekening, afhankelijk van de geleverde service. In de rekening van restaurants zit meestal geen fooi inbegrepen terwijl dit toch vaak de grootste bron van inkomsten voor het bedienende personeel is. Taxichauffeurs dienen ook 10% te ontvangen van het bedrag.

San-schilderingen:
Overal in het land is deze rotskunst van onschatbare waarde te zien in grotten en op rotsen gemaakt door het nomadenvolk de San. Ze worden beschouwd als ’s werelds grootste erfenis van prehistorische muurkunst.

Wild:
Zuid Afrikaanse wilde dieren kunnen het beste in hun natuurlijke omgeving bekeken worden in de diverse wildparken en reservaten.

Eten en drinken:
Zuid Afrika staat bekend om zijn eersteklas verse producten en uitstekende keuken. Restaurantgidsen zijn meestal verkrijgbaar bij CNA of soms bij plaatselijke Tourist Information De standaard varieert van normaal tot uitstekend. Bij de meeste restaurants zonder drankvergunning kunnen gasten hun eigen wijn meenemen. Voor meer informatie zie onze culinaire pagina!

Noodgevallen:
Draai in noodgevallen 1O111 (alarm nummer voor het “Flying Squad” Politie)
en 10177 voor een ambulance.

Afstanden en temperaturen:
Afstanden in Zuid Afrika worden altijd in kilometers aangegeven en temperaturen in graden Celsius:

Elektriciteit:
Het voltage bedraagt 220/240 op 50 cycli per seconde. U hebt adapters voor alle Nederlandse apparatuur nodig.

Faciliteiten voor gehandicapten:
South African Airways heeft op alle grote vliegvelden eerstehulpposten voor passagiers. De meeste hotels hebben faciliteiten voor gehandicapten, net als de meeste rest camps in het Kruger Nationale Park. Rolstoelen en andere hulpmiddelen kunnen in de meeste steden gehuurd worden. De grotere autoverhuurmaatschappijen kunnen voertuigen leveren met handbediening.

Religies:
De meeste religies zijn vertegenwoordigd. Kerken, moskeeën, tempels en synagogen zijn in de meeste grote steden te vinden en meestal goed te bezoeken. Vraag de receptie in uw hotel.

Telefoon:
Behalve de dorpen in de afgelegen plattelandsgebieden, verbinden directe lijnen alle centra met elkaar. Een internationale telefoondienst verbindt Zuid Afrika (behalve de meest afgelegen gebieden) met landen over de hele wereld. Internationale kiescodes zijn in alle Zuid Afrikaanse telefoongidsen te vinden. Gesprekken vanuit hotels worden vaak extra berekend. Mobiele telefoons worden heel veel gebruikt en kunnen op week- of maandbasis gehuurd worden. Informeer bij uw Nederlandse dienstverlener of uw mobiele telefoon in Zuid Afrika gebruikt kan worden alvorens u een telefoon ter plaatse huurt. Meestal wordt bij het verhuren van een auto ook een mobiele telefoon te huur aangeboden.

Water:
Kraanwater kan in geheel Zuid Afrika gewoon gedronken worden. Het kan echter voorkomen dat de plaatselijke watervoorziening een waterbron met minder smakelijk water gebruikt, dus raden wij u aan altijd flessen water mee te nemen.

VEILIGHEIDSTIPS
Bezoekers worden geadviseerd dezelfde voorzorgsmaatregelen te nemen als elders in de wereld in steden waar de misdaad steeds meer toeneemt.
Wat wel en niet te doen:
1)Raadpleeg waar gewenst en/of mogelijk uw gastheer/gids/hoteleigenaar voordat u op pad gaat.
2)Wandel niet na zonsondergang in dubieuze gebieden zoals Johannesburg CBD.(middenstad)
3)Draag geen of alleen de noodzakelijkste juwelen (trouwring bijv) tijdens sightseeing.
4)Kijk uit voor dieven en zakkenrollers op drukke plaatsen.
5)Houd tijdens het rijden in drukke en/of dubieuze gebieden de auto ramen en deuren gesloten.
6)Gebruik de safe van het hotel/accommodatie voor kostbaarheden.
7)Neem geen grote sommen geld mee in uw zak.
8) Plan uw reis zodanig dat u niet na donker moet reizen om op uw plaats van bestemming aan te komen.
9)Speel niet de held als u tegenover een gewapende rover staat. Uw leven is meer waard dan uw bezittingen.
10)Denk er aan dat de overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikanen welwillend is en vriendelijk en u graag zullen helpen.

De mensen van Zuid-Afrika:   

De Zuid-Afrikaanse maatschappij bestaat meerendeels uit mensen van Afrikaanse afkomst (ca. 76%), Europese afkomst (ca. 12%), gemengde origine die bekend staan als ‘Coloureds'(ca. 8%) en 4% van Indiase afkomst. De totale bevolking wordt op ca. 45 miljoen geschat. De voornaamste culturele splitsing in de zwarte Zuid-Afrikaanse volkeren is tussen de Tswana (North Sotho, South Sotho, Bapedi, Tswanô) en de Nguni (Xhosa, Zoeloe Ndebele en Swazi). Zij hebben een gemeenschappelijke afkomst die zo’n 2.000 jaar geleden is begonnen met de migratie van zwarte volkeren die vanuit Centraal-Afrika naar het zuiden trokken. De vroege Nguni-nederzettingen waren verspreid over boerderijen en dorpen, terwijl de Sotho in meer geconcentreerde nederzettingen en steden leefden.

Een land van vele talen
Er zijn elf officiële talen: Engels, Afrikaans, Zoeloe, Xhosa, Sotho, Venda, Tswana, Tsonga, Pedi, Shangaan en Ndebele, die allemaal de eerste taal vormen van vele Zuid-Afrikaanse volkeren. Taal is waarschijnlijk het eerste waaraan je kunt zien dat de verschillen tussen de mensen hier niet een kwestie van zwart of wit zijn. Niet alle zwarte Zuid-Afrikanen verstaan elkaars taal. Xhosa is net zo verschillend van Venda als Duits van Spaans. Dit enorme verschil in inheemse talen heeft gezorgd voor het ontstaan van fanagalo ( afgeleid van funny galore d.w.z. leuk genoeg), de lingua franca van de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers. Een andere onofficiële taal is het kleurrijke street-slang bekend als Tsotsi-taal (gangstertaal dat elementen van Afrikaans combineert met de expressievere woorden en uitdrukkingen opgepikt uit Amerikaanse gangsterfilms. En dan is er nog het humoristische straatlingo, gekruid met Afrikaans, Engels en zwart-Afrikaans dat gesproken wordt door de Kaapse Coloureds. Het weerspiegelt de geest van een werkelijk opmerkelijk land.

Een smeltkroes van culturen.
Er is een goede reden om Zuid-Afrika te omschrijven als het meest interessante land van het continent, door de verscheidenheid aan mensen: zwart, wit, Indiaas, Joods, Afrikaans, Chinees, Europees. U wordt verwelkomt in een mozaïek van invloeden en tradities, een smeltkroes van culturen, een regenboognatie. Warm, standvastig en gastvrij. Zuid-Afrika is een fascinerende gemeenschap waar Afrikanen Europeanen ontmoeten en het moderne naast het traditionele bestaat, waar mondiale trends hand in hand gaan met oude gewoontes, en het zuiden het noorden verwelkomt, net als het oosten het westen.

Zuid Afrikaanse geografie
Ten zuiden van de Oranje, Malopo, Marico en Limpoporivieren ligt Zuid-Afrika, het meest zuidelijke land van Afrika. Met een oppervlakte van ruim 1,2 miljoen vierkante kilometer is Zuid-Afrika meer dan 30 keer zo groot als Nederland, toch beslaat het slechts 4% van het totale Afrikaanse continent. Zuid-Afrika is ook het enige Afrikaland met twee oceanen, de Atlantische oceaan aan haar westkust en de Indische oceaan aan haar oostkust. Door de diversiteit in klimaat, geografische regio’s en vooral bevolking is Zuid-Afrika echt een wereld in één land.

Zuid Afrikaanse natuurparken en andere gebieden van bijzondere schoonheid:

Informatie over natuurparken & gebieden die in onze reizen bezocht worden.

AUGRABIES FALLS NATIONAL PARK
De plaats van het Grote Lawaai:- De Khoi noemden het ‘Aukoerebis’, de plaats van het Grote Lawaai, in verband met de Oranje Rivier die met oorverdovend lawaai zijn weg naar beneden zoekt in een 60 meter hoge spectaculaire waterval. Pittoreske namen zoals Moon Rock, Ararat en Echo Corner beschrijven heel accuraat dit rotsachtige gebied, dat gekenmerkt wordt door de 18 km lange afgrond van de Oranje Rivier Kloof en rotsen overal verspreid over de met struikgewas begroeide vlaktes. Klipspringers en kokerbomen staan als donkere silhouetten tegen de Afrikaanse hemel, stille wachters in een vreemd unieke omgeving waar alleen diegenen die zich aan kunnen passen uiteindelijk kunnen overleven. De 28.000 ha aan zowel de noordelijke als de zuidelijke oever van de Oranje Rivier zijn een toevluchtsoord voor een verscheidenheid aan soorten, van kleine vetplanten, reptielen en vogels. Ligging:- 120 km ten westen van Upington

BLYDE RIVER CANYON EN BOURKE’S LUCK POTHOLES
’s Werelds mooiste canyon:- Deze 32 km lange canyon is Zuid Afrika’s enige canyon en één van haar grote landschappelijke wonderen. Van de top van de steile kwartskliffen daalt de Blyde River Canyon af tot een diepte van 700 meter, terwijl de Blyde Rivier er doorheen raast naar grote met kalkstenen wanden omzoomde gaten.Deze verbazingwekkende formaties zijn genoemd naar een goudzoeker, Thomas Bourke, die in de jaren zeventig van de negentiende eeuw goud vond in dit gebied. Het is het resultaat van duizenden jaren erosie veroorzaakt door het kolkende water van de Blyde Rivier en zijn massa’s zandkorrels en keitjes. Als u dit gebied verkent komt u ook bij het zo passende genaamde uitkijkpunt God’s Window en de Drie Rondavels. Deze drie zandstenen pieken in de vorm van hutten met grasbedekte koepels lijken erg op traditionele Afrikaanse hutten.

GOLDEN GATE HIGHLANDS NATIONAL PARK
Een landschap van goudkleurige rotsen:- In de golvende uitlopers van de Malutibergen in de noordoosten van de Vrijstaat ligt het Golden Gate Highlands National Park. Het park ontleent zijn naam aan de schitterende tinten goud die de avondzon tovert op de zandstenen rotsen in het park. Dit geldt in het bijzonder voor de indrukwekkende Brandwagrots die de wacht houdt over het hoofd rustkamp. Deze 11.600 ha grote unieke omgeving is een echte hooglandhabitat. Hier vindt u een verscheidenheid aan zoogdieren met o.a. de zwarte gnoe, eland, blesbok, oribi, springbok en Burchell’s zebra. Ook bevinden zich hier een verscheidenheid aan vogels waaronder de zeldzame lammergier en de net zo zeldzame kale ibis, die nestelt op de richels van de zandstenen rotsen. Generaalskop is het hoogste punt in het park en laat een adembenemend tapijt van rode, gele en paarse tinten zien als de warme schaduwplekjes zich tegen de avond vermengen met de koele bergschaduwen. Ligging:- Ongeveer 350 km van Johannesburg en Durban.

HET KAAPS SCHIEREILAND
Het werelds meest diverse plantenrijk:- Gebeeldhouwd door de tijd en de elementen werd dit rotsachtige schiereiland door de Elizabethaanse ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake beschreven als de mooiste kaap van de hele wereld.Het Kaapse schiereiland wordt gedomineerd door een indrukwekkende bergrug met daarin in de majestueuze Tafelberg en zijn twee kleinere koppen, Lion’s Head en Devil’s Peak. De Tafelberg herbergt meer dan 1.500 plantensoorten waaronder fijnbos en protea en vormt het epicentrum van ’s werelds meest diverse plantenrijk. Wandel tijdens uw verkenningen van Kaapstad en omgeving eens door het Newlands Forest en de wereldberoemde Kirstenbosch Nationale Botanical Gardens, één van de beste in zijn soort ter wereld. Laat de zeegezichten vanaf Chapman’s Peak uw nieuwe kracht geven. Wij kunnen u ook aanraden om naar Cape Point te gaan waar volgens de populaire opvattingen de kolkende wateren van de Atlantische en Indische Oceaan tegen elkaar botsen of neem de ferry naar het Wereld Erfgoed van Robben eiland.

KAROO NATIONAL PARK
Waar het recht van de sterkste geldt:- Tegen het eind van de middag als de hitte van de dag wat minder wordt, begint het grote, onbuigzame gewelf er langzaam wat minder woest uit te zien. De roze en blauwe pasteltinten worden nu dieper van kleur en zetten het eindeloze inspirerende canvas van de Karoo in fantastische felle tinten oranje en rood. De Grote Karoo is een uitgestrekt, streng landschap waarvan het Karoo National Park slechts een klein gedeelte uitmaakt. Hier ligt het grootste ecosysteem in Zuid-Afrika en herbergt een fascinerende verscheidenheid aan leven dat zich allemaal heeft aangepast om te overleven in deze harde omstandigheden. Hier vindt u o.a. vetplanten, veel verschillende reptielen, insecten, meer dan 200 vogelsoorten en talloze antilopen. Ligging:- 500 km ten noorden van Kaapstad en 10 km vanaf Beaufort West.

MPUMALANGA
Contrasterende landschappen:- Twee contrasterende landschappen zijn in dit gebied te vinden, verbonden door een muur van glashard kwarts van 1.000 meter hoogte. Aan de ene kant, rond Sabie en Pelgrim’s Rest, vindt u de koele, groene dalen van het highveldplateau en de in mist gehulde bergtoppen en onneembare klippen van de Downs- en Wolkbergwildernis. Bergstromen veranderen in donderende watervallen die in de beboste kloven tot rustige stroompjes veranderen. Aan de andere kant, rond Nelspruit, ligt de hete lowveldbush, vol met granieten ‘koppies’ en een eindeloze vlakte van bos, hoge grassavanne, acacia’s en kreupelhout.

NOORDELIJKE KAAP
Een dramatisch landschap van contrasten en extremen:- De Noordelijke Kaap laat facetten der natuur zien die soms bijna net zo buitenaards zijn als die van een maanlandschap. Het is vaak verlaten, droog en gemarkeerd door uitstulpingen van steile rotsen en enorme hoge opgestapelde rotsblokken. In deze enorme vlaktes van stilte heeft de vegetatie zich op ingenieuze manieren aangepast aan de droogte en de verschroeiende zon. De Karoo, een halfwoestijn op een relatief hoog gelegen plateau bestrijkt het grootste deel van het zuidelijke gebeid. De Kalahari woestijn met zijn roestrode, golvende zandduinen, strekt zich uit over het noordelijke deel en loopt over tot in Namibia en Botswana. Door dit landschap zijn de enige stromende rivieren de Oranje en de Vaal. Door de aanwezigheid van deze rivieren en hun leven brengende water, wordt er meer toegevoegd aan de contrasten van deze provincie. Naast een verscheidenheid aan wild heeft de Noordelijke Kaap ook een fascinerende variëteit aan inheemse aloë’s en andere vetplanten zoals de halfmensboom, en de kokerboom in het Richtersveld. Dichter bij de kust komen er na de eerste lenteregens miljoenen bloemen tot bloei in het droge landschap van Namaqualand en zorgen daar voor een fantastisch tapijt van kleuren. De Noordelijke Kaap staat ook bekend om zijn talloze voorbeelden van San (Bosjesman) rotskunst, enorme afzettingen van halfedelstenen en misschien wel het beste van alles, de Augrabies Falls. Hier perst de Oranje Rivier zich door een nauw gat in de harde, granieten rots en stort zich onder een oorverdovend, donderend lawaai 191 meter naar beneden in ’s werelds grootste kloof.

OOSTELIJKE KAAP
Ongetemde kusten en dik begroeide, golvende heuvels:- Veel van de landschappelijke pracht van deze provincie is geconcentreerd aan de 280 km lange, ongetemde kust tussen de Kei Rivier in het zuiden en de Mtamvuna Rivier in het noorden. Dit gebied staat bekend als de Wild Coast, en u vindt er lange uitgestrekte stranden doorsneden door 18 riviermonden, rotsige baaien, dik begroeide, golvende heuvels en talloze oriëntatiepunten waar het onophoudelijke beuken van de golven ongelooflijke rotsformaties heeft gecreëerd. Eén van de meest fantastische gezichten is Hole in the Wall bij Coffee Bay, omschreven door de plaatselijke bewoners als de ‘place of sound’, de plaats van het geluid, waarmee kort en bondig wordt aangegeven hoe de zee donderend door het gat slaat dat ze heeft geboord in deze rots van gelaagde zandsteen.

TSITSIKAMMA NATIONAL PARK
De plaats van veel water:- Waar de oorverdovende golfslag van de Indische Oceaan onophoudelijk tegen de rotsige kusten beukt, waar gematigde bossen en fijnbos zich richting zee uitstrekken in een onbedorven groen oertapijt en waar oude rivieren hun weg in rotsachtige ravijnen uitslijpen richting oceaan is ‘de plaats van veel water’ nl. Tsitsikamma National Park. De kern van het park strekt zich vijf kilometer uit naar de zee en beschermt een wonderland van bij eb droogvallend leven, rif- en diepzeevissen. Dolfijnen spelen in de branding en de reus van de oceaan, de walvis, komt hier om te paren. Ligging:- Zo’n 615 km van Kaapstad en 65 km van Plettenberg Bay

DE TUINROUTE
De Tuinroute “de Tuin van Eden”:- Als u naar het zuidoosten reist langs de kustwegen van de Westelijke Kaap, dan merkt u direct wanneer u de Tuinroute bereikt heeft. Geniet van serene schoonheid van het Wilderness Lake District, de Knysna Heads (twee kalkstenen klippen die de Knysna Lagoon bewaken) en vakantieplaatsjes rond boogvormige stranden. Wandel over de hangbrug van de Stormsriviermond. Slenter door het weelderige Tsitsikamma oerbos, waar de reuzengeelhoutbomen groeien en ga aan boord van de charmante Outeniqua Choo-Choo stoomtrein voor een rit van twee en een half uur over bruggen, door tunnels en langs moerassen vol vogels.

VALLEY OF DESOLATION
Een verschroeide vallei hoog gelegen in een dorstige bergwildernis:- Hoog boven het schilderachtige plaatsje Graaf Reinet, vindt u dit meest spectaculaire uitzicht. Hier is een wirwar van dolerietpilaren langzamer verweerd dan de sedimentaire steen rondom hen en rijzen wel 120 meter hoog op boven de met keien bezaaide valleibodem. Geplaveide paden leiden naar de rand van het dal, waar u over beschermende muren kunt leunen om de wanorde van rotsen beneden u te bewonderen – het resultaat van zo’n 200 miljoen jaar erosie

VRIJSTAAT
Van zandstenen rotsen tot elegante hofsteden:- Van zandstenen rotsen tot elegante boerderijen gelegen tussen hoge populieren.Het meest kenmerkende gedeelte van de landschappelijke schoonheid van de Vrijstaat vindt u in het oostelijke deel van de provincie. Hier lijken de massieve, door de wind geërodeerde, paddestoelvormige, zandstenen rotsen en bergen uit de vlakke grond te barsten, de Golden Gate Highlands National Park. Dit park is wereld beroemd om zijn zandstenen rotsen zoals de indrukwekkende Sentinel Rock en de Drakensberg Highlands. Een andere schitterende plaats is de Qwaqwa-berg, ten noorden van het Drakensbergen Amfitheater. Qwaqwa betekent ‘witter dan wit’ en is de naam die door de San aan de berg is gegeven vanwege de witheid die door de verwering van het zandsteen teweeg gebracht werd. De Sentinel is een massief bastion van basalt dat opdoemt ten westen van het Amfitheater. Afhankelijk van de weg die u neemt, kunt u door Clarens, Bethlehem en Ficksburg rijden – het laatste is de plaats waar het Zuid Afrikaanse kersenfestival wordt gehouden. Of u zou voor de Sterkfontein Dam-weg kunnen kiezen die zich kronkelt naar Oliviershoek. Welke weg u ook neemt, u reist door aantrekkelijk agrarisch gebied met verspreid liggende boerderijen, waarvan vele elegante, zandstenen hofsteden zijn, gelegen tussen hoge populieren.

WESTELIJKE KAAP
Fantastische panorama’s en diverse natuurreservaten:- De Westelijke Kaap strekt zich uit van het noorden van Lambert’s Bay aan de westkust tot het Tsitsikamma Nationale Park in het oosten en is een gebied van ontelbare landschappelijke schatten. Hier wachten u majestueuze bergketens, steile zeekliffen, eindeloze zonnige zandstranden en een ongekende overvloed aan inheemse flora, fantastische panorama’s en diverse natuurreservaten. Het binnenland van de Westelijke Kaap, dat zich uitstrekt van de Kaapse wijngaarden rond de pittoreske plaatsen Stellenbosch en Paarl en de fruitboomgaarden van de Ceres en Worcester valleien naar de hoge Cederbergen en Swartbergen en de koele, heldere bergstroompjes van Bainskloof is een kunstwerk. Nog verder weg ligt het Outeniquagebergte, waar de prachtige Outeniqua Pass doorheen loopt. Als u in deze streek bent, loont het de moeite om het kristallen wonderland van de Kango Grotten die in 1870 ontdekt zijn te bewonderen.

WEST COAST NATIONAL PARK
Een van ’s werelds meest imponerende zoutwater moerasgebieden:- In het binnenland, vlak bij de afgelegen haven van Saldanha Bay vindt u de azuren wateren van de Langebaan Lagoon, het middelpunt van het West Coast Nationale Park. Duizenden zeevogels broeden op beschermde eilanden, ongerepte gouden stranden strekken zich eindeloos uit in de vroege morgenmist en in de zoute moerassen leeft een grote concentratie migrerende waadvogels van het noordelijk halfrond. In de lente is het strandveld bezaaid met veelkleurige bloemen, terwijl in het gedeelte dat Postberg heet, vele antilopen gezien kunnen worden in een even unieke als idyllische entourage. Ligging:-100 km ten noorden van Kaapstad

WILDERNESS NATIONAL PARK
Het Zuid-Afrikanse Lakedistrict:- In het hart van Zuid-Afrika’s beroemde Tuinroute vindt u de wonderschone wereld van meren, rivieren, moerassen, riviermondingen en stranden die zich uitstrekt tegen de achtergrond van weelderige bossen en torenhoge bergen. Dit zijn allemaal elementen die het Wilderness National Park karakteriseren. Natuurpaden kronkelen zich door dichte bossen en langs rustige rivieren, waardoor u de gelegenheid krijgt de prachtig gekleurde Knysna loerie te zien, of één van de vijf ijsvogelsoorten die hier voorkomen. In de lente zijn de meren omgeven door een tapijt van bloemen die de schoonheid van dit nationale moeraspark nog meer benadrukken. Ligging:-15 km van George en 415 km van Kaapstad.

Zuid Afrikaanse steden informatie:

Informatie over enkele steden die in onze reizen bezocht worden.

JOHANNESBURG
e’Goli (Stad van goud) De polsslag van commercieel Zuid Afrika:- Sinds de ontdekking van goud in Witwatersrand in 1886 is Johannesburg de stad waarheen mensen komen om geld te verdienen. Johannesburg, dat ook liefkozend e’Goli genoemd wordt, of te wel de Stad van Goud, is een levendige stad die gonst van de energie. In en om Johannesburg een stad van zo’n zes miljoen mensen, gebeurt altijd iets dat met cultuur of sport te maken heeft. Gedurende de laatste twintig jaar zijn veel van Johannesburg’s commerciële activiteiten gedecentraliseerd. Als gevolg daarvan leidt een modern netwerk van snelwegen u naar lommerrijke voorsteden vol met kantoorpanden, elegante hotels, winkelcentra, honderden restaurants, drukke vlooienmarkten, straatverkopers en sportstadions.

KIMBERLEY
Stad van het diamant:- Kimberley is niet alleen de hoofdstad van de Noordelijke Kaap maar wordt internationaal ook erkend als de diamanthoofdstad van de wereld. Waar eens een heuvel genaamd Colesberg Koppie stond, ligt nu het grootste door de mens gegraven gat ter wereld, op een terrein dat drie ton aan diamanten (ongeveer 14,5 miljoen karaat) heeft opgeleverd. Eens krioelde het hier met diamantzoekers (+/- 30,000) op zoek naar fortuin. Oude mijn apparatuur en originele opgegraven zaken maken nu deel uit van de verzameling voorwerpen van het Kimberley Mijnmuseum, één van de mooiste openluchtmusea ter wereld. Hier word Kimberley tijdens de hoogtijddagen van de diamantenkoorts getoond. Dit is de tijd toen Kimberley als eerste op het Afrikaanse continent elektrische straatverlichting kreeg en waarin Zuid-Afrika zijn groei begon van een achtergebleven gebied tot het meeste geïndustrialiseerde land op het Afrikaanse continent.

KAAPSTAD
De Taveerne der Zee:- Kaapstad is in 1652 gesticht door Jan van Riebeek en is de Moederstad van Zuid-Afrika en de voornaamste bestemming van de rijken en beroemden. Hier vindt u een moderne skyline geplaatst tegen een landschappelijke schoonheid van ongelooflijke proporties, met eindeloze keuzes voor de bezoeker. U kunt hier luieren op gouden stranden, winkelen, eten in een ongekende verscheidenheid aan uitstekende restaurants, of het Victoria & Alfred Waterfront verkennen.Eeuwen van zich vermengende culturen hebben Kaapstad een uiteenlopende en fascinerende erfenis gelaten die weerspiegeld wordt in de vele historische plaatsen en districten en culturele evenementen. Wat u niet mag missen is een bestijging van de Tafelberg met de kabelbaan of op de moeilijke manier, te voet. Hier heeft u spectaculaire panorama’s en een plantenkoninkrijk dat uniek in de wereld is.

MOSSELBAAI, PLETTENBERG BAY en KNYSNA
Adembenemende plaatsen langs de zuidelijke kust:- Langs de kust op ongeveer 450 km ten oosten van Kaapstad, ligt Mossel Bay op een plek die al voor 1500 ontdekt was door de Portugezen. Zij stelden de gewoonte in, om rapporten achter te laten in de stam van een boom voor de volgende vloot die voorbij kwam. De stad is genoemd naar de overheerlijke plaatselijke mossel en is nu aanzienlijk groter dan het dorpje van weleer en heeft nog steeds een aanzienlijke vissersvloot. De prachtige stranden van deze omgeving zijn zeer in trek bij badgasten, windsurfers en zeilers. Nog meer naar het oosten liggen een aantal leuke plaatsjes met aantrekkelijke stranden, mooie uitzichten en onbedorven landschappen. Plettenberg Bay is een modieuze badplaats met prachtige stranden en uitstekende vrijetijds- en sportmogelijkheden.Het daartussen gelegen Knysna ligt temidden van prachtige bossen met een fantastische lagune van 17 km lengte waarvan de ingang bewaakt wordt door de Knysna Heads. Dit zijn steile zandstenen klippen die recht in zee afdalen. Knysna’s meest bekende voorvader was George Rex, naar zeggen een onechte zoon van Engeland’s koning George III, die zich hier in 1804 vestigde en er een succesvolle haven van maakte.

NELSPRUIT
De wonder mooie Crocodileriver Valley:- Nelspruit, de hoofdstad van Mpumalanga, is nu een ruim opgezette, welvarende stad die begonnen is als een spoorwegstation aan de Pretoria-Delagoa Bay lijn. Het is een uitnodigende plaats voor bezoekers, met zijn kleine vliegveld, aangename hotels en uitstekende restaurants, en is daarbij een schatkamer voor de echte shopper, met zijn eersteklas winkels en verleidelijke curiosawinkeltjes.

OUDTSHOORN
De struisvogelhoofdstad van de wereld:- Als u graag eens op een struisvogel wilt rijden, ga dan naar Oudtshoorn. Sinds 1870 floreert Oudtshoorn door de vraag uit de gehele wereld naar struisvogelproducten zoals veren in de Victoriaanse en Edwardiaanse tijd en de modewereld voor de eerste Wereldoorlog tot de enorme eieren, de huid en sinds kort het vlees. Zo zult u prachtig bewaarde herenhuizen zien, de struisveerpaleizen, eens de huizen van de fabelachtig rijke struisvogelbaronnen.

PILGRIM’S REST
Een levend museum:- Nergens wordt Zuid-Afrika’s goudmijnhistorie beter bewaard dan in de unieke ambiance van Pilgrim’s Rest, een stadje dat in zijn geheel bewaard is gebleven zoals het was in de dagen van de goudzoekers. De architectuur, gebaseerd op het principe van golfijzer op houten frames, is nog te zien in het Royal Hotel, en de Dredzen & Company winkel verkoopt nog steeds zaken uit het eind van de 19e eeuw.

PRETORIA
De jakarandastad:- Deze met Jakaranda (palissanderbomen) omzoomde stad ligt 53 km ten noorden van Johannesburg en is Zuid-Afrika’s administratieve hoofdstad waar vele diplomatieke vertegenwoordigers van landen uit de hele wereld wonen. Hoewel uitermate dynamisch, is Pretoria een stuk rustiger dan Johannesburg. Zijn charme en gedistingeerdheid zijn afkomstig van de elegante gebouwen, waarvan de beroemdste de Union Buildings zijn. Dit majestueuze gebouw, ontworpen door Sir Herbert Baker, is de zetel van de regering en wordt omgeven door prachtige tuinen in terrassen. De Union Buildings waren de perfecte locatie voor Nelson Mandela’s inauguratie als president in 1994. Andere beroemde plaatsen zijn Pretoria’s fantastische dierentuin en Melrose House. In dit prachtige Victoriaanse huis werd het Vredesverdrag van Vereeniging getekend in 1902, waarmee een eind kwam aan de Boerenoorlog.

SOWETO
Een levend monument van het Zuid-Afrikaanse verleden en heden:- De naam Soweto is doortrokken van de geschiedenis van het Zuid-Afrikaanse voormalige apartheidsperiode en de strijd voor democratie. Het is een acronym voor South Western Township en ligt buiten Johannesburg. Het is ontstaan door de gedwongen hervestiging van Zuid-Afrika’s zwarte bevolking onder de beruchte Group Areas Act. Tegenwoordig is Soweto een fascinerende stad van 150 km2 met zo’n 3,5 miljoen mensen. Het is de stad waar Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu eens woonden. Het is ook een stad waar krotten, bescheiden huizen en herenhuizen naast elkaar staan en waar jazz clubs en shebeens (illegale drinkhallen) een speciale en werkelijke unieke spirit en energie uitademen.

STELLENBOSCH, PAARL, WORCESTER en ROBERTSON
Historische steden in de Kaapse Wijnlanden:- Stellenbosch de studentenstad van Afrikaans sprekend Zuid Afrika heeft nog steeds zijn oorspronkelijke charme, met zijn huizen met rieten daken, grote eikenbomen, open plaatsen en plantsoenen. Paarl is de grootste van de centra in het binnenland van de Westkaap en het werd gesticht in 1720. Hier wordt jaarlijks de wereldberoemde Nederburg-wijnveiling gehouden. Pas een honderd jaar later werd de stad Worcester gesticht. Worcester is de voornaamste stad van de Breede River Valley en gelegen te midden van hoge bergen waarvan de toppen in de winter met sneeuw bedekt zijn. In het openluchtmuseum kan men een fascinerende indruk krijgen van de landbouwmethodes uit de 19de eeuw. Robertson ongeveer 50 km ten oosten van Worcester is de muscaatdruiffioofdstad van de wijnlanden. Robertson is een welvarende stad in een gebied beroemd om zijn vooraanstaande wijngaarden met hun voortreffelijke wijnen en een cognacstokerij die geacht wordt de grootste ter wereld te zijn. Het is ook één van Zuid-Afrika’s belangrijkste paardenfokcentra met meer dan tien volbloedfokkerijen.

UPINGTON.
Missiepost die tot welvarende stad is uitgegroeid:- In de richting van Namibië ligt geïsoleerd op de noordelijke oever van de Oranjerivier Upington- een stad gelegen te midden van dadelpalmen en uitgestrekte wijngaarden van sultanadruiven, een vruchtbaar gebied in steenachtig, eentonig land dankzij het leven brengende water van de rivier Dit is ook een gebied waar diamanten en andere edelstenen zijn gevonden, zoals robijnen, amethisten, berillen, agaten, toermalijnen en tijgerogen.

Net zo divers als Zuidafrikanen zijn, is ook haar keuken.
Het woord ‘eclectisch’ beschrijft het best de Zuidafrikaanse keuken met invloeden van Afrikaanse, Indiase, Aziatische, Oriëntaalse en Europese culinaire tradities, zowel uit het verleden als het heden. De invloedrijkste culinaire traditie is waarschijnlijk die van de mensen die hun oorsprong hebben in Maleisië en voormalig Nederlands Indië. Hun unieke bijdrage worden gekenmerkt door de gebruikte specerijen: van hete pepers tot nootmuskaat, kaneel en kruidnagels. Afhankelijk van waarheen u reist, zult u verschillende eetervaringen opdoen, zoals de curry’s van Durban’s Indiase bevolking, stoofpot of bredie en bobotie in de Kaap-Malai keuken. Bobotie is gemaakt met ingrediënten als gehakt van rund- of schapenvlees, gedroogde perziken, abrikozen en/of rozijnen en is zowel zoet als zuur te bereiden. Het is een typisch voorbeeld van hoe de Malaise koks oriëntaalse recepten hebben aangepast en plaatselijke ingrediënten gebruikt hebben om een unieke culinaire traditie te creëren. (zie recepten beneden voor een makkelijk te maken recept van Bobotie en Tamatie bredie). Andere facetten van de Zuidafrikaanse keuken zijn pikante gerechten zoals waterblommetjiebredie en potjiekos, beide traditioneel Boere/Afrikaanse gerechten.

Ttraditioneel/Afrikaanse gerechten zijn mieliepap (maispap), chakalaka en marog. Deze gerechten worden vaak in Afrikaanse restaurants in de townships of culturele dorpen geserveerd. Indien u avontuurlijk ingesteld bent, kunt u mopaniwormen proeven. Twee gerechten die u absoluut niet mag overslaan zijn biltong (gedroogd vlees van runderen, struisvogels of diverse soorten wild en gerookte Kaapse snoek (een heerlijk gerookte zeevis die uniek is voor de Kaap). Als afsluiting van uw wild-safari vormen braais of barbecues vaak onderdeel van het menu, buitenshuis geserveerd. Naast biefstuk, kip en lamsbout kunt u ook struisvogel-, krokodillen-, olifanten-, waterhoen- en antilopevlees bij de braai aangeboden krijgen. Voor de zoetekauwen zijn er Zuidafrikaanse specialiteiten zoals koeksisters, melktert, soetkoekies, mosbolleijies en beskuit. Ook zijn allerlei soorten ingemaakt fruit (Jam) zoals watermeloen, groene vijgen en sinaasappels verkrijgbaar. Naast deze mélange van dinermogelijkheden bieden de talrijke restaurants en eetcafés van Zuid-Afrika een uitgebreide, hedendaagse keuken naast de Europese, Aziatische en Oriëntaalse keuken.

Dankzij een eigen uitmuntende productie van verse producten en een grote diversiteit op culinair gebied, behoren een indrulwekkend aantal Zuidafrikaanse restaurants tot de besten ter wereld.

Wijnlanden van Zuid-Afrika

Een nalatenschap van de eerste Europese kolonisten
In 1654 plantte de eerste Commandeur, Jan van Riebeeck, wijnstokken in opdracht van Nederland’s Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Al spoedig begon de Europese adel de wijnen te drinken die Gouverneur Simon van der Stel’s boerderij Constantia produceerde. Zelfs Napoleon genoot in ballingschap op St Helena van deze wijnen. In 1688 arriveerden enkele honderden Hugenoten in de Kaap, op de vlucht voor religieuze vervolging in Frankrijk. Zij brachten hun expertise als wijnboer mee uit hun vaderland. Dit was het begin van Zuid-Afrika als één van ’s werelds voornaamste wijnproducerende landen. Tegenwoordig kunt u nog steeds genieten van de erfenis van deze vroege kolonisten, in het romantische landschap en de historische omgeving van prachtige wijngaarden, waarvan de meeste nog stammen uit de tijd van de VOC. De omstandigheden aan de Kaap, gezegend met een Mediteraans klimaat , zijn zeer geschikt om sterke en gezonde wijnstokken te laten groeien.

Dankzij de grond, klimaat, vakmanschap, verscheidenheid aan druiven en gekweekte variëteiten produceert Zuid-Afrika een grote verscheidenheid topkwaliteit wijnen. Eén van de mooiste ervaringen tijdens uw reis door Zuid-Afrika is daarom vast een bezoek aan een wijnlandgoed in de wijngebieden. De lapjesdeken van wijnlandgoeden die u kunt volgen langs de talloze wijnroutes van het land, is een feest voor ogen en smaakpapillen.

Enkele typische recepten uit de Zuidafrikaanse keuken.

Download dit recept gerust! download pdf bobotie

Bobotie
Ingrediënten:
1kg rundergehakt . . . . . . . . . . . . . . 1-2 theelepels zout
2 middelgrote uien . . . . . . . . . . . . . .0,5 theelepel koenjit (Konimex)
1 sneetje wit brood . . . . . . . . . . . . . 2 eetlepels azijn of het sap van een citroen
1 kopje melk. . . . . 6 amandelen in kwarten verdeeld (indien u van amandelen houdt)
2 eieren . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . 0.5 kopje pitloze rozijnen
1 eetlepel curry . . . . . . . . . . . . . . . . 4 laurierbladeren
1,5 eetlepel suiker . . . . . . . . . . . . . .0,5 theelepel zwarte peper
3 eetlepels chutney

1. Snij de uien in stukjes en fruit lichtjes bruin in boter. Voeg het vlees toe en roerbak tot het geheel bijna gaar is.
2. Laat het brood 1 minuut weken in melk. Knijp dan de melk uit het brood en breek het brood in kleine stukjes.
3. Meng alle ingrediënten behalve 1 ei, het restant 0,5 kopje melk en de laurierbladeren.
4. Doe dit mengsel in een vuurvaste schaal. Stop de laurierbladeren evenredig verdeeld in het mengsel zodat alleen de puntjes er uit steken.
5. Plaats de schaal gedurender 45 minuten in een op 180 graden C voorverwarmde oven .
6. Klop het overgebleven ei en de melk samen en verspreidt dit over het geheel.
7. Opdienen met witte rijst en chutney.
8. Eet smakelijk! Dis baie lekker!

Korslose Melktert (sommer baie lekker!)

Ingrediënten:

2 eetlepels boter
3 eieren, wit en geel gescheiden
1 kopje suiker
1 kopje bloem
1 theelepel bakpoeder
¼ theelepel vanillesuiker
4 kopjes melk

Zo gaat u aan de slag

1. Mix de boter, het eigeel en de suiker goed samen
2. Zeef de bloem, het bakpoeder en de zout samen en voeg het bij het botermengsel
3. Roer de melk en de vanillesuiker er bij en meng het geheel goed door
4. Klop de eiwitten stijf en schep dit er ook door en doe alles in een diepe ronde ovenschaal
5. Sprenkel kaneelsuiker er over
6. Bak het onmiddellijk in een voor verwarmde oven ongeveer 40 – 45 minuten ( 190 graden C )
7. Kan warm of koud opgediend worden

Kort overzicht van enkele “lekker eetplekke”

De Oude Kraal Country Estate Bloemfontein – accommodation/restaurant

La Provence Country house Port Elizabeth – accommodation/restaurant

Lairds Lodge Plettenberg Bay – accommodation/restaurant

the Anchorage Knysna – restaurant

Bloemendal Durbanville – restaurant

Panama Jacks Kaapstad (harbour) – restaurant

Josés Pretoria – restaurant

Mojo’s at the theater Johannesburg – restaurant

Nyomis Kraal Kaapstad – traditional restaurant